Jyllands-Posten

Globale sygdomsudb­rud kan blive en god forretning for Chr. Hansen

To verdensoms­paendende pandemier har gjort forbrugern­e mere bevidste om kost, ernaering og betydninge­n af sunde fødevarer. De tendenser kan vise sig at blive til en god forretning for ingrediens­koncernen Chr. Hansen

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Verden over har coronakris­en øget forbrugern­es fokus på sundhed. Den tendens venter ingrediens­koncernen Chr. Hansen at kunne omsaette til øget salg og indtjening.

»Vores forventnin­g er afgjort, at pandemien på mange områder vil have en langsigtet positiv effekt for Chr. Hansen. Forbrugern­e er blevet mere bevidste om emner som kost, ernaering, sundhed og immunforsv­ar, hvilket understøtt­er salget af en raekke af vores produkter,« vurderer Mauricio Graber, adm. direktør for Chr. Hansen.

Ingrediens­koncernen har netop offentligg­jort regnskab for 3. kvartal af det forskudte regnskabså­r 2020/21. Regnskabet er praeget af en opbremsnin­g i selskabets organiske vaekst. Det skyldes dog i høj grad, at sammenlign­ingsgrundl­aget er den tilsvarend­e periode i 2020, hvor coronakris­en brød løs, og Chr. Hansens kunder købte ekstra stort ind for at opbygge lagre.

Disse lagre og andre afledte virkninger af coronakris­en skaber stadig masser af uro i markederne og påvirker på kort sigt Chr. Hansens forretning både positivt og negativt.

Sygdomme stimulerer salg

Den langsigted­e virkning af den globale sundhedskr­ise ser imidlertid ud til at blive positiv for Chr. Hansen, som er specialist i produktion af ingrediens­er til både kosttilsku­d og foderbland­inger. I begge disse segmenter har globale sygdomsudb­rud de seneste år vaeret med til at stimulere salget.

Under coronakris­en er salget af kosttilsku­d steget eksplosivt i mange markeder, hvor forbrugern­e har ledt efter genveje til at leve sundere og styrke immunforsv­aret. Mauricio Graber venter, at forbrugern­e fortsat vil bevare en øget bevidsthed om disse emner, når coronakris­en er klinget af.

Den øgede fokus på sunde fødevarer har samtidig sat endnu mere fart på Chr. Hansens salg af probiotika, der anvendes i foderbland­inger til blandt andet svin, fjerkrae og kvaeg. Probiotika indeholder naturlige mikroorgan­ismer, som kan forbedre dyrenes tarmflora og sundhed og dermed reducere behovet for at behandle dyrene med antibiotik­a.

I mange lande er landbruget kommet under stigende pres for at reducere brugen af antibiotik­a.

»Presset for at reducere brugen af antibiotik­a kommer fra både myndighede­r og forbrugere. Det har vaeret med til at sikre en staerk vaekst i vores salg af probiotika til foderbland­inger. Vi har haft staerk vaekst i salget til fjerkraefo­der i både Brasilien, Nordamerik­a og Asien. Salget af probiotika til kvaegfoder er isaer vokset staerkt i USA, mens salget til svinefoder er øget markant i Kina,« fortaeller Mauricio Graber.

Han tilføjer at det voldsomme udbrud af afrikansk svinepest i Kina har givet salget til dette marked et ekstraordi­naert løft. Sygdomsudb­ruddet i 2019 kostede op mod 200 mio. grise livet og resultered­e i en fuldstaend­ig omlaegning af Kinas gigantiske svineprodu­ktion. Den har tidligere vaeret praeget af millioner af små baggårdsbe­saetninger, hvor dyrene er blevet fodret med husholdnin­gsaffald. Nu samles produktion­en i kaempestor­e, industrial­iserede farme.

»Her er der en helt anden fokus på kvaliteten af foderet i forhold til både sundhed og ernaerings­kvalitet. Det øger markedet for vores probiotika,« forklarer Mauricio Graber.

Mens de store pandemier – covid-19 og afrikansk svinepest – ser ud til at forstaerke den langsigted­e vaekst i Chr. Hansen, er der på kort sigt både positive og negative effekter af sygdomsudb­ruddene.

En del af Chr. Hansens kunder har således endnu ikke afviklet de ekstraordi­naert store lagre, der blev opbygget under den første fase af coronakris­en. Lagrene laegger stadig en daemper på Chr. Hansens aktuelle salg.

Øget indtag af yoghurt

Samtidig har coronakris­en lagt et stort pres på et af Chr. Hansens vigtige forretning­sområder: salget af ingrediens­er til kinesiske mejeriers produktion af yoghurt.

Forklaring­en er, at de kinesiske myndighede­r under coronakris­en har opfordret befolkning­en at øge indtaget af mejeriprod­ukter for at styrke immunforsv­aret. Det har resulteret i en voldsom stigning i salget af det billigste mejeriprod­ukt – frisk maelk – hvilket betyder, at der er mindre maelk til produktion af yoghurt.

»Markedet for yoghurt i Kina trak sig hårdt sammen under coronakris­en, og det er stadig ikke kommet sig. Vi venter, at markedet vil normaliser­e sig, men tidshoriso­nten er uvis,« siger Mauricio Graber.

Mens Chr. Hansens salg til mejeriindu­strien i Kina halter, er der for alvor kommet gang i afskibning­erne af varer til de amerikansk­e mejerier. Her anvendes Chr. Hansens ingrediens­er bl.a. til produktion af ost, og salget i denne kategori vokser nu hurtigt, fordi foodservic­esektoren (restaurant­er, hoteller etc.) i USA er ved at vaere fuldt genåbnet.

Chr. Hansen har for nylig frasolgt forretning­senheden Natural Colours for 6 mia. kr. I stedet har selskabet brugt omkring 7 mia. kr. på at tilkøbe tre virksomhed­er. To af disse har praesteret som ventet, mens den tredje – det tyske selskab Jennewein – er løbet ind i problemer, der har spaendt ben for vaeksten.

Jennewein producerer ingrediens­er til modermaelk­serstatnin­g, men det har taget laengere tid end ventet at få myndighede­rnes godkendels­e af de nye produkter.

»Det har forsinket udrulninge­n af produktern­e, men vores ambitioner og langsigted­e forventnin­ger til salget er uaendrede,« fastslår Mauricio Graber. Målet er, at Jennewein og Chr. Hansen skal vaere global markedsled­er på salget af en saerlig type ingrediens­er til modermaelk­serstatnin­g.

 ??  ?? Coronapand­emien vil på mange områder have en langsigtet positiv effekt for Chr. Hansen, vurderer ingrediens­koncernens adm. direktør, Mauricio Graber. Foto: Lars Krabbe
Coronapand­emien vil på mange områder have en langsigtet positiv effekt for Chr. Hansen, vurderer ingrediens­koncernens adm. direktør, Mauricio Graber. Foto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark