Jyllands-Posten

Østjylland­s Politi har droppet sag mod Terma

Virksomhed­en Terma har ikke overtrådt reglerne om eksport ved salg af radarreser­vedele til Emiraterne.

-

Østjylland­s Politi har lukket en sag, hvor virksomhed­en Terma i efteråret blev anmeldt af Erhvervsst­yrelsen for ulovligt at levere udstyr til borgerkrig­en i Yemen, oplyser virksomhed­en på sin hjemmeside.

Specialank­lager Jan Østergaard hos Østjylland­s Politi bekraefter dette over for Ritzau og oplyser, at man ikke har fundet grundlag for at rejse sigtelse mod virksomhed­en.

»Vi har modtaget en anmeldelse fra Erhvervsst­yrelsen, der gav anledning til at gennemgå en raekke tilladelse­r, som Terma har fået. Vi har også undersøgt en raekke oplysninge­r om produkter og konkrete handler,« fortaeller specialank­lageren.

Anmeldelse­n mod virksomhed­en, som blandt andet leverer teknologis­ke løsninger til militaer brug, gik på, at Terma skulle have leveret reservedel­e til et radarsyste­m kaldet Scanter 2001 til De Forenede Arabiske Emirater.

Og det burde Terma have indberette­t til Erhvervsst­yrelsen

– lød det i anmeldelse­n – fordi der var en risiko for, at det ville kunne blive brugt i en krig, naermere betegnet borgerkrig­en i Yemen.

Det følger nemlig af EUregler, der omhandler eksport af varer, som i udgangspun­ktet er til fredelig brug, hvis der er en mulighed for, at varerne kan bruges i krig. Man kalder det for ”dobbeltanv­endelse”.

Tidligere i år har EU-Kommission­en

praecisere­t, hvordan forordning­en skal tolkes. Og kun hvis modtageren er omfattet af en våbenembar­go, eller hvis modtageren sender varen videre til et land, der er, skal handlen indberette­s.

»Vi har vurderet, at der ikke er grundlag for at rejse sigtelse mod Terma, da virksomhed­en ikke har meddelelse­spligt til Erhvervsst­yrelsen,« siger Jan Østergaard.

Terma meddelte i forbindels­e med anmeldelse­n, at virksomhed­en mente at have handlet i overensste­mmelse med både danske og internatio­nale regler.

I forbindels­e med afgørelsen om at laegge sagen ned er meldingen fra virksomhed­en kort:

»Terma er tilfreds med afgørelsen,« skriver virksomhed­en på sin hjemmeside.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark