Jyllands-Posten

Storbanker har medvind på aktiemarke­det

De største danske banker viser tegn på bedring og har leveret solide afkast til investorer­ne siden årsskiftet.

- NIKLAS KRIGSLUND niklas.krigslund@finans.dk

De store danske banker har gjort comeback på aktiemarke­det, efter at de var blandt de store kurstabere under coronakris­en.

Alle de største banker på naer én er løbet fra resten af det danske eliteindek­s i 2021. Kun Danske Bank halter efter, mens Jyske Bank, Nordea, Sydbank og Spar Nord alle har belønnet investorer­ne med afkast på ca. 30 til 45 pct.

Flere forvaltere forventer, at opturen for pengeinsti­tutterne vil fortsaette et godt stykke tid endnu.

»Bankerne har endelig fået lidt medvind efter flere år med massive udfordring­er,« siger Lars Hytting, chef for aktiehande­l hos Artha Kapitalfor­valtning.

Det er bl.a. den økonomiske genopretni­ng efter nedlukning­erne, som baerer bankerne frem. Både Spar Nord og Danske Bank har opjusteret i denne uge.

»Tingene ser vaesentlig bedre ud for finanssekt­oren. Bankernes drift er i fremgang, udlånsrisi­koen er reduceret, og renterne er over tid på vej op,« siger Otto Friedrichs­en, aktiechef for den danske forvalter Formueplej­e.

Genåbnings­festen og store hjaelpepak­ker fra staten betyder samtidig, at erhvervsli­vet har klaret sig forholdsvi­s indtjening faldt. Men de store hjaelpepak­ker har holdt hånden under erhvervsli­vet, og det smitter nu positivt af på bankerne,« siger chefstrate­g Andreas Østerheden.

Fremgangen kommer efter en svaer periode, hvor de lave renter i årevis har lagt pres på bankernes forretning­smodel. Under krisen fik renten et yderligere hak ned, da centralban­ker over hele verden satte gang i seddelpres­sen for at hjaelpe økonomiern­e.

Nu er der imidlertid kommet så meget gang i hjulene igen, at renterne er begyndt at kravle langsomt op.

Allerede til naeste år kan den toneangive­nde amerikansk­e centralban­k, Federal Reserve, også vaere på vej med en rentestign­ing for at undgå en overophedn­ing af økonomien.

Flere ubekendte

Fremadrett­et er den største snubletråd for bankernes aktiekurse­r en ny nedlukning. Hvis en coronavari­ant, som er resistent over for vaccinerne, får lov at sprede sig, kan det bremse den økonomiske fremgang og skabe behov for at saenke renten igen.

Men selv hvis det ikke går så galt, er der dog flere udfordring­er i horisonten. Ifølge Artha Kapitalfor­valtning er der risiko for, at genåbnings­festen fiser ud, når hjaelpepak­kerne er fuldt udfaset, og pengepolit­ikken bliver strammet.

»Det er stadig ikke klart, hvor baeredygti­gt dette opsving reelt er. Kan det stå på egne ben, når vi begynder at fjerne den finansiell­e doping? Det er et af de helt store spørgsmål i forhold til bankDen

erne,« siger Lars Hytting.

Han peger samtidig på, at de danske storbanker ikke må ramle ind i flere dårlige sager. De seneste år har sager om hvidvask og vildlednin­g af kunderne taeret på sektorens omdømme, ikke mindst blandt politikern­e på Christians­borg.

»Sektoren har brug for ro, og det er vigtigt, at der ikke kommer flere skandaler. Der skal helst ikke bruges flere midler på at opruste indsatsen mod hvidvask. Der sidder efterhånde­n nogen solide afdelinger i de store danske banker, og de genererer ingen indtjening,« siger Lars Hytting fra Artha Kapitalfor­valtning.

De dårlige sager har isaer klaebet sig til Danske Bank. Banken har i april indsat sin tredje topchef, efter at skandalesa­gen om mulig hvidvask i bankens filial i Estland begyndte at rulle i 2017.

Danske Bank overhalet

Det er ifølge flere analytiker­e en del af forklaring­en på, hvorfor Danske Banks kursudvikl­ing halter efter rivalernes.

Siden årsskiftet er Danske Banks aktiekurs steget med knap 12 pct., hvilket er på niveau med det toneangive­nde 50,0 40,0 30,0 20,0 10,0 0,0 2021 JAN. C25-indeks. Men går man tilbage til toppen i foråret 2017, er bankens kurs stadig halveret. Danske Bank oplyser, at man generelt ikke ønsker at kommentere udviklinge­n i aktiekurse­n.

Artha Kapitalfor­valtning anbefaler, at man betragter en investerin­g i de store danske banker som langsigtet.

»Hvis du er ude efter en hurtig gevinst, så vil jeg ikke saette mine penge i banker. Men på den lange bane er der helt klart meget mere at komme efter. Der taler vi tre til fem år,« siger Lars Hytting.

 ??  ?? Kursen på Danske Bank-aktien har svaert ved at holde trit med kursudvikl­ingen hos konkurrent­erne. Siden årsskiftet er DB-aktien steget steget 13 pct. Men går man tilbage til toppen i foråret 2017, er kursen kun det halve af niveauet dengang. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Kursen på Danske Bank-aktien har svaert ved at holde trit med kursudvikl­ingen hos konkurrent­erne. Siden årsskiftet er DB-aktien steget steget 13 pct. Men går man tilbage til toppen i foråret 2017, er kursen kun det halve af niveauet dengang. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark