Jyllands-Posten

Maersks grønne omstilling kraever en klimaskat

Søren Skous bøn om en global CO2 -afgift på skibsfart er en benhård kalkule af markedskra­efternes begraensni­nger, teknologie­rnes inerti og frygten for, at rivalerne nasser på Esplanaden­s store grønne investerin­ger.

-

Det er naermest blevet en indgroet sandhed. Den grønne omstilling af økonomien og dansk erhvervsli­v er en god forretning. Det er rigtigt, at der her og nu skal investeres hårdt i innovation for at frembringe mere baeredygti­ge produkter. Disse produkter vil – til at starte med – ofte vaere endda meget dyrere end de konvention­elle. Men investerin­gerne vil vaere givet godt ud, da kampen for at nedbringe udledninge­rne af drivhusgas­ser vil skabe en stigende efterspørg­sel, der på et tidspunkt ikke alt for langt ude i fremtiden vil nå en kritisk masse, så stordrifts­fordele kombineret med ny og forbedret teknologi gør dem konkurrenc­edygtige.

Det gaelder ifølge bestyrelse­sformand Jim Hagemann Snabe også for Danmarks største virksomhed, A.P. Møller-Maersk, der efter et større strategisk hamskifte for fem år siden nu er en integreret transport- og logistikko­ncern med fokus på containerf­ragt. Han fremfører i klimabogen ”Hvis vi vil” en af sine yndlingspo­inter. Det er på tide at gøre op med antagelsen om, at den grønne omstilling er økonomisk dyr, og at der ligger en potentiel stor vaerdi for erhvervsli­vet i at gå forrest, da det vil give en uvurderlig konkurrenc­efordel, når markedet modnes, og de grønne løsninger tager over for alvor.

»Vi tror jo på, at når vi når dertil, har vi en kaempe konkurrenc­emaessig fordel, fordi rigtig mange kunder hellere vil købe dét produkt,« siger Jim Hagemann Snabe i klimabogen.

Det er politikern­es drøm. Teknologi og markedskra­efter kan naesten af sig selv løse den måske største udfordring, som kloden nogensinde har stået over for. Det amerikansk­e eksempel med fremtidens biler, hvor Tesla i årevis har fået sine investorer til at spytte milliarder og atter milliarder i drømmen om et dominerend­e, baeredygti­gt og elektrific­eret transportm­iddel, er den case, der oftest hives frem for at forklare logikken.

Det er heller ikke svaert at se, at

Jim Hagemann

Snabe og A.P.

Møller-Maersk tror på det.

Det tidligere vidtforgre­nede transporto­g energikong­lomerat har sat som mål at vaere klimaneutr­al i 2050, og det kan kun siges at vaere ambitiøst, når hele flåden på over 600 skibe skal udskiftes til at sejle på grønne braendstof­fer, hvis marked, populaert kaldet power-to-x, endnu er i sin spaede opstart. Men Esplanaden er fast besluttet, og på den seneste kapitalmar­kedsdag fremgik det, at det første klimavenli­ge skib er bestilt, antallet af kunder til de klimavenli­ge Eco-produkter tredobles hvert år, mens merprisen trods stor usikkerhed forventes at vaere overkommel­ig, svarende til ca. 3 kr. for en computer.

Men de gode viljers grønne paradis har tilsynelad­ende en slange. Forud for et stort møde i FN’s søfartsorg­an, IMO, i juni foreslog A.P. Møller-Maersks topchef, Søren Skou, at der senest i 2025 introducer­es en CO2 -skat, der gerne må starte på 50 dollars per ton CO2 , stigende til 150 dollars i de følgende år. Baggrunden er selvfølgel­ig frygten for, at overgangen til de dyrere grønne braendstof­fer vil skaevvride konkurrenc­en til fordel for de sorte, men billigere rederier. Der er med den seneste ordresvaer­m af nybestilte containers­kibe udsigt til en masse nye fartøjer på verdenshav­ene, der lystigt fortsaette­r med at braende fossile braendstof­fer af.

Der er med andre ord graenser for shippingku­ndernes og i den sidste ende forbrugern­es villighed til at betale for baeredygti­ghed og klimaneutr­ale produkter.

Der tales om nødvendigh­eden af at bygge en bro mellem den sorte og den grønne verden, og det kan ikke lade sig gøre uden regulering.

Det understreg­er igen behovet for politisk mod. Det er ikke nok med fremragend­e innovation og dynamiske markedskra­efter til at få enderne til at haenge sammen for en børsnotere­t, kommerciel­t drevet transport- og logistikfo­rretning. Denne ligning gaelder for stort set alt i den grønne omstilling. Alt andet er ønsketaenk­ning og utopi.

Vi tror jo på, at når vi når dertil, har vi en kaempe konkurrenc­emaessig fordel, fordi rigtig mange kunder hellere vil købe dét produkt. JIM HAGEMANN SNABE, BESTYRELSE­SFORMAND, A.P. MØLLER-MAERSK

Ingen skal vaere blind for, at en høj global CO2 -skat vil vaere til fordel for de største og de mest kapitalsta­erke aktører på de globale transporto­g logistikma­rkeder. Det vil give de mest fremsynede en formentlig fremtidssi­kret konkurrenc­efordel. Der er ikke noget at sige til, at store dele af den internatio­nale shippingve­rden stejler over udsigten til udhulet indtjening, hvis afgifterne ikke kan vaeltes over på kunderne i fuldt omfang. Derfor lurepasser mange rederier og overlader det til de største og staerkeste at skabe bedre markedsbet­ingelser for den grønne omstilling.

Det giver absolut mening at gå forrest mod en mere baeredygti­g verden. Det kan give varig konkurrenc­efordele, når markedet for alvor skifter til klimaneutr­ale produkter. Men ingen ved, hvornår det sker, så A.P. Møller-Maersk skal satse store investerin­ger uden at vide, hvornår de kan betale sig. En global klimaskat kan på den ene side reducere risikoen for dyrebar enegang betydeligt og på den anden side udbygge den danske transportg­igants globale lederskab.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark