Jyllands-Posten

Opladning

Grøn strøm til elbiler på farten

-

Hvis man går målrettet efter at lade sin elbil op med grøn strøm og vil have sikkerhed for det, findes der nu en løsning. Den kommer fra energisels­kabet OK, der er gået sammen med vindmøllep­roducenten Vestas. De to parter har netop åbnet den første lynladesta­tion med grøn strøm fra vindmøller. Den ligger på den fynske motorvej E20 ved frakørsel 50.

»Stationen vil fra starten have to lynladesta­ndere med en effekt på op til 175 kW, der lader over et batteri, som er digitalt synkronise­ret med OK’s egen Vestas-vindmølle, der står i Gilbjerg ved Billund. Samtidig er der plads til at åbne yderligere fire lynladesta­ndere på stationen, i takt med at efterspørg­slen stiger,« siger Thor Folmann Krarup, E-mobilitets­chef hos OK.

Batteriet lader fra elnettet, men inkluderer en nyudviklet software, der spiller sammen med den specifikke vindmølle. Det betyder, at når vindmøllen producerer strøm, så lader batteriet. Batterisys­temet er udviklet af Vestas og bliver Danmarks største batteri i kommerciel drift. 900 kW-batteriet er bygget ind i en 20 fod-container og er p.t. det tredjestør­ste batteri i Danmark – Vestas driver yderligere et batteri på 1.200 kW og 1000 kW.

Ladesystem­et er ifølge OK det største af sin art i verden, hvor man kombinerer et batteri med grøn strøm og ladestande­re til elbiler. En yderligere sidegevins­t er, at strømmen foreløbig er gratis. Det kraever dog, at man registrere­r sig og bruger en app.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark