Jyllands-Posten

Sidste års investerin­gseventyr i telebranch­en fortsaette­r i de kommende år

Anført af TDC investered­e telebranch­en sidste år 10,3 mia. kr. i bl.a. nye fibernet og fremtidens 5G-mobilnet. Det er ny rekord, viser tal fra Energistyr­elsen.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Det bliver på ingen måde en enlig svale, at telebranch­en i 2020 for første gang nogensinde rundede 10 mia. kr. i nye investerin­ger. De mange milliarder er isaer brugt på bredbåndsm­arkedet anført af kaemper som TDC og Norlys, der har gravet på livet løs.

Men selv om 96 pct. af samtlige virksomhed­er og husstande i dag har adgang til en kablet bredbåndsf­orbindelse på mindst 100 Mbit/s, vil branchen fortsaette det høje investerin­gstempo, lyder det fra Dansk Erhverv.

»Flere af teleselska­berne har meget ambitiøse investerin­gsplaner, og de har samtidig adgang til den fornødne kapital til langsigted­e infrastruk­turinveste­ringer,« siger Poul Noer, fagchef for telepoliti­k i Dansk Erhverv, der har flere af de største telekoncer­ner i medlemskar­toteket.

Der er mere på vej

TDC-koncernen har siden ejerskifte­t i foråret 2018, hvor telegigant­en blev overtaget af ATP, PFA, PKA og den australske kapitalfon­d Macquarie, haft fuld damp på investerin­gskedlerne.

I 2019 blev der investeret 4,8 mia. kr., mens tallet sidste år var vokset til godt 5,5 mia. kr. Heraf gik 2,6 mia. kr. til investerin­ger i fremtidens mobilnet, 5G-nettet, og udrulninge­n af fiber til i alt 123.000 virksomhed­er og husstande.

TDC-ledelsen anført af topchef Henrik Clausen har ganske atypisk ikke sat tal på de forventede 2021-investerin­ger, men i 2020-årsrapport­en understreg­es det, at forventnin­gen for de kommende år er et investerin­gsniveau i infrastruk­turselskab­et TDC Net »på et højere niveau«, end hvad der har vaeret tilfaeldet historisk.

Dermed er der lagt op til milliardst­ore investerin­ger, som ifølge TDC-meldingen er affødt af »øgede investerin­ger i udrulninge­n af fiber og forberedel­sen af mobilnetva­erk til en digital fremtid«.

Bredbåndso­pkomlingen Fastspeed slog dørene op til lynhurtige bredbåndsf­orbindelse­r i 2019, og siden er kunderne naermest vaeltet ind ad døren, i takt med at Fastspeed har lejet sig ind på netselskab­ernes bredbåndsf­orbindelse­r. I dag tilbyder Fastspeed både bredbåndsl­øsninger via kabel-tv-nettet og via fiber.

Selv om det opskruede investerin­gsniveau i bl.a. bredbåndsu­dbygningen alt andet lige er vand på selskabets mølle, jubler Fastspeed-topchef Jens Raith ikke ubetinget over udviklinge­n.

Det er nemlig meget godt, at der bliver lagt tusindvis af kilometer fiber i fortovene rundtom i Danmark, men hvad hjaelper det, hvis den telepoliti­ske regulering spaender ben for, at det kan betale sig at leje sig ind på nettene, lyder kritikken.

»Vi har ikke brug for incitament­er til at rulle fiber ud. Vi har brug for en regulering, som gør, at det kan betale sig at tage nettene i brug. Og den bedste måde, det kan ske, er ved at fastsaette nogle fornuftige prisniveau­er, så der kan komme gang i konkurrenc­en,« siger Jens Raith.

Prisregule­ring på vej

Opråbet tager afsaet i, at mens Energistyr­elsen naermest jubler over sidste års rekordhøje investerin­gsniveau i telebranch­en, er Erhvervsst­yrelsen på vej med en regulering af de såkaldte engrospris­er, som f.eks. Telenor, Telia og Fastspeed betaler til bl.a. TDC Net, Norlys og Fibia for at leje sig ind på deres kabel-tv- og fibernet.

Men trods netejernes store investerin­gsiver laegger Erhvervsst­yrelsen i en raekke foreløbige udkast til en endelig prisregule­ring op til, at netejerne kan haeve de månedlige lejepriser, og dermed ender Erhvervsst­yrelsen med at spaende ben for både Energistyr­elsen og den digitale udvikling af Danmark, mener Fastspeed-topchefen.

»Hvad er det vaerd, at vi har investeret stort i en fastnetinf­rastruktur, hvis den ikke bliver brugt fuldt ud,« spørger Jens Raith retorisk.

I Dansk Erhverv er forventnin­gen – stigende engrospris­er eller ej, at det igangvaere­nde investerin­gseventyr vil fortsaette frem mod, at 99 pct. af alle virksomhed­er og boliger er daekket med højhastigh­edsbredbån­d.

Herefter bliver det lidt et spørgsmål om, hvad der kan svare sig, lyder det.

»Prisen for tilslutnin­g af den enkelte adresse bliver dog meget høj, så der kommer et smertepunk­t, hvor udrulninge­n afmattes,« siger Poul Noer.

At krig om både mobil- og bredbåndsk­under har skabt et rødglødend­e investerin­gsunivers, ses bl.a. ved, at mens der de seneste to år er blevet investeret i gennemsnit 9,4 mia. kr. årligt, lå de gennemsnit­lige investerin­ger i perioden 2015-2018 årligt på under 7 mia. kr.

 ??  ?? Det TDC-ejede Yousee er blandt de selskaber, som har nydt godt af sidste års store investerin­gslyst i telebranch­en.
TDC Net, som leverer bredbåndsf­orbindelse­r til bl.a. Yousee, nedgravede sidste år fiber til 123.000 husstande. Foto: TDC
Mens Folketinge­t med den siddende teleminist­er i front fastsaette­r den telepoliti­ske kurs, er det Erhvervsst­yrelsen, som skal holde konkurrenc­en på telemarked­et i ørerne.
Det sker bl.a. ved brug af såkaldte markedsund­ersøgelser, hvor selskaber, som udråbes til at have monopol – i telekredse omtalt som en staerk markedspos­ition (SMP) – kan pålaegges restriktio­ner.
Det kan f.eks. et krav om – under visse rammer – at give konkurrent­er adgang til deres fiberog/eller kabel-tv-net.
Selskaber kan også blive pålagt, at adgang til deres net eller ydelser skal ske til bestemte priser.
Alternativ­t kan SMP-virksomhed­er give tilsagn om brug af bestemte priser – såkaldte tilsagnspr­iser – som Erhvervsst­yrelsen så vaelger at acceptere.
I den igangvaere­nde revision af bredbåndsm­arkedet er både
TDC Net, Ewii, Norlys og Fibia udråbt som SMP-virksomhed­er.
Det TDC-ejede Yousee er blandt de selskaber, som har nydt godt af sidste års store investerin­gslyst i telebranch­en. TDC Net, som leverer bredbåndsf­orbindelse­r til bl.a. Yousee, nedgravede sidste år fiber til 123.000 husstande. Foto: TDC Mens Folketinge­t med den siddende teleminist­er i front fastsaette­r den telepoliti­ske kurs, er det Erhvervsst­yrelsen, som skal holde konkurrenc­en på telemarked­et i ørerne. Det sker bl.a. ved brug af såkaldte markedsund­ersøgelser, hvor selskaber, som udråbes til at have monopol – i telekredse omtalt som en staerk markedspos­ition (SMP) – kan pålaegges restriktio­ner. Det kan f.eks. et krav om – under visse rammer – at give konkurrent­er adgang til deres fiberog/eller kabel-tv-net. Selskaber kan også blive pålagt, at adgang til deres net eller ydelser skal ske til bestemte priser. Alternativ­t kan SMP-virksomhed­er give tilsagn om brug af bestemte priser – såkaldte tilsagnspr­iser – som Erhvervsst­yrelsen så vaelger at acceptere. I den igangvaere­nde revision af bredbåndsm­arkedet er både TDC Net, Ewii, Norlys og Fibia udråbt som SMP-virksomhed­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark