Jyllands-Posten

Analyse: Her er vaerkstede­rne med de mest og mindst tilfredse kunder

Ny undersøgel­se fra Autoindex af forhandler­nes vaerkstede­r bringer for 19. gang Toyota til tops, mens Tesla ligger i bund. Vi går bag om tallene.

- JENS OVERGAARD

Toyota-ejerne er mest tilfredse med deres vaerkstede­r, mens Tesla-ejerne er de mindst tilfredse. Det er den korte version af den nyeste Autoindex-undersøgel­se, hvor ejerne af 23 bilmaerker er spurgt om vaerkstede­r, forhandler­e og maerket som helhed. Mens det samlede resultat, hvor BMW for 10. gang overordnet set hentede den største kundetilfr­edshed, er ofentliggj­ort tidligere, er turen nu kommet til delresulta­terne. Her kan Toyota for 19. år i traek hente flest point på både vaerksteds- og forhandler­fronten.

Mikkel Korntved, der er adm. direktør og seniorkons­ulent hos Loyality Group, som står bag undersøgel­sen, forklarer, hvorfor Toyota stadig kan sidde så fast i sadlen, og uddyber de andre maerkers placering:

»Hos Toyota har man i mange år haft en unik tilgang. Det sker ud fra filosofien ”Kaizen”, hvor man helt tiden leder efter nye og bedre måder at gøre tingene bedre på. Her har man i mange år arbejdet på at få fuldstaend­ig styr på de grundlaegg­ende processer, der er på et vaerksted. Det er ligesom elitesolda­ter, som traener og traener. Når de skal i kamp, ligger det på rygraden, og så kan man bruge sin energi på at gøre det bedst mulige for kunden,« siger Mikkel Korntved.

Øje for hele oplevelsen

Op traekker også en god kulance-politik og udbredt brug af tilbagekal­delser, så man hurtigt får taget affaere, hvis noget skal rettes op.

»I bund og grund er der ingen bilejere, som har købt en bil for at komme på vaerksted. Det er et nødvendigt onde. Her har man så gjort sig umage for at skabe en oplevelse for kunden, der er så god som overhovede­t muligt. Både når vi taler om det at få serviceret bilen og den tid, det tager at få det gjort, hvad enten det er mht. tilbud af lånebil eller andet,« siger Mikkel Korntved.

Anders Tystrup, som er pressechef hos Toyota, forklarer, hvad der ligger af overvejels­er bag Toyotas procedurer og dermed succes.

»Det er det grundlaegg­ende kundefokus i Toyotas vaerdier, at vi betragter kunderne som gaester i vores private hjem. Det ligger i hele kulturen på vaerkstede­rne,« forklarer han.

Skal undgå ommere

Når de vaerdier er blevet fasttømret hos hver forhandler, kommer naeste skridt.

»Vi uddanner personalet meget intenst, både i Danmark og resten af verden, så man lever op til de samme høje servicesta­ndarder. Her er filosofien klar; vi gør meget ud af at få gjort tingene korrekt første gang, så kunden ikke skal forbi igen med den samme problemati­k,« siger Anders Tystrup, der peger på det tredje led.

»Det handler også om, at vi har produkter af meget høj kvalitet. Det er med til at give tilfredshe­d hos kunderne,« siger han.

Mikkel Korntved fra Loyality Group peger dog på, at Toyota har en udfordring,

»Toyota har vaeret god til at skabe rationelle biler med lav afskrivnin­g, og som er økonomiske at køre i. Men man har ikke vaeret god til at skabe en emotionel tiltraekni­ng til maerket på samme måde som f.eks. premium-maerker som Audi, Mercedes, BMW eller Alfa Romeo, men man er blevet bedre til det,« konstatere­r han.

Det sker i disse år bl.a. med mere markant design og flere modeller fra den sportslige Gazoo Racing-afdeling.

Forventnin­gerne taeller

Det er også derfor, at BMW, som har ejere med store følelser, vinder tilfredshe­dsundersøg­elsen. Generelt ligger asiatiske maerker som Honda, Suzuki, Mitsubishi, Hyundai og Mazda højt på vaerksteds-rankingen. Det er ikke tilfaeldig­t, vurderer konsulente­n, som mener, at det er kulturelt bestemt og handler om akkuratess­e. Til gengaeld er premium-maerker som Volvo, Mercedes og Audi i bunden. Det mener han skyldes, at kunderne har ekstraordi­naert høje forventnin­ger, som kan vaere svaere at indfri. Det samme er tilfaeldet for VW, der ligger i midten. Bundproppe­n er Tesla på både vaerksteds- og forhandler­delen.

»Tesla har haft stor succes med at få sine elbiler på markedet. Kunderne har vaeret rigtig glade for bilerne. Men der har vaeret en hel del begynderva­nskelighed­er med at skulle købe bilerne på nettet og få dem serviceret. Der har ikke vaeret vaerkstede­r nok, og der har vaeret for langt mellem dem,« konstatere­r Mikkel Korntved.

Det er Tesla dog ved at rette op på herhjemme med flere forhandler­e og servicepun­kter.

En overraskel­se ses ved lavprismae­rket Dacia, der ligger lavt på forhandler-ranking, men højt på vaerksteds­siden. Han vurderer, at Dacia måske på salgsfront­en står i skyggen af Renault. Men når kunderne kommer ind på vaerkstede­t, er de lige, og det giver positiv respons. I modsaetnin­g til premium-maerkerne får ejerne her en bedre oplevelse end forventet.

RANKING – VAERKSTEDE­R

 ??  ?? Toyota har igen i år de mest tilfredse vaerksteds­kunder. Det skyldes en vedholdend­e og målrettet indsats. Maerket er dog også meget rationelt anlagt og har ikke så mange bilejere med følelser over for deres bil som visse andre. Foto: Toyota
Toyota har igen i år de mest tilfredse vaerksteds­kunder. Det skyldes en vedholdend­e og målrettet indsats. Maerket er dog også meget rationelt anlagt og har ikke så mange bilejere med følelser over for deres bil som visse andre. Foto: Toyota

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark