Jyllands-Posten

»Jeg kan gode lide musik med et støvet natklubudt­ryk«

Kajsa Vala er kendt for at vaere rundet af Nashvilles countrymus­ik. Nu skal hun spille jazz.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Der er sød musik af en ganske saerlig slags i baggrunden, mens den 38-årige musiker Kajsa Vala Zachariae i telefonen fortaeller om, hvordan jazz bliver en del af hendes liv i den kommende tid.

Hun sidder i et kolonihave­hus ved Aarhus med den tre måneder gamle Nora i armene, og der ligger den lille godt, det kan man tydeligt høre på hendes tilfredse lyde.

I naeste uge kommer Kajsa Vala på anderledes gyngende grund: Musikeren, der er kendt for at vaere rundet af Nashville – hun har sågar boet i byen i Tennessee – og hvis stil bliver beskrevet som nordisk melankoli i en rock-, folk- og country-setting, skal spille jazz.

Hun er et af hovednavne­ne, når den 33. udgave af Aarhus Jazz Festival fra fredag og frem til den 18. juli afvikler mere end 280 koncerter på 36 spillested­er.

Kajsa Vala har to albummer med i sin bagage, ”Kajsa Vala” og ”Tomorrow Is not Lost”, og hun arbejder lige nu på endnu et, der skal udkomme i 2022.

Det har hun brugt megen tid på i coronaåret.

»Der havde jeg tid til at fordybe mig, nå at blive traet af nogle numre og skrive nogle nye,« smiler hun.

Country med jazz

Det er den 17. juli, at Kajsa Vala traeder op på scenen i Musikhuset Aarhus sammen med Peter Vuust Trio, en klassisk jazztrio med kontrabas, klaver og trommer.

»Det bliver spaendende. Peter Vuust, som jeg har spillet med før, Nikolaj Hess og Morten Lund er stjernedyg­tige musikere, og så må jeg jo bibringe deres musik det, jeg kommer med,« siger hun, der tager nogle af sine egne numre med til koncerten.

»Det er også spaendende at vise, hvor meget man har til faelles genremaess­igt – der er god basis for en crossover. Begge genrer er jo amerikansk­e musiktradi­tioner, og jeg synes, at det er spaendende at se min musik blive fortolket i jazz-genren. Samtidig får jeg selv lejlighed til at blive praesenter­et for et nyt publikum.«

Kajsa Vala kan rigtig godt lide at lytte til jazz, men er ikke dybt inde i genren, erkender hun.

»Men jeg har altid haft det sådan, at hvis nogen spørger mig, om jeg vil lege med, så gør jeg det gerne. Der skal meget til, at jeg siger nej, for jeg synes, at det er spaendende at blive udfordret,« siger hun, der skal »synge og spille lidt guitar«.

»Jeg går til opgaven med aerefrygt og synes samtidig, at der er noget fedt ved en udfordring. Det er i det spaendings­felt mellem det trygge og det helt vildt utrygge, man lever allermest. Lige der tror jeg, at trioen og jeg sammen kan skabe nogle rammer, hvor vi kan rykke på nogle ting og prøve noget af.«

Den lille Nora saetter en begraensni­ng for, hvor mange af de andre koncerter, hun ellers kommer til. Men hun havde gerne gjort det.

»Jeg kender mange jazzmusike­re og har lyttet til meget originalt dansk jazz og eksperimen­terende musik. Jeg kan godt lide det melankolsk­e, det lidt gamle – musik med et støvet natklubudt­ryk.«

Guitar i 1. klasse

Der har vaeret musik i hele Kajsa Valas liv.

»Jeg har altid spillet og sunget og er vokset op i et hjem fyldt med musik. Mine foraeldre havde en stor pladesamli­ng, som blev brugt, og min far havde også en guitar. Desuden gik jeg på en skole, hvor der var fokus på musik,« fortaeller hun, der har en islandsk mor og en dansk far og er vokset op i Aarhus, hvor hun stadig bor.

»Jeg spillede allerede fra 1. klasse ukulele og guitar og koblede det sammen med at synge med baggrund i musik, som jeg kendte.«

I 2006 blev hun optaget på Det Jyske Musikkonse­rvatorium som den eneste kvinde med elektrisk guitar som hovedinstr­ument.

»Siden har der vaeret et par stykker mere,« siger hun, der i mange år er blevet inspireret af den amerikansk­e sanger og guitarist Bonnie Raitt.

Et hjem med musik

Også i hendes eget hjem i Aarhus er der musik. Hun er gift med trommeslag­eren Anders Thorborg, som i øvrigt er med i hendes band. Udover Nora har de Bjørk på fem år.

Når Kajsa Vala ikke er optaget af mand og børn, står der musik i hendes kalender.

»Jeg bruger al min tid på musik og underviser desuden på konservato­riet i Aalborg og Aarhus. Jeg ser nogle serier og laeser også bøger, men jeg vil hellere klippe haek eller sidde i mit studie og nørde.«

Jeg ser nogle serier og laeser også bøger, men jeg vil hellere klippe haek eller sidde i mit studie og nørde. KAJSA VALA

Kajsa Vala, musiker, sanger, Aarhus

 ??  ?? »Jeg har altid haft det sådan, at hvis nogen spørger mig, om jeg vil lege med, gør jeg det gerne,« siger musiker Kajsa Vala. Foto: Lars Just
»Jeg har altid haft det sådan, at hvis nogen spørger mig, om jeg vil lege med, gør jeg det gerne,« siger musiker Kajsa Vala. Foto: Lars Just

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark