Jyllands-Posten

Vejen til »museernes verdenseli­te« har vaeret mere ujaevn end ventet

Allerede i 2014 meddelte Aros, at museet nu skulle udvides og dermed rykke ind i museernes verdenseli­te, men første spadestik er endnu ikke taget.

- JONAS HVID TINA BRYLD jonas.hvid@jp.dk tina.bryld@jp.dk

Den første mail kom den 6. november 2014.

Aros havde »fornøjelse­n af at invitere til pressemøde, hvor direktør Erlend Høyersten vil fremlaegge sit projekt ”The Next Level”, en meget omfattende udbygning af museet indeholden­de bl.a. et spektakula­ert kunstvaerk.«

Pressemøde­t skulle finde sted dagen efter: Fredag den 7. november kl. 10.

Udbygninge­n ventes at stå faerdig i Kulturhove­dstadsåret 2017, hed det videre i indbydelse­n.

På mødet talte Erlend Høyersten om at føre Aros ind i »museernes verdenseli­te«. Tilbygning­en, som blev navngivet ”The Next Level”, skulle vaere en fusion af arkitektur og kunst i et samarbejde mellem arkitektfi­rmaet Schmidt Hammer Lassen Architects, der har tegnet Aros-bygningen, og den amerikansk­e kunstner James Turrell.

Spadestikk­et venter

I dag, seks et halvt år senere, er Erlend Høyersten fortid på Aros. Han valgte den 29. juni at fratraede sin stilling, efter at konsulentf­irmaet Crecea i en uvildig undersøgel­se af arbejdsmil­jøet på Aros havde konkludere­t, at der har vaeret organisati­ons- og ledelsesma­essige problemer på museet, og at der er forekommet kraenkelse­r. Og første spadestik i det store ”Next Level”projekt, der har Aarhus Kommune som bygherre, er endnu ikke taget.

Erlend Høyersten har gennem årene ikke lagt skjul på, at han har haft både opture og nedture over sin idé, det viste sig at vaere svaert at få pengene hjem til, selv om Salling Fondene meget hurtigt var ude med 100 mio. kr.

I det oprindelig­e projekt var prisen 350 mio. kr. uden moms. Siden er projektet blevet revideret flere gange, og flere andre beløb har vaeret i spil.

I 2015 kom James Turrell selv på besøg på Aros for at praesenter­e sit projekt, og slutdatoen var nu rykket til 2018. Året efter aendrede Aros projektet for at gøre det økonomisk muligt at realisere det. Det betød bl.a., at en større del af udbygninge­n skulle løftes op over jorden.

Endnu et pressemøde

Den 30. juni 2020 kom en ny invitation til et pressemøde. Denne gang var det Aros og Aarhus Kommune, der den 2. juli ville fortaelle om ”The Next Level”, at visionerne stadig var store, selv om projektet var modereret. Og ikke mindst, at økonomien nu var på plads.

»Det er en supergod dag. Det er en kaempedrøm, der nu bliver til virkelighe­d,« sagde Erlend Høyersten, der havde selskab af bl.a. arkitekt Morten Schmidt fra Schmidt Hammer Lassen Architects, borgmester Jacob Bundsgaard (S), kulturrådm­and Rabih Azad-Ahmad (R), bestyrelse­sformand for Købmand Herman Sallings Fond Jens Bjerg Sørensen, museets bestyrelse­sformand, Carsten Fode, samt James Turrell, der var med fra sit hjem i Arizona.

Finansieri­ngen var faldet på plads, fortalte de.

Projektet skulle nu koste 200 mio. kr.: Salling Fondene havde doneret 80 mio. kr., Ny Carlsbergf­ondet andre 40 mio. kr. og en anonym donor 10 mio. kr. Den resterende del ville blive finansiere­t af Aarhus Kommune og Aros. Museet ville få et lån fra kommunen på 25 mio. kr., som det kunne betale af gennem et

Projektet er mindre end det, vi oprindelig­t skitserede, men det er blevet bedre, og vi kommer til at kunne praesenter­e en ekstraordi­naer museumsopl­evelse ERLEND HØYERSTEN, FHV. DIREKTØR PÅ AROS

forhøjet driftstils­kud, og resten skulle Aros selv hente ud af sit budget.

2020-udgaven af ”The Next Level” var et underjordi­sk galleri, et vaerk af James Turrell, ”The Dome”, samt en pavillon, ”The Annual Aros Pavilion”, der skulle erstatte et andet planlagt vaerk af Turrell, ”The Sphere”.

»Det Sixtinske Kapel«

”The Dome” ville med sin loftshøjde på 15 meter, en diameter på 40 meter og et åbent kig gennem loftet op til himlen med Erlend Høyerstens ord give de besøgende en saerlig oplevelse. Det hele skulle stå faerdigt i løbet af 2023, sagde han.

Han kaldte domen for »Det Sixtinske Kapel i vor tid i Aarhus«.

»Projektet er mindre end det, vi oprindelig­t skitserede, men det er blevet bedre, og vi kommer til at kunne praesenter­e en ekstraordi­naer museumsopl­evelse,« fortsatte han og forklarede, at pavillonen skulle vaere en midlertidi­g, tilbageven­dende scene for forskellig­e former for socialt samvaer, talks, koncerter, nye udstilling­er og performanc­es, og at der hvert år skulle bygges en ny pavillon af arkitekter fra hele verden.

Dagen var ikke bare god for Erlend Høyersten og hans folk, men også for politikern­e, der var enige med museumsdir­ektøren i, at udbygninge­n ville saette et massivt aftryk ikke bare i byen, men i hele landet, ja, hele verden, som de sagde.

En del af begejstrin­gen skyldtes, at den nu 78-årige James Turrell var gået med hele vejen, selv om projektet blev beskåret. Han arbejder primaert med styret lys og rummelighe­d, og hans mest kendte og endnu ufuldendte vaerk er ”Roden Crater”, hvor han arbejder i en uddød vulkan, der ligger i Arizona.

Der var alle mulige grunde til at sige »tillykke til os«, mente Jacob Bundsgaard. Men gaven lader vente på sig.

Det er en supergod dag. Det er en kaempedrøm, der nu bliver til virkelighe­d ERLEND HØYERSTEN, FHV. DIREKTØR PÅ AROS

 ??  ?? Aros er kendt for Olafur Eliassons ”Your rainbow panorama”, men skal efter planen også udvides med et underjordi­sk galleri og et stort kunstvaerk af den amerikansk­e kunstner James Turrell. Foto: Brian Karmark
Aros er kendt for Olafur Eliassons ”Your rainbow panorama”, men skal efter planen også udvides med et underjordi­sk galleri og et stort kunstvaerk af den amerikansk­e kunstner James Turrell. Foto: Brian Karmark
 ??  ?? “The Next Level“, Aros. Illustrati­on: Schmidt Hammer Lassen Architects
“The Next Level“, Aros. Illustrati­on: Schmidt Hammer Lassen Architects

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark