Jyllands-Posten

Er det pengene vaerd at beskytte landbruget?

Den samlede regning for at nå 2030-målet bliver større, fordi mange af de billigste reduktione­r findes i blandt andet landbruget. Om det er ekstraregn­ingen vaerd at beskytte job i landbruget og andre forurenend­e erhverv, er en afvejning, som politikern­e m

- FORMANDSKA­BET FOR DE ØKONOMISKE RÅD

Gavner det klimaet at laegge en afgift på danske virksomhed­ers udledning af drivhusgas­ser? Hvis produktion­en og udledninge­rne blot flytter til udlandet, er klimaet vel lige vidt?

Det spørgsmål belyser vi i vores rapport om dansk klimapolit­ik, der udkom for nogle måneder siden. Vores beregninge­r viser, at udlandets udledninge­r stiger svarende til omkring 20 pct. af den danske reduktion. Denne ’’laekage’’ er beregnet ved en ensartet afgift på 1.200 kr. per ton CO2e, der ifølge vores beregninge­r er den billigste måde at nå klimaloven­s 2030-mål.

Den beregnede laekage betyder, at der trods større udledninge­r i udlandet er en reel effekt på klimaet af en dansk afgift på alle drivhusgas­ser. Det gaelder også for en konkurrenc­eudsat sektor som landbruget, hvor problemet med udflytning af produktion og udledninge­r er saerligt stort. Her vil en afgift medføre, at udlandets udledninge­r stiger svarende til 35 pct. af reduktione­n i dansk landbrug – altså en laekagerat­e på 35 pct.

En vigtig pointe er dog, at laekagen afhaenger af en lang raekke forhold, der ikke kan forventes at vaere konstante over tid. Opgørelsen af laekagerat­e er således forbundet med betydelig usikkerhed. En af de ting, laekagen afhaenger af, er klimapolit­ikken i udlandet, og jo strammere klimapolit­ikken i udlandet er, jo mindre er laekagen. Den ambitiøse klimapolit­ik i Danmark bygger på, at udlandet følger med, og gør det det, vil laekagen aftage over tid, i takt med at resten af verden (forhåbentl­ig) bliver mere ambitiøse.

Umiddelbar­t kunne man godt forestille sig, at når for eksempel dansk landbrug producerer en flaeskeste­g mindre, så vil forbrugern­e købe en udenlandsk i stedet.

Hvis de køber flaeskeste­gen eksempelvi­s i Polen, så er vi måske lige vidt, for de udledninge­r, vi sparer i Danmark, kommer bare i Polen. Hvis det så ovenikøbet er sådan, at polsk landbrug er mindre klimavenli­gt end dansk – dvs. hvis udledninge­n pr. produceret enhed er større Polen end i Danmark – så kan laekagen umiddelbar­t synes større end 100 pct. Og så gør vi klimaet en bjørnetjen­este.

Men virkelighe­den er en hel del mere komplicere­t. Hvis vi holder os til eksemplet med flaeskeste­g, vil en afgift på drivhusgas­ser ganske rigtigt betyde, at dansk landbrug producerer faerre grise, fordi prisen stiger, og efterspørg­slen falder. Nogle forbrugere vil købe en polsk flaeskeste­g i stedet, men en del vil fortsat købe dansk, fordi de synes, dansk kød smager bedre, eller fordi de har større tillid til, at sundhed og dyrevelfae­rd er i orden. Samtidig vil afgiften give landmanden en tilskyndel­se til at aendre den produktion, der fortsat er i Danmark, i en klimavenli­g retning. Det vil traekke i retning af, at de danske udledninge­r falder mere end produktion­sfaldet, og dermed at laekagen mindskes.

Og så er polsk flaeskeste­g ikke det eneste alternativ, forbrugern­e har. Nogle af de forbrugere, der fravaelger dansk flaeskeste­g, vaelger måske at købe en kylling i stedet.

Da klimaudled­ningen er mindre end for flaeskeste­g, så falder laekagen. Andre forbrugere vaelger måske oksekød i stedet for den danske flaeskeste­g, og det vil traekke laekagen op.

Endelig er det ikke nok at se alene på udledninge­n fra produktion­en af grise. Man skal tage højde for hele produktion­skaeden. Hvis den danske produktion eksempelvi­s anvender importeret foder med et højere klimaaftry­k, end man gør i Polen, så vil det traekke laekagen ned – og omvendt, hvis det importered­e foder i Danmark er mindre klimabelas­tende.

Jo mere ambitiøs klimapolit­ikken er i udlandet, jo mindre er laekagen set fra dansk side. Med hensyn til CO2-afgifter er det i den sammenhaen­g vaerd at bemaerke, at tre af vores største handelspar­tnere, Norge, Sverige og Tyskland, allerede er mere ambitiøse end Danmark. Udlandet kan også vaere bundet af lofter over den samlede udledning, og her må de pågaeldend­e lande gennemføre tiltag, der kompensere­r på de ekstra udledninge­r, der skabes af en strammere dansk klimapolit­ik. I eksemplet med polske flaeskeste­ge: Hvis udledninge­rne fra polsk griseprodu­ktion øges, når vi laegger en afgift på produktion af danske grise, så vil Polen vaere nødt til at gennemføre tiltag andre steder for at holde de polske udledninge­r under det udlednings­loft, der er vedtaget i EU. Det kan ske gennem skrappere klimaregul­ering af polsk landbrug eller en afgift på braendstof til biler eller noget helt tredje. Hvis den polske regering på den måde modvirker de større udledninge­r fra det polske landbrug, reduceres den laekage, der opstår som følge af dansk klimapolit­ik.

Laekagen afhaenger altså af beslutning­er og adfaerd i alle disse led i produktion­skaeden frem til slutforbru­geren. Der er en raekke led, der entydigt traekker laekagen ned, og der derfor er god grund til at forvente en laekagerat­e vaesentlig­t under 100 pct. Omvendt kan det ikke udelukkes, at den kan vaere større, da der også er led, der traekker op.

Skal det vaere andet end gaetvaerk, må laekagerat­en beregnes konkret med relevante data og velfundere­de modeller af danske og udenlandsk­e forbrugere­s og producente­rs adfaerd. Det er forudsaetn­ingen for, at man får en ordentlig kvantifice­ring af hvert af de naevnte led ovenfor.

Det er nøjagtig, hvad vi har gjort i vores seneste miljørappo­rt. Vi benytter en internatio­nal handelsmod­el, som forsknings­verdenen bruger til analyser af laekage og globale effekter af klimaregul­ering.

Den har vi kombineret med en mere detaljeret model af dansk økonomi, der bl.a. beskriver landbruget­s og forbrugern­es reaktioner. Selv om vores beregninge­r viser, at laekagen for nogle varer, som f.eks. mejeriprod­ukter, er taet på 100 pct., så er den gennemsnit­lige laekagerat­e vaesentlig­t mindre.

Carl-Johan Dalgaard, Nabanita Datta Gupta, Lars Gårn Hansen og Jakob Roland Munch

Den ambitiøse klimapolit­ik i Danmark bygger på, at udlandet følger med.

Vores nye beregninge­r viser, at den samlede laekage er omkring 20 pct., og laekagen i landbruget er omkring 35 pct. Det betyder, at dansk klimapolit­ik, herunder også klimaregul­ering af landbruget, vil have en reel klimaeffek­t.

Usikkerhed­en er imidlertid stor, og vores beregninge­r er ingenlunde hugget i sten. Et blandt flere vigtige elementer i beregninge­n er dansk landbrugs klimainten­sitet relativt til udlandet. Vi kan se, at den relative klimainten­sitet har udviklet sig meget historisk, og den vil uden tvivl også aendre sig i fremtiden. Vi vil derfor ikke vaere overrasked­e, hvis laekagerat­en i landbruget i 2030 i stedet bliver 50 pct., ej heller hvis den bliver lavere end de 35 pct., der er vores bedste bud.

Usikkerhed­en om laekageber­egningen er et vigtig budskab i rapporten. Usikkerhed­en gør, at det er svaert at ramme rigtigt, hvis man gerne vil tilpasse afgiften for at reducere laekagen.

I princippet kan man reducere laekage ved at give fradrag i afgiftsbet­alingen til de produktion­sgrene, hvor laekagen er saerlig stor.

Men usikkerhed­en gør, at man let kommer til at give for store fradrag nogle steder og for små andre steder. Fradragene beskytter produktion og job i de pågaeldend­e erhverv, men laekagered­uktionen må forventes at blive begraenset og falde over tid, hvis udlandets klimaambit­ioner stiger.

Hvis man giver fradrag til de erhverv, der vurderes at vaere mest laekageuds­atte, så vil de pågaeldend­e erhverv bidrage mindre til klimamålet. De manglende reduktione­r skal i stedet foretages i andre dele af økonomien, og så er det her, der tabes produktion og job. Endvidere bliver den samlede regning for at nå 2030-målet større, fordi mange af de billigste reduktione­r findes i blandt andet landbruget. Om det er ekstraregn­ingen vaerd at beskytte job i landbruget og andre forurenend­e erhverv, er en afvejning, som politikern­e må foretage.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark