Jyllands-Posten

Opladelige biler saetter stort aftryk på bilsalget

Der er for alvor kommet gang i salget af elbiler og plug-in hybrider, som i første halvår stod for hver fjerde nye bil, i juni var det hver tredje. Ford Kuga Plug-in Hybrid er i front som den mest solgte bil.

- JENS OVERGAARD

Danskerne har i stor stil taget de opladelige biler til sig. Det viser de nyeste salgstal. I det første halvår af 2021 har elbiler og plug-in hybrider med en andel på 26,8 pct. således tegnet sig for hver fjerde nye indregistr­erede bil. Til sammenlign­ing var andelen med 9,3 pct. i samme periode i fjor naermest hver tiende. Udviklinge­n fortsaette­r dog, og i juni var andelen helt oppe på 33,7 pct., altså hver tredje.

Over en kam er bilsalget kommet op i omdrejning­er igen efter en sløv start på året med corona og restriktio­ner, som bl.a. lukkede ned for adgangen til salgslokal­erne, mens bilprodukt­ionen i Europa også er nede i kadence og ramt af leveringsp­roblemer med elektronis­ke chips. Alligevel blev der solgt godt 96.500 biler i første halvår, heraf cirka 20.300 i juni. Det er et højere antal end i samme periode i fjor, hvor salget dog også var ekstra coronaramt. I de første seks måneder af 2021 blev der samlet set også solgt godt 18.400 plug-in hybrider og 7.400 elbiler.

Meget spiller ind

Der er flere årsager til stigningen; dels blev afgifterne på opladnings­hybrider og elbiler holdt i ave, dels er der kommet mange nye modeller på markedet, og dels er interessen for at købe en opladelig bil vokset hos både private og firmaer. Her fylder plug-in hybriderne altså klart mest.

Billedet afspejles tydeligt på den samlede top-20-liste over bilsalget i første halvår. Her blev Ford Kuga den klart mest solgte model med 3.456 biler, hvoraf de 3.392 var plug-in hybrider. Ford har således fået gang i salget efter store tekniske problemer i fjor. Her blev der også bestilt mange biler, som først er leveret i år. Det er bl.a. muligheden for at få en stor SUV med meget udstyr til omkring 300.000 kr., som traekker mange.

Succesen handler både om timing og den samlede pakke, mener Jens Olsen, der er ansvarlig for personbile­r hos Ford Danmark.

»Vi har ramt markedet på det helt rette tidspunkt med Kuga Plug-in Hybrid. Der er allerede sket meget med markedet for hybrid- og elbiler siden lanceringe­n af bilen i foråret sidste år,« lyder det bl.a. fra Jens Olsen, der konstatere­r, at modellen samlet set stadig tiltaler mange.

På top-20-listen finder vi også modeller som Toyota RAV4, Skoda Octavia , Kia Ceed, BMW X1 og Peugeot 3008, der alle er solgt i stort omfang som plug-in hybrider. De mest solgte elbiler, VW ID.4 og Tesla Model 3, ligger med 1.162 biler og 1.107 ganske få biler under top-20-listen

Ladestande­re skal følge med

Der er dog også udfordring­er med det store salg af opladelige biler, lyder det fra Mads Rørvig, som er adm. direktør for De Danske Bilimportø­rer.

»Danskerne tilvaelger i stigende grad grønne biler hos forhandler­ne. Elbilsalge­t er fordoblet i 1. halvår 2021 sammenlign­et med samme periode sidste år – og salget af plug-in hybrider er mere end firedoblet. Det stiller store krav til det danske lade-netvaerk, som stadig ikke er gearet til den fremtid, vi går i møde,« siger Mads Rørvig.

 ??  ?? Citroën C3 er stabilt i toppen som den anden mest solgte bil i de første seks måneder. Foto: Jens Høy
Citroën C3 er stabilt i toppen som den anden mest solgte bil i de første seks måneder. Foto: Jens Høy
 ??  ?? Peugeot 208 traekker stadig mange kunder og blev den tredje mest solgte bil i perioden. Foto: Peugeot
Peugeot 208 traekker stadig mange kunder og blev den tredje mest solgte bil i perioden. Foto: Peugeot

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark