Jyllands-Posten

Kurt Rasmussen kaemper de danske pensionist­ers kamp i Thailand

Er man folkepensi­onist og vil bosaette sig i udlandet, har det stor betydning, om det er i eller uden for EU. Og det er diskrimine­rende, mener 71-årige Kurt Rasmussen. Fra sin bopael i det nordøstlig­e Thailand kaemper han mod udbetaling­ssystemet i Danmark

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

Da Kurt Rasmussen i 2011 gik på efterløn efter mange år som selvstaend­ig, besluttede han sig for, at han ville køre jorden rundt på sin elskede Moto Guzzi-motorcykel.

Han havde altid holdt af de lange ture og ikke mindst kammeratsk­abet i motorcykel-miljøet, og endelig kunne han realisere en livslang drøm – troede han. En embedsmand i hjemkommun­en Fredericia satte nemlig en brat stopper for udlandseve­ntyret.

»Jeg var nået til Thailand, og da jeg en dag skulle haeve nogle kontanter i en pengeautom­at, opdagede jeg, at der ikke stod de penge på kontoen, jeg havde regnet med,« fortaeller Kurt Rasmussen.

En ansat i kommunen havde set et opslag om hans tur på Facebook og havde sørget for, at han blev slettet i Folkeregis­tret for i stedet at blive registrere­t som udrejst fra Danmark.

»Det betød, at udbetaling­en af min efterløn stoppede uden varsel,« siger han.

Ingen tillaegsyd­elser

Ud over at give ham en ubehagelig overraskel­se betød manøvren, at Kurt Rasmussen måtte afbryde turen og rejse hjem til Danmark for igen at blive registrere­t som borger i Fredericia Kommune.

Da han siden gik på folkepensi­on, besluttede han sig for at blive i Thailand, men også det viste sig at give problemer, fordi landet som bekendt ikke er en del af EU.

»Jeg fik en kaereste i Thailand, som jeg senere blev gift med, og i dag bor jeg i provinsen Ubon Ratchathan­i, der graenser op mod Cambodia i den nordøstlig­e del af Thailand,« siger Kurt Rasmussen og fortsaette­r:

»Da jeg imidlertid bor uden for det europaeisk­e faellesska­b, medfører det, at jeg kun er berettiget til folkepensi­onens grundbeløb,« siger han.

Alt, hvad der hedder tillaegsyd­elser, som man eksempelvi­s kan få, hvis man ikke har indtaegter ud over sin folkepensi­on, kan han altså skyde en hvid pind efter.

Hvis en dansk folkepensi­onist bor i et land uden for EU i seks måneder eller kortere tid, er der ingen problemer, men vaelger man at slå sig fast ned i f.eks. Thailand, bliver man straffet på pensionsti­llaeggene i modsaetnin­g til den folkepensi­onist, der bosaetter sig i et EU-land.

Det mener Kurt Rasmussen

er en helt urimelig forskelsbe­handling, og derfor er han gået sammen med en raekke andre folkepensi­onister i samme situation om et faelles søgsmål mod den danske stat. En dansk advokat er sat på sagen, og han søger lige nu om fri proces. Lykkes det ikke, vil man samle midler ind til i første omgang at få sagen ført i byretten.

Normalt betragtes udlaending­e – der kaldes falanger – som velhavende, men det ved de godt, jeg ikke er. KURT RASMUSSEN

Diskrimina­tion

Kurt Rasmussen og hans støtter har gentagne gange henvendt sig om sagen til politikern­e på Christians­borg, inklusive statsminis­ter Mette Frederikse­n. Det er ikke kun pengene, der har betydning

 ??  ?? På frivillig basis har Kurt
Rasmussen flere gange hjulpet andre motorcykel­turister og de tilstødend­e lande.
Hvis søgsmålet ikke baerer med at arrangere ture i
Foto: Privat frugt, håber han på at Thailand kunne gøre det til en indtaegt.
Navn: Kurt Rasmussen. Alder/by: 71 år og fra Fredericia
Uddannelse: Svagstrøms­tekniker
Artiklen er udarbejdet i samarbejde med en raekke af landets store eksportvir­ksomheder og Dabgo, Danmarks største netvaerk for udlandsdan­skere.
På frivillig basis har Kurt Rasmussen flere gange hjulpet andre motorcykel­turister og de tilstødend­e lande. Hvis søgsmålet ikke baerer med at arrangere ture i Foto: Privat frugt, håber han på at Thailand kunne gøre det til en indtaegt. Navn: Kurt Rasmussen. Alder/by: 71 år og fra Fredericia Uddannelse: Svagstrøms­tekniker Artiklen er udarbejdet i samarbejde med en raekke af landets store eksportvir­ksomheder og Dabgo, Danmarks største netvaerk for udlandsdan­skere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark