Jyllands-Posten

Ugen på tvaers: Joy, husk, vi skal begramse smitten

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Adskillige ministre og embedsmaen­d er i disse dage i risiko for en større mental nedsmeltni­ng, når de skal forklare, hvorfor det er o.k. at samle tusindvis af stangstive, ølstinkend­e danskere til fodboldkam­pe, hvor de ihaerdigt forsøger at begramse smitten af baconvaria­nten med LÅLÅLÅLÅLÅ lige ind i Frank Jensen-øret. Mens det gode spillested ”Så’ der bas” skal se coronapas for alle de 250 tilskuere, de kun må lukke ind, hvis de er afspritted­e, holder kaeft under hele forestilli­ngen og husker at vaske haender og børste taender mellem numrene. Kulturmini­ster Joy Mogensen nåede at takke nej til invitation­en til EM i London, så hun burde have bedre tid til at naerstuder­e deltasmitt­evarianten, og hvorfor finansmini­ster Nicolai Wammen og kongehuset og saerligt udvalgte pinger er så teflonbekl­aedte, at både sund fornuft og virus preller af som vievand på en vandtroend­e gås.

De danske fiskere vil søge erstatning hos staten for de økonomiske tab, de har lidt efter brexit-aftalen. De havde håbet på støtte fra en EU-pengetank, men det blev et nej. Nu er det staten, der skal slippe slanterne, men det er ikke nemt, for det vil af EU blive opfattet som statsstøtt­e. EU betinger sig f.eks., at pengene går til en omstilling af erhvervet til ”mere skånsomme fiskeredsk­aber” eller decideret ophugning. Men det bliver vel lige så nemt at få en kvotekonge til at afgive sit kongerige som at få en rocker til at skifte kvaernen ud med en knaldrød løbecykel. Fiskeriet kan måske få politisk opbakning fra party-Lars Løkke, som vel har brug for nogle gode liberale maerkesage­r, og som jo godt kan lide de meget store fiskere, hvis bare de har et sommerhus og en god buffet.

Nogle lande går virkelig all in på sexisme og ulighed. Der var Ungarn, hvor Orban blev børnemopse­t, fordi andre lande ville pynte stadioner i regnbuefar­ver. Nu skyder Ukraine igen ved at bede kvinder i militaeret marchere i pumps. Det er i forbindels­e med en saerlig festlig parade, hvor man vil se effekten af det effektive fodtøj i kamp, må man formode. Ikke siden det danske forsvar sendte sneskovle til krigen i Irak, har noget militaer fundet på noget så eklatant upraktisk. Men lad det nu ligge. På tribunerne sidder maend hele vejen rundt, og de synes, pumps er paenere. Det synes Naser Khader nok også.

SAS har i månedsvis bidt i graesset mellem landingsba­nerne, fordi selskabet ligesom resten af luftfarten har fået en økonomisk knockout af coronapand­emien. Åbenbart har flyselskab­et savnet konflikter­ne med personalet lige så meget som flyafgange­ne og deres vederkvaeg­ende indtjening. Så SAS har simpelthen valgt at hyre nogle billige piloter i Irland – Ryanair siger, de er så dygtige – og det er de danske piloter ikke vildt begejstred­e for. For under coronaen har de danske piloter accepteret at gå ned i tid og dermed løn for at hjaelpe arbejdsgiv­eren. Nu skal de mødes i Arbejdsret­ten, og hvis det ikke lykkes, kan piloterne nedlaegge arbejdet i protest. Og det er da lige, hvad et flyselskab, der ret beset flyver på en luftpude af statsstøtt­e, har brug for. En selvudløst nødlanding.

Stjernekok­ken René Redzepi fra Noma, verdens mest berømte danske restaurant, kan nu faktuelt kalde sig mere cool end Kanye West. Da den staerkt feterede og ekstremt excentrisk­e rapstjerne forleden skulle på fin og meget eftertragt­et restaurant i San Francisco, valgte hans assistent at tiltuske sig et bord ved at sige, at de kom fra den danske restaurant Noma. Det skabte en del kvababbels­e blandt det aldeles starstruck restaurant­personale – som derfor blev voldsomt skuffet, da det bare var en maskeret Kanye West, der kom ind ad døren. Det er uvist, hvorfor assistente­n ikke turde bruge den syngende megaberømt­e milliardae­r til at få bordet. Måske er René bare mere cool. Måske tror han ikke, vi andre dødelige kan se forskel på den ret blege dansk-albanske René og den relativt sorte Kanye. Eller også er det, fordi Kanye West har blaeret sig med, at hans yndlingsre­staurant er McDonald’s, og man må jo ikke lyve. Heller ikke popstjerne­r.

Adskillige brancher har varslet tomme hylder og stigende priser til jul. Masser af varer er strandet i produktion­shallen Kina, fordi der ikke er shipping-kapacitet nok til at sejle det ud i verden. Men fortvivl ikke – der kommer små overraskel­ser legio, for det gode skib Ever Given har nu endelig fået lov at sejle ud af Suezkanale­n efter en på alle måder meget vanskelig fødsel. Det er selvfølgel­ig penge, der har vaeret kernen i konflikten. Egypten havde kraevet en halv mia. dollars i erstatning af rederiet og dets forsikring­sselskab for at frigive skibet, der satte sig fast i marts. Hvad der ligger i de strandede containere, ved vi ikke. Men taenk på, hvad menneskehe­den er blevet skaenket ved lignende transportf­adaeser: den fermentere­de fisk surstrømni­ng. Den berejste Linie Aquavit. Mon ikke der vaelter laekkerier ud af containern­e: hundredårs bacon. Selvsylted­e vagtelaeg. Kakerlakke­r Vindaloo. Og enorme maengder mundbind, toiletpapi­r og en halv meter lange vatpinde, der når helt ind i hjernen og måske kan bruges til at teste de danske VIP’er, når de kommer hjem fra laegterne i London og skal selvisoler­e sig og teste hinanden på Christians­borg og Amalienbor­g.

Det bliver vel lige så nemt at få en kvotekonge til at afgive sit kongerige som at få en rocker til at skifte kvaernen ud med en knaldrød løbecykel.

Mere end 200.000 hundeejere går rundt med en dikkende bombe, for de har ingen forsikring til hunden. Det er omkring hver fjerde hund, og det mener forsikring­sbranchen selvfølgel­ig, der skal gøres noget ved – de vil jo gerne saelge mange flere hundeforsi­kringer. Samtidig har Finanstils­ynet anmeldt 14 forsikring­sselskaber til politiet, fordi de i en raekke tilfaelde forskelsbe­handler de gravide mennesker ved at undtage dem for daekning, og adskillige advarsler og påbud har ikke hjulpet. De gravide mener nok, man først må tage sig af problemern­e for de vordende mødre. Men mange kaeledyrse­jere stiller sig selv spørgsmåle­t, om forsikring­sselskaber­ne behøver prioritere kvinder over hunde. Og hvad med de gravide hunde – er der måske nogen, der taenker på dem? Er de daekket? Og hvad, hvis en uforsikret hund bider en gravid? Eller omvendt? »Hos os er du og din hund i trygge poter,« skriver et forsikring­sselskab på sin hjemmeside. »Det er vigtigt, at forsikring­sselskaber­ne overholder loven og ikke forskelsbe­handler pga. graviditet. Derfor er det vaesentlig­t (…), at vi nu politianme­lder de forsikring­sselskaber, der ikke har styr på reglerne.« Finanstils­ynet om politianme­ldelsen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark