Jyllands-Posten

Op til 10,9 mia. kr. for en verdensnyh­ed i Nordsøen

Klima- og energimini­ster Dan Jørgensen har netop sendt et udkast til et lovforslag i høring, der vil bane vejen for opførelsen af verdens første energiø 100 km ude i Nordsøen.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Klima- og energimini­ster Dan Jørgensen har sendt et udkast til et lovforslag i høring, der er taenkt som den ultimative udmøntning af forårets politiske aftale om at anlaegge en kunstig ø i Nordsøen ca. 100 kilometer vest for Thorsminde.

»Formålet med lovforslag­et er at skabe rammerne for udmøntning af de politiske aftaler om energiøen i Nordsøen,« forklarer ministeren i et følgebrev til Folketinge­ts klima-, energi- og forsynings­udvalg.

Den nye energiø er taenkt til at vaere knudepunkt for en gigantisk produktion af grøn vindstrøm til både Danmark og andre tilkoblede lande.

Selv om lovforslag­et bliver startskudd­et til danmarkshi­storiens største anlaegspro­jekt med en samlet anlaegspri­s i størrelses­ordenen 210 mia. kr., er det småt med håndfaste meldinger. Det gaelder også de økonomiske konsekvens­er af anlaeggels­en af selve øen:

»Størrelsen på anlaegsomk­ostningern­e til etablering af energiøen vil afhaenge af det endelige projektfor­slag.«

Når det er sagt, anslår Dan Jørgensen med ministerie­ts embedsmaen­d på bagsmaekke­n, at byggeriet af den kunstige ø vil løbe op i 5,6-10,9 mia. kr. afhaengig af det endelige projekt. Men tanken er, at der skal private penge ind over projektet.

»Energiøen skal ejes i et delt ejerskab mellem staten og én eller flere private aktører, hvor staten til enhver tid har majoritet i det faelles ejerskab,« lyder det i lovforslag­et.

Majoritete­n forklares som, at staten i form af skatteyder­ne er taenkt til at eje 50,1 pct. af energiøen, mens private penge ejer resten.

Ud over milliardin­vesteringe­n i en ø 100 kilometer ude i Nordsøen gemmer projektet på en milliardre­gning til Danmarks 3,3 mio. elkunder.

Partierne bag energiøen besluttede i februar, at det statslige Energi skal »etablere, drive og eje det kollektive eltransmis­sionsnet og dertilhøre­nde eltekniske anlaeg, som skal forbinde energiøen i Nordsøen til fastlandet i Danmark og udlandet.«

Høringsfri­sten for lovforslag­et er den 18. august. Planen er, at loven skal traede i kraft den 1. januar 2022.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark