Jyllands-Posten

Boligprise­rne i Europa er braget i vejret

Prisstigni­ngerne på tvaers af EU har ramt det højeste niveau siden 2007, viser nye tal.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk Kilde: Eurostat

Prisfesten på det danske boligmarke­d under coronakris­en har vaeret så voldsom, at den har bragt os ind på en andenplads i hele EU. Faktisk er det kun i Luxembourg, at prisstigni­ngerne har vaeret større, viser nye tal fra Eurostat.

I 1. kvartal lød den årlige prisstigni­ng i Luxembourg på 17 pct., mens priserne herhjemme ifølge Eurostat steg med 15,3 pct. Tredjeplad­sen går til Litauen, hvor priserne steg med 12 pct.

»Her skal man huske på, at det hverken er godt at ligge øverst eller nederst i feltet, idet man hverken ønsker, at boligmarke­det skal løbe for hurtigt, så priserne presses unaturligt højt op, eller at boligmarke­det skal løbe langsomt og gå i stå med faldende boligprise­r som konsekvens,« skriver Mikkel Høegh, der er boligøkono­m i Jyske Bank-koncernen, i en kommentar.

Aktivitete­n er faldende

Opgørelsen fra Eurostat viser, at prisstigni­ngerne ikke har vaeret koncentrer­et om en lille håndfuld lande. Boligprise­rne steg således over en bred kam, og det trak EU-snittet op på 6,1 pct. Det er den højeste årlige stigning siden 2007. Altså året inden finanskris­en for alvor kom buldrende.

»Den høje interesse for huskøb er således ikke et

Luxembourg 17 pct. Danmark 15,3 pct. Litauen 12 pct. Tjekkiet 11,9 pct. Holland 11,3 pct. Tyskland 9,4 pct. Østrig 8,3 pct. Bulgarien 7,5 pct. Slovenien 7,3 pct. Polen 7,2 pct. dansk faenomen. Der er gang i boligmarke­det rundtom i Europa,« lyder det fra Mikkel Høegh.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at husprisern­e steg med 1 pct. i april, mens priserne på ejerlejlig­heder steg med 0,2 pct. Ser man på stigningen fra april sidste år og frem til april i år, steg husprisern­e med 15,5 pct., mens ejerlejlig­heder steg med 14,8 pct. i pris i samme periode.

Denne statistik fra Danmarks Statistik går tilbage til 2006, og kun én gang tidligere i statistikk­ens historie er der blevet registrere­t en højere årlig prisstigni­ng. Det var i marts i år. Her viste den, at husprisern­e var steget med 17 pct. det seneste år.

På det seneste er der kommet flere og flere tegn på, at aktivitete­n på boligmarke­det er faldende, og at der bliver skabt en bedre balance mellem udbud og efterspørg­sel.

 ??  ?? Købelysten på det danske boligmarke­d er stadig stor, og 1. kvartal i år steg priserne i gennemsnit med 15,3 pct. målt på årsbasis. Dermed indtager Danmark en placering i toppen af Eurostats undersøgel­se. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Købelysten på det danske boligmarke­d er stadig stor, og 1. kvartal i år steg priserne i gennemsnit med 15,3 pct. målt på årsbasis. Dermed indtager Danmark en placering i toppen af Eurostats undersøgel­se. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark