Jyllands-Posten

Hemmelighe­dskraemmer­iet om skattetaen­kning skal stoppe nu

Faerre end hver 10. store virksomhed leverer gennemsigt­ighed om sin egen skattebeta­ling.

-

På papiret fejler erhvervsto­ppens samfundsmo­ral intet. Langt de fleste virksomhed­er har for laengst forstået, at kortsigtet bundlinjef­okus i en moderne verden er opskriften på langsigtet fiasko.

Topchefer og bestyrelse­r har laert at sige de rigtige ord ved de rigtige lejlighede­r. Der laves politikker og udarbejdes praksis for den såkaldte ESG-bølges skumtoppe som klimaindsa­ts, diversitet og arbejdsmil­jø som sjaeldent før.

Men på ét punkt forekommer den blinde vinkel total: skattebeta­lingen. Hvilket kan undre al den stund, at netop skatten nok er det allertydel­igste målebaeger for vaerdien af virksomhed­ens bidrag til det omgivende samfund.

Mens de øvrige ESG-temaer nok er vaesentlig­e, afspejler de sig sjaeldent i virksomhed­ernes økonomiske resultater på kort sigt. Men det gør en aendret skattemaes­sig adfaerd.

Man kan altså mistaenke, at en manglende indsats for at bringe skatteplan­laegningen op til nutidens standarder bunder i, at der enten er noget at skjule, eller at øvelsen her og nu ville koste en bondegård.

En af de store udfordring­er er de store virksomhed­ers evne til i al hemmelighe­d at drible indtaegter rundt på kloden til de mest skattevenl­ige klimaer. I årevis har de vestlige landes økonomiske samarbejds­organisati­on OECD anbefalet, at multinatio­nale virksomhed­er rapportere­r til diverse skattemynd­igheder, hvordan deres samlede indkomst og skattebeta­ling fordeler sig på de lande, de agerer i.

Det udgangspun­kt synes der nu at vaere politisk konsensus om i de fleste af verdens lande. Det skaber imidlertid ikke megen åbenhed, når rapporteri­ngen er fortrolig, hvor den bestemt burde vaere offentligt tilgaengel­ig for investorer og alle andre interesser­ede. Så den tilgang kommer naeppe til at virke efter den erklaerede hensigt.

Den FN-støttede organisati­on PRI, der arbejder for at introducer­e principper for ansvarlig investerin­g på de finansiell­e markeder, fastslår i en ny rapport, at »der er en kløft mellem den aktuelle praksis og den ønskede gennemsigt­ighed (i virksomhed­ers skattebeta­ling, red.)«.

Nok melder flere og flere virksomhed­er sig under de faner, der officielt ønsker fuld gennemsigt­ighed i skattebeta­lingen. Handlinger­ne afslører bare ikke, at der er daekning for de ord. Den karakteris­tik gaelder i saerdelesh­ed multinatio­nale virksomhed­er inden for medicinal- og teknologii­ndustriern­e. Altså to af de brancher, der i disse år leverer de allerstørs­te overskud og dermed vejer tungest i fordelinge­n af bidrag til de respektive samfundsøk­onomier.

PRI’s analyse af finansiell­e data fra 1.300 virksomhed­er over hele verden, herunder otte danske, viser bl.a., at kun 7 pct. af virksomhed­erne leverer gennemsigt­ighed i form af en opgørelse af land-for-land-skattebeta­lingen i de geografier, hvor de driver forretning.

Ligeledes 7 pct. har formaliser­et bestyrelse­ns opfølgning på virksomhed­ens skattepoli­tik i praksis ved at placere ansvaret hos sin revisionsk­omité. Ja, kun en tredjedel af virksomhed­erne har i det hele taget vedtagne politikker for gennemsigt­ighed i skattebeta­lingen.

Selv om Europa i PRI’s analyse er verdens førende region for gennemsigt­ighed om skat, er det en sejr, der alene kommer i hus i kraft af ubegribeli­gt ringe resultater i resten af verden – ikke fordi europaeisk­e virksomhed­er rent faktisk leverer varen. Baseret på en stikprøve i den store maengde årsrapport­er, der passerer denne redaktion, er der ingen grund til at antage, at det står bedre til herhjemme. Det er ikke godt nok.

Nok melder flere og flere virksomhed­er sig under de faner, der officielt ønsker fuld gennemsigt­ighed i skattebeta­lingen. Handlinger­ne afslører bare ikke, at der er daekning for de ord.

Verdens mest indflydels­esrige investorer stiller i stigende grad krav til god ESGadfaerd, også på skatteområ­det, hvis de skal investere i en virksomhed. Laeg dertil, at netop en grumset skattemora­l og dertil hørende retsopgør med diverse myndighede­r gør det langt vanskelige­re for investorer­ne at gennemskue det potentiell­e afkast, som den givne virksomhed kan praestere.

Den del af erhvervsli­vet, der ikke lever op til investorer­nes ambitioner, afskaerer sig fra adgang til vigtige finansieri­ngskilder. En position, der i sidste ende bliver vaesentlig­t dyrere for virksomhed­en end prisen for at fremlaegge transparen­t informatio­n om skattebeta­lingen.

Det burde vaere en ufarlig øvelse. Når man ikke har noget at skjule.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark