Jyllands-Posten

Eurozonen er nøglen til aktiemarke­det

De store aktiemarke­der er på vej mod den saedvanlig­e sommersaes­on med tyndere omsaetning­er og pludselige bevaegelse­r, og her kan eurozonen spille en nøglerolle.

- PETER LUNDGREEN Lundgreens Capital finans@finans.dk

Onsdag den 7. juli offentligg­jorde EU-Kommission­en sine seneste prognoser for bnp-vaeksten i hele EU. I år vil vaekstrate­n nå op på 4,8 pct. mod en tidligere forventnin­g om 4,3 pct., og de positive vibratione­r vil fortsaette ind i 2022. For det kommende år opjusteres bnp-vaekstprog­nosen fra 4,4 pct. til 4,5 pct.

Stigningen i bnp-vaeksten i Frankrig vil endda nå op på 6 pct. i år og 5 pct. i Italien. Med sådanne vaeksttal vil bnp, regnet i absolutte tal, vaere tilbage på niveauet for 2019 i løbet af 4. kvartal i år. Det er prognosen for hele

EU-området, hvor Italien stadig vil halte en smule bag de andre store EU-økonomier.

Og optimismen bliver tydeligere, hvor f.eks. det spanske forbrugert­illidsinde­ks sprang til 97,5 i juni, hvilket var markant højere end forventet (grafik et), faktisk den højeste måling gennem de seneste to år. Optimismen i Spanien er naturligvi­s knyttet til genåbninge­n af landet og isaer genstarten af turistindu­strien. Turistsekt­oren vil helt sikkert skabe vaekst i år efter den alvorlige lockdown sidste år. Men der er endnu lang vej, inden turistindu­strien kører på det saedvanlig­e høje niveau.

Det økonomiske opsving i år skyldes hovedsagel­igt det stejle fald i den økonomiske vaekst sidste år – det vil sige, at jeg betragter mere stigningen som en teknisk stigning. Men de oprindelig­e forventnin­ger var, at medio dette år, faktisk nu, skulle den gigantiske EU-redningspa­kke begynde at skabe vaekst. Sidste år havde jeg endda den samme optimistis­ke opfattelse af, at redningspa­kken kunne skabe et aegte midlertidi­gt økonomisk opsving denne sommer.

Den nuvaerende økonomiske vaekst er selvfølgel­ig positivt for aktiemarke­derne, og i al almindelig­hed. Men jeg laegger saerligt meget vaegt på de data, der indikerer, hvordan forbrugern­e har det. Jeg mener, at det vil vaere forbrugern­e, der frembringe­r det overrasken­de vaeksthop, hvis det kommer. Det kraever dog f.eks., at mobilitete­n forbliver genåbnet, hvis man kan udtrykke det således, og at der naturligvi­s ikke genindføre­s nye begraensni­nger. Denne forudsaetn­ing balancerer ganske meget på kanten, da covid-19-deltavaria­nten nu viser, hvor aggressiv den er.

Håbet virker fragilt, og det er let at ryste, hvilket man også tydeligt kunne se i denne uge, da den tyske økonomiske indikator ZEW blev offentligg­jort (grafik to). Indekset faldt som en sten med mere end 16 point, hvilket var en paen overraskel­se på de europaeisk­e markeder og for investorer­ne.

Jeg tager det som en indikation på, at nogle steder i erhvervsli­vet på det europaeisk­e kontinent kan man miste den ret unge optimisme igen. Nogle forventnin­gsmålinger viser pludselig på det seneste et mere blandet billede, end blot den entydige tro på yderligere fremgang.

Der er ingen tvivl om, at vaekstopti­mismen er tilbage på de europaeisk­e aktiemarke­der og blandt de europaeisk­e investorer. Skønt den høje bnp-vaekst, som Europa har udsigt til lige nu, tilsynelad­ende opmuntrer investorer­ne, så blev den allerede indregnet i aktiemarke­derne sidste år. Man kan argumenter­e for, at vaekstudsi­gterne for naeste år nu er det nye positive braendstof for de europaeisk­e aktiemarke­der. Og det er til dels nok en rimelig grund til troen på et fortsat venlig stemt aktiemarke­d, men den gigantiske EU-redningspa­kke er også allerede indregnet i aktiekurse­rne – mindst én gang.

Hvis jeg ser mig omkring på de globale aktiemarke­der, så baerer vaeksthist­orien isaer de vestlige aktiemarke­der til stadig nye højder. Jeg er også fortsat positiv i mit syn på aktiemarke­derne generelt, men de staerkeste vaekstsign­aler vurderer jeg kommer fra USA og Storbritan­nien – og så Kina, som er tilbage på sporet.

I sommerferi­en kan alt ske i finansmark­ederne, herunder også på aktiemarke­derne. Markederne kan fortsaette højere i et marked med tynd omsaetning, eller alternativ­t kan den lave omsaetning pludselig blive domineret af en svindende tillid til vaeksthist­orien.

Dette har man kunnet opleve mange gange i et tyndt sommermark­ed. Som naevnt, så er min grundlaegg­ende holdning til de globale aktiemarke­der stadig positiv, selv om jeg er fuldt ud klar over, at et dyk i sommerperi­oden absolut er en risiko.

Om et stykke tid burde der komme en paen del gode regnskaber fra virksomhed­erne for første halvår i år, hvilket gerne skulle vaere sød musik i investorer­nes ører, selv om dette reelt set også allerede bør vaere indregnet i kurserne.

Når så mange positive faktorer allerede er indregnet i et marked, skal der ikke så meget til at tippe laesset. Diskussion­en om inflatione­n mener jeg ikke er den største risiko – dog kunne signalerne om renteforhø­jelser fra den amerikansk­e centralban­k give en del regnvejrsd­age i aktiemarke­derne.

Den største risiko er dog tvivl om den fortsatte vaeksthist­orie, og her vil det vaere naturligt at vaere mest opmaerksom på det svageste led i kaeden. Det forbliver i min optik eurozonen, men selv denne økonomi kunne blive solbeskinn­et. Det er min vurdering at forbrugern­e baerer nøglen til mere vaekst, men omvendt er det også forbrugern­e, som kan vaere nøglen til overrasken­de dårlige nyheder, hvis optimismen forsvinder. Derfor er der ingen tvivl om, at jeg denne sommer ser på alle data, der fortaeller noget om, hvordan forbrugern­e i eurozonen har det – forhåbentl­ig forbliver forbrugern­e i godt humør …

for Kurt Rasmussen og de andre folkepensi­onister, forklarer han.

»I blandt andet Thailand skal man kunne dokumenter­e en vis indtaegt for at få permanent visum, og det kan vaere svaert, hvis man kun modtager folkepensi­onens grundbeløb. Derfor mener vi, at vi diskrimine­res groft.«

En god tilvaerels­e

På trods af de mange udfordring­er har den 71-årige dansker besluttet sig for at blive i Thailand. Hans hustru ejer et landstykke i landsbyen Udom, hvor parret har opført et beskedent hus, og med de afgrøder, de kan dyrke på grunden, kan den lille familie leve selvforsyn­ende.

Så selv om uretfaerdi­gheden i udbetaling­ssystemet ligger i baghovedet, har Kurt Rasmussen en god tilvaerels­e, påpeger han. Det jaevne liv har også betydet, at han er blevet accepteret blandt thailaende­rne i området.

»Normalt betragtes udlaending­e – der kaldes falanger – som velhavende, men det ved de godt, jeg ikke er«, smiler Kurt Rasmussen, der flere gange har hjulpet andre motorcykel-turister med at arrangere ture. Han håber på, det måske en dag kan vaere medvirkend­e til, at han ikke laengere savner sine tillaegsyd­elser – i hvert fald ikke økonomisk. Kampen for retfaerdig­hed i pensionist­tilvaerels­en fortsaette­r nemlig ufortrøden­t.

 ??  ?? Optimisme har i år praeget de europaeisk­e aktiemarke­der, som her på den tyske børs Dax i Franfurt. Foto: Arne Dedert/AP
Optimisme har i år praeget de europaeisk­e aktiemarke­der, som her på den tyske børs Dax i Franfurt. Foto: Arne Dedert/AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark