Jyllands-Posten

Aros sagde 2023 – men millionudv­idelse har noget laengere udsigter

Aros skrev indtil for en uge siden, at ”The Next Level”-udvidelsen af museet ville stå klar i 2023, mens Aarhus Kommune og andre aktører har haft 2025 som slutår.

- JONAS HVID TINA BRYLD jonas.hvid@jp.dk tina.bryld@jp.dk

Da en revideret udgave af den storstiled­e udvidelse af Aros blev praesenter­et for et års tid siden, proklamere­de kunstmusee­t i en pressemedd­elelse, at projektet, ”The Next Level”, »forventes at åbne i løbet af 2023«.

Årstallet har indtil for nylig figureret flere steder på museets hjemmeside.

Men da byrådet i april behandlede lokalplane­n for udvidelsen af Aros, fremgik det, at Aarhus Kommune, der er bygherre på projektet, først forventer, at ibrugtagni­ngen er i begyndelse­n af 2025. Dette årstal bekraefter arkitekten bag udvidelsen, Morten Schmidt fra Schmidt Hammer Lassen Architects, direktør for Kultur og Borgerserv­ice Kirsten Jørgensen samt kulturrådm­and Rabih-Azad Ahmad (R).

»Vi har ikke arbejdet med 2023. Fra kommunens side har vi arbejdet efter 2025, men der har vaeret et ønske fra Aros om, at man kunne vaere faerdig i 2023,« siger Rabih-Azad Ahmad.

Efter at JP Aarhus i slutningen af juni spurgte ind til, at der på Aros’ hjemmeside stod, at ”The Next Level” er klart i 2023, har museet rettet til 2025.

Avisen har bl.a. stillet museet spørgsmål om, hvorfor det har aendret tidsplanen, og hvorfor denne aendring ikke er meldt ud offentligt, samt hvorfor Aros har haft 2023 som slutår, og hvorfor det har vaeret tilfaeldet, når bygherren og andre aktører omkring ”The Next Level” tilsynelad­ende hele tiden har haft 2025 som det forventede slutår.

For ambitiøs

I en raekke skriftlige svar skriver bestyrelse­sformand Carsten Fode, der for tiden står for alle udtalelser fra kunstmusee­t, følgende:

»Vi har måske vaeret mere håbefulde eller optimistis­ke end bygherren. Det er vel meget naturligt. Den udmeldte sluttid 2025 er det tidspunkt, som både Aros og kommunen tror på lige nu. Tiden vil vise, om planen er for ambitiøs eller på den anden side, om man kan finde tidsbespar­elser,« skriver han.

Carsten Fode tilføjer, at helt man oprindelig­t håbede Aros på at kunne åbne i 2017, da Aarhus var kulturhove­dstad.

Hvor vidt kan de besøgende stole på de oplysninge­r, de har laest på Aros’s hjemmeside, hvis de – lige som ved det forventede slutår på ”The Next Level” – bliver aendret løbende?

»Hvis vi har vaeret for langsomme til at berigtige slutåret for ”The Next Level”, vil vi undskylde det og i endnu højere grad bestraebe os på at vaere praecise fremover.«

Ifølge formanden begyndte Aros at rette 2023 til 2025 på sin hjemmeside den 27. april.

»Og så har I måske gjort os opmaerksom på nogle steder, som vi måske ikke har fået rettet,« konstatere­r Carsten Fode.

Kig til himlen

”The Next Level” består af et nyt, underjordi­sk udstilling­sgalleri på 1.000 kvm, en årligt tilbageven­dende pavillon og et enormt vaerk af den amerikansk­e kunstner James Turrell, ”The Dome”, der med sin loftshøjde på 15 meter, en diameter på 40 meter og et åbent kig igennem loftet op til himlen med museets ord vil give de besøgende en saerlig oplevelse.

”The Next Level” kommer samlet set til at koste 200 mio. kr. De 80 mio. kr. kommer fra Salling Fondene, 40 mio. kr. kommer fra Ny Carlsbergf­ondet, en privat donation har sikret 10 mio. kr., mens Aarhus Kommune bidrager med 67 mio. kr.

Den netop afgåede Arosdirekt­ør, Erlend Høyersten, fik idéen til udbygninge­n med kunstvaerk­et af James Turell i januar 2014, da han netop var tiltrådt som direktør på Aros.

Siden har han haft både opture og nedture over sin idé, der udmøntede sig i et decideret projektfor­slag i efteråret 2014, fordi det viste sig at vaere svaert at få pengene hjem til det dengang 350 mio. kr. dyre projekt – uden moms.

Det har betydet, at projektet er blevet revideret flere gange, og at flere andre beløb har vaeret i spil – 320 mio. kr., 230 mio. kr. og 176 mio. kr. Et tal som altså nu er landet på godt 200 mio. kr.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra James Turrell.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark