Jyllands-Posten

Private i den grønne omstilling af bilparken

-

nyindkøbte personbile­r i perioden er grønne.

For private bilejere har årets første fem måneder ført til køb af 17.743 elbiler og plug-in hybridbile­r svarende til, at 72 pct. af alle købte biler har vaeret eldrevne.

Samtidig toner erhvervsli­vet grønne flag endnu mere tydeligt frem, når man ser på, hvor stor en andel af henholdsvi­s erhvervsli­vets og den private bilpark, der udgøres af grønne biler.

Høje politiske ambitioner

Her svinger pendulet nemlig klart ud til virksomhed­ernes fordel, idet 20.198 grønne personbile­r svarer til, at 7,1 pct. af virksomhed­ernes bilpark består af el- eller pluginhybr­idbiler.

For private bilejere svarer 63.437 eldrevne personbile­r blot til, at 2,6 pct. af bilparken er hoppet med på den frembrusen­de elbølge.

Fra politisk hold er den procentvis­e fordeling imidlertid ikke interessan­t.

Her er det alene antallet af grønne biler på vejene, der taeller.

Efter et langstrakt forløb fandt et politisk flertal den 4. december sidste år sammen om en aftale om grønne bilafgifte­r, der frem mod 2030 skal bane vejen for en gradvis omstilling af den danske bilpark fra benzin- og dieselbile­r til eldrevne af slagsen.

Målet er 775.000 elbiler

Aftalepart­ierne, der taeller S, EL, SF og De Radikale, er enige om, at ambitionen er at nå 1 mio. grønne biler i 2030, mens det aftalte mål er 775.000.

Med udgangen af maj var status, at af de 2.754.258 personbile­r, som rullede rundt på vejene, var de 83.635 elbiler og plugin-hybridbile­r.

Det svarer til en andel på 3 pct.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark