Jyllands-Posten

Rolf er ren. Pensionsbr­anchen bliver det fra nytår

Konkurrenc­en om danskernes pensioner skal vaere mere reel. Finanstils­ynet er klar med et indgreb.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN kommentato­r og kommunikat­ionsrådgiv­er anders@heidekom.dk

Hvorfor greb Finanstils­ynet egentlig ikke ind noget før? Hvad holdt finansbran­chens vagthund tilbage?

Det spørgsmål kan i al stilhed melde sig, efter at Finanstils­ynet i denne uge meddelte, at det nu skal vaere slut med, at et pensionsse­lskab dumper prisen på sine sundheds- og ulykkesfor­sikringer for at lokke en firmaordni­ng fra en konkurrent. Fra nytår er Finanstils­ynets krav, at forsikring­sdelen af pensionsor­dningen økonomisk hviler i sig selv – og ikke er sminket ned i pris for at fungere som lokkemad.

Spillet, der nu gribes ind over for, har i årevis vaeret en kilde til syrlige bemaerknin­ger i branchen.

Spillet går ud på at saelge tivoli-billetter ved at vaere ubegribeli­gt billig med ture i gyngerne og til gengaeld tjene snedige penge på karruseltu­re. Gyngerne er i denne sammenhaen­g den del af en kollektiv pensionsor­dning, som daekker firmaets medarbejde­re, hvis de bliver syge eller kommer ud for en ulykke. Karruselle­rne er forvaltnin­gen af medarbejde­rnes opsparing. Her kan en mindre myriade af satser, priser og vilkår sløre den faktiske pris for ydelsen.

Set fra sidelinjen kan man undre sig over, hvorfor Finanstils­ynet taenkte sig så grundigt om, inden hugget kom. Den ene grund til at undre sig er, at gynger- og karrusel-modellen naeppe har vaeret god for gennemskue­ligheden – og dermed nok heller ikke god for konkurrenc­en og kunderne. De selskaber, der insistered­e på at tage en realistisk pris for deres sundheds- og ulykkesfor­sikringer, stod svagt, når en pensionsma­egler ville brillere med at kunne skaffe enestående favorable tilbud til et firma, der havde sendt sin pensionsor­dning i udbud. Dumpinglav­e priser var langt mere efterspurg­te.

Den anden grund til at undre sig er, at de selskaber, der som udgangspun­kt tit stod svagt i den slags skønhedsko­nkurrencer – og det er arbejdsmar­kedspensio­nsselskabe­rne – var relativt afdaempede om den defekte konkurrenc­e. Af en grund.

Arbejdsmar­kedspensio­nsselskabe­rne råbte op om forholdene med en hånd for munden, fordi de havde deres eget bløde punkt. Det punkt er, at deres kunder ingen steder kan gå, hvis kapitalfor­valtningen sejler. Kunderne er nemlig tvangsindl­emmet i deres pensionsor­dning via deres faglige organisati­on. Dette bløde punkt i bugen stikker de kommerciel­le selskaber gerne til, når lejlighed bydes. Internt i branchen har man altså haft noget på hinanden.

Nu forudser eksperter, at konkurrenc­en om danskernes pensioner kan blive mere reel.

De vilde underbuds tid er måske forbi. Det samme er muligvis tilfaeldet for ”uforklarli­ge” skift fra et pensionsse­lskab til et andet, hvor en spiller ud af det blå pludselig kunne fremtrylle en mirakuløst billig og attraktiv sundhedsfo­rsikring. Maegleren, der stod for udbudsproc­essen, kunne hermed dokumenter­e smaek for skillingen.

Rolf er ren. I hvert fald renere. Fra nytår må prisen på lokkemaden ikke vaere sminket.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark