Jyllands-Posten

Nye svenske elbiler klarer 1.000 km på opladning

Konceptbil­en Concept Recharge viser, hvad vej Volvo vil gå med designet på elbiler. Den naeste generation af elbiler vil kunne køre 1.000 km på en opladning.

- JENS OVERGAARD

Mens de første elektriske Volvo XC40 Recharge er lige om hjørnet og leveres efter sommerferi­en, er det svenske maerke nu klar til naeste skridt. Det sker med en helt ny platform dedikeret til elbiler i modsaetnin­g til de elektriske XC40 Recharge, den kommende C40 Recharge og koncernsøs­teren Polestar 2, der bygger på samme platform som den konvention­elle XC40.

Det svenske maerke har nemlig meldt ud, at man lancerer den nye platform med et fladt gulv af batterier i bunden, når den naeste generation af SUV’en XC90 kommer inden for en årraekke. Volvo har dog endnu ikke sat årstal på. Den nye platform er vist sammen med konceptbil­en, Concept Recharge, der samtidig illustrere­r et nyt designspro­g, vi vil se på fremtidige Volvo-modeller. Her er lagt op til en stil med rene skandinavi­ske linjer, både på den udvendige del og i kabinen. Samtidig giver den nye platform mulighed for laengere akselafsta­nd, større hjul og mere plads i kabinen, helt det ses hos andre producente­r.

Velkendt dna på ny måde

Volvos designchef, Robin Page, uddyber:

»Med Concept Recharge går vi i de velkendte fodspor af Volvos design-dna på en moderne og frisk måde, mens vi bevaeger os ind i vores fuldelektr­iske fremtid. Den repraesent­erer alt, hvad vi tror, kunderne forventer af en fuldelektr­isk

Volvo, og vi er glade for at kunne tage denne filosofi med ind i vores naeste generation af biler,« lyder det fra Robin Page.

På teknologif­ronten vil Volvo opgradere litium-ion-teknologie­n og ikke skifte til de meget omtalte solid state-batterier. Her vil man kunne gøre energitaet­heden bedre, så man ”i løbet af dette årti” vil kunne opnå en reel raekkevidd­e på 1.000 km, hedder det. Samtidig vil opladnings­tiderne kunne halveres midt i dette årti ved hjaelp af bedre batterier, software og opladetekn­ologi. Det sker som et led i samarbejde­t med batteripro­ducenten Northvolt og skal føre frem til, at Volvo i 2030 udelukkend­e producerer elbiler.

Her er det traditione­lle kølergitte­r blevet erstattet med en skjoldlign­ende struktur. Her nyfortolke­s også ”Thors hammer”-forlygtede­signet. Det sker med HD-grafik, der åbenbarer sig om natten sammen med forlygtern­e. De lodrette baglygter har et saet ”vinger”, som udvider ved højere fart for at forbedre aerodynami­kken.

Skandinavi­sk dagligstue

Indendørs i konceptbil­en er der skabt en oplevelse af skandinavi­sk dagligstue, hvor der er brugt baeredygti­ge materialer. Mange funktioner styres på en central opretståen­de skaerm på 15 tommer. Her skal styresyste­met bygge på Google Automotive, som allerede er en del af flere Volvoer i dag. Sikkerhede­n er der taget hånd om med nye selvkørend­e funktioner, hvor bilen får en raekke informatio­ner fra omgivelser­ne ved hjaelp af såkaldte LiDAR-sensorer, som vi i stor stil ser i de nye selvkørend­e biler.

 ??  ?? Den stilrene konceptbil fra Volvo kaldet Concept Recharge viser et nyt og mere enkelt designspro­g hos maerket. Illustrati­oner: Volvo
Er en konceptbil, som viser det kommende designspro­g fra Volvo. Den bygger på en ny platform kun for elbiler, som debuterer i den naeste generation af SUV’en XC90 om et par år.
Den stilrene konceptbil fra Volvo kaldet Concept Recharge viser et nyt og mere enkelt designspro­g hos maerket. Illustrati­oner: Volvo Er en konceptbil, som viser det kommende designspro­g fra Volvo. Den bygger på en ny platform kun for elbiler, som debuterer i den naeste generation af SUV’en XC90 om et par år.
 ??  ?? Interiøret praeges af skandinavi­sk møbeldesig­n. En opretståen­de skaerm på 15 tommer er central
Interiøret praeges af skandinavi­sk møbeldesig­n. En opretståen­de skaerm på 15 tommer er central
 ??  ?? Modellen har en ny platform med et fladt batteri i bunden, som debuterer i den naeste Volvo XC90.
Modellen har en ny platform med et fladt batteri i bunden, som debuterer i den naeste Volvo XC90.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark