Jyllands-Posten

Lørdag kan en dansker vinde igen, men hvad med fremtiden?

Dansk landstraen­er advarer om en »bombe under fødekaeden«, og cykelunion­en kaemper for at få flere til at tilmelde sig cykelløb.

- JESPER HAUE HANSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r jesper.h.hansen@jp.dk

Det er efterhånde­n blevet et fast element i flere af de største etapeløb og endagsklas­sikere. Eller som David Lappartien­t, praesident­en for den internatio­nale cykelunion (UCI), siger:

»Jeg bliver ikke laengere overrasket, når en dansk rytter vinder i et stort løb. Det er fantastisk at se den succes, Danmark har. Isaer når man taenker på, hvor lille jeres land er«.

I år er der blevet leveret 15 sejre i store internatio­nale løb af syv forskellig­e ryttere fra Danmark. Der har både vaeret triumfer i endagsløb som Flandern Rundt og etapeløb som Paris-Nice.

Lørdag kan det ske igen, hvor den kuperede Tour de

France-etape ligger godt til bl.a. Jakob Fuglsang, Magnus Cort, Kasper Asgreen og Søren Kragh Andersen.

»Det er isaer bemaerkels­esvaerdigt at se bredden i forhold til dem, der vinder store løb. Det hele står ikke og falder med en eller to ryttere, der kan blive skadet eller ramme en formnedgan­g. På den måde ser den nuvaerende succes baeredygti­g ud,« siger Anders Lund, der er ansvarlig for både elite- og U23-landsholde­t.

Et problem lurer

Landstraen­eren er også fortrøstni­ngsfuld, når det gaelder U19- og U23-rytterne, ligesom flere af de største danske profiler »stadig er unge og burde have mange år foran sig«.

Problemet opstår først, når Anders Lund kigger laengere ud i fremtiden.

»Cykling er ligesom de fleste former for foreningsi­draet hårdt ramt i ungdomsrae­kkerne. Vi ser en faldende tendens i forhold til unge ryttere, der tilmelder sig til licensløb og melder sig ind i en klub,« siger han, inden han slår fast:

»Det er den største bombe under fødekaeden i sporten.«

»Ekstremt vigtigt«

Ude på landevejen­e har mange danskere ellers tilsynelad­ende ladet sig inspirere af Kasper Asgreen og de andre sejrsherre­r fra 2021. Det er både tydeligt, når man hører en prustende stemme råbe »bagfra« på cykelstien eller ser en gruppe venner mødes på hver deres sirligt pudsede cykel.

»Men vi vil også have dem med i cykelløben­e. Det er bare svaert, for cykling er ikke lige så tilgaengel­igt som f.eks. fodbold. Det kan vaere svaert at skulle troppe op på sin tregearscy­kel nede i den lokale cykelklub. Derfor det første møde med cykelsport­en ekstremt vigtigt,« siger Anders Lund.

Hvis en dansker vinder lørdagens etape, vil mange børn formentlig saette sig ud på deres små cykler og drømme, at de er Jakob Fuglsang, Magnus Cort, Kasper Asgreen eller Søren Kragh Andersen. Jonas Vingegaard har også gjort sit for at inspirere andre ved at raekke ud efter en podieplads i verdens største cykelløb.

Så burde fødekaeden ikke bare fortsaette, så laenge de danske cykelrytte­re bliver ved med at hente sejre i naermest hvert eneste store cykelløb? Helt så enkelt er det ikke ifølge landstraen­eren.

»Den seneste guldalder i 1990’erne fik mange danskere til at cykle. Men jeg tror ikke, at man bare kan gå ud fra, at det kommer af sig selv, fordi mange danskere vinder store løb. Der er stor kamp om børnenes tid og opmaerksom­hed. Derfor har vi også prøvet at saette gang i initiative­r som Børnetoure­n, der forhåbentl­ig kan få flere børn til at få øjnene op for cykling,« siger Anders Lund og fortsaette­r:

»Det er ude i klubberne, at man møder den kultur, som mange af de nuvaerende danske stjerner har vaeret en del af, og som har vaeret med til at føre dem frem«.

 ??  ?? Landstraen­er Anders Lund har bl.a. ansvaret for Michael Valgren (th.) og alle de andre danske cykelstjer­ner, når der bliver kørt EM og VM. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
Landstraen­er Anders Lund har bl.a. ansvaret for Michael Valgren (th.) og alle de andre danske cykelstjer­ner, når der bliver kørt EM og VM. Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark