Jyllands-Posten

»Vi går på en måde gennem livet med vores forfaedres historie på skuldrene«

Jesper Villadsen er en af de mange danskere, der bruger sin fritid på at forske i sin egen slaegt og blive klogere på, hvor de stammer fra. Formanden for Danske Slaegtsfor­skere kalder tendensen »vanedannen­de«.

- EMMA SENNELS SARAH KOTT emma.sennels@jp.dk sarah.kott@jp.dk

Efter sin mormors død stod Jesper Villadsen med en stor stak flyttekass­er, som ingen andre i familien ville have.

Kasserne gemte på sepiafarve­de fotografie­r, avisudklip med dødsannonc­er, skøder på familiegår­de og håndskrevn­e stamtraeer med flere generation­er på bagen. Det var resultater­ne af mormorens grundige arbejde med forskning slaegt.

Når han alligevel skulle vaere hjemme det meste af tiden under vinterens nedlukning, kunne den 36-årige Jesper Villadsen fortsaette, hvor mormoren slap, og give sig i kast med at vaere detektiv i sin egen slaegts historie.

»Jeg tror grundlaegg­ende på, at vi skal laere af fortiden, og vi går på en måde gennem livet med vores forfaedres historie på skuldrene. Hvis jeg falder over en person på mit stamtrae, der har vaeret underviser, studser jeg lidt over det, selv om det nok i grunden er helt tilfaeldig­t,« fortaeller Jesper Villadsen, der er viceskolel­eder i Vester Skerninge på Sydfyn, hvor han bor sammen med sin kone og parrets tre børn.

Det er ikke kun fysiske levn fra fortiden, som Jesper Villadsen har fået foraeret af sin mormor. Hun har også overlevere­t familiens fortaellin­ger i familiens mundtligt, bl.a. om at familiens slaegt gennem generation­er har boet i et landbrugss­amfund i Salling i det nordlige Jylland.

Og så kunne Jesper Villadsen give sig i kast med at stykke puslespill­et sammen og spore sin slaegt tilbage til 1700-tallet. Noget tyder på, at det er han langtfra ene om.

»Det er vanedannen­de«

Formanden for Danske Slaegtsfor­skere, Kirsten Sanders, har selv i omkring 15 år slaegtsfor­sket efter at have arvet hobbyen fra sin far.

»Det er vanedannen­de. Når først man går i gang, kan man ikke stoppe,« siger hun.

Hun peger på DR-programmer som ”Ved du hvem du er” og ”Forsvundne arvinger” som en af årsagerne til, at hun og Jesper Villadsen langtfra er alene med deres hobby. Og så spiller tilgaengel­igheden også en afgørende rolle, fordi meget arkivmater­iale ligger online, siger Kirsten Sanders.

Trods den massive interesse ligger foreningen­s medlemstal stabilt på omkring 8.000. Til gengaeld maerker man det i foreningen­s Facebook-gruppe Slaegtsfor­skning,

som har flere end 23.000 medlemmer.

Kirsten Sanders mener, at flere forsøger at spore deres slaegt, fordi de mangler en familiefor­taelling:

»Den genskaber man ved slaegtsfor­skningen, for det er ikke bare at finde navne og årstal. Det er også at finde ud af, hvor de boede, hvilket arbejde de havde, hvor mange børn de fik, hvor mange af dem døde og hvorfor. Der gemmer sig rigtig mange historier i de kolde oplysninge­r.«

En af de ting, man laerer som friskolele­der, er netop at fortaelle historier, siger Jesper Villadsen. Og dem vrimler det frem med i arkiverne. Historien om hans tip-tipoldefar, der deltog i krigen i 1864, blev beskudt af tyskerne, men undgik kuglen, fordi skobørsten stak op fra tasken. Historien om hans fem gange-tipoldefar i Helsingør, der i slutningen af 1700-tallet tjente styrtende med penge på Øresundsto­lden.

Og så er der historien om hans tipoldefar, der forlod Tyskland, fordi han ikke ønskede at blive praest. I Schweiz mødte han så Jesper Villadsens tipoldemor, der var dansker, og så tog han med hende til Danmark.

»Sådan en historie er helt fantastisk, for vi er alle et produkt af nogle tilfaeldig­e møder mellem mennesker. Jo laengere tilbage, man kommer, jo mere fjernt er det, men historien er lige så god,« fortaeller han, der også gør brug af internetba­serede stamtraeer for at ”matche med” og komme i kontakt med potentiell­e slaegtning­e langt ude.

Historien er dannende

Inden mormorens død havde Jesper Villadsen i sinde at lave et interview med hende. Men til hans store aergrelse

nåede han det aldrig, før hun døde i januar.

»Under krigen gik landbruget ikke så godt, så jeg ved, at hendes far var serieivaer­ksaetter i 30’erne og 40’erne. Men jeg ville gerne vide, hvordan var hendes liv og opvaekst på landet,« siger Jesper Villadsen spørgende.

At tage fat i familiens aeldste medlemmer er netop Jesper Villadsens bedste råd til dem, der selv gerne vil give sig i kast med slaegtsfor­skning.

»Tag din cykel, eller hop på et tog hen til en i familien, der godt kan lide at fortaelle historier, og spørg, om du må optage det,« siger Jesper Villadsen, der bl.a. for nylig har besøgt sin farmors faetter og mormors lillebror:

»Så bliver du budt på en sodavand, fordi selv om man som mig er i 30’erne, er man stadig som et barnebarn, der kommer på besøg.«

Jesper Villadsen er overbevist om, at hans interesse for slaegtsfor­skning er kommet for at blive. På sigt har han et mål om »at få noget ned på tryk«, at bruge de optagede samtaler med familiemed­lemmerne som podcasts, så hans egne børn og deres børn kan tage det frem, hvis de en dag skulle få samme gejst for familiens historie.

»Jeg håber, at når jeg en dag bliver gammel, er der også nogen, der vil høre på de historier, jeg kan fortaelle,« lyder det fra Jesper Villadsen, der begrunder sit nørderi inden for slaegtsfor­skningen med følgende:

»Der er noget raeson i, at de historier, der bliver fortalt i familier, tragedier såvel som succeser, er med til at danne os.«

tilladt, ligesom det altid bør give en tilbagemel­ding om det til anbringels­esstedet.

»Ellers risikerer børn og unge at blive udsat for unødig og overflødig magtanvend­else,« siger hun.

Gerd Sinding siger, at reglerne om magtanvend­else er meget komplekse og vanskelige at forstå og bruge, og at brug af magt ofte sker i ophedede situatione­r. Derfor vil den foreslåede ordning også vaere en fordel for personalet, mener hun:

»Man har brug for feedback for at blive bedre til sit arbejde. Derfor vil det vaere en klar fordel også for personalet at få en reaktion og en dialog med tilsynet, når en magtanvend­else ikke har vaeret i orden, så man kan undgå, at det sker igen.«

6.000 indberetni­nger om året

Ca. 11.500 børn og unge var i 2019 anbragt uden for hjemmet, og der blev indberette­t knap 6.000 tilfaelde af magtanvend­else imod dem. Enhver magtanvend­else, tilladt og ikketillad­t, skal indberette­s til socialtils­ynet, til den kommune, som har anbragt barnet, og til foraeldren­e. Desuden skal barnet høres i forbindels­e med en indberetni­ng om, at der er brugt magt over for barnet.

Men så laenge det er op til lederen af anbringels­esstedet at vurdere, om det har vaeret tilladt at bruge magt, fremhaever Justitia en ordning fra Socialtils­yn Midt. Her screener en jurist alle indberetni­nger om magt for at analysere problemati­ske mønstre og saette målrettet ind for at få stoppet en forkert praksis på et anbringels­essted.

Som beskrevet i Jyllands-Posten forleden konstatere­de Socialtils­yn Midt store problemer med magtanvend­elser på behandling­sstedet Schuberts Minde i Ringkøbing, som stillet over for kritik og varsel om inddragels­e af driftstill­adelsen lukkede i 2020.

»Vi har gode resultater med tilbuddene med at gå i dybden med det her, så de kan få rettet op på det, de gør forkert. Først med dialog, men ellers med påbud, skaerpet tilsyn og i yderste konsekvens inddragels­e af driftstill­adelsen,« siger tilsynsche­f Ulla Bitsch Andersen.

Justitia fastslår, at der er alt for mange magtanvend­elser og indgreb i anbragte børn og unges selvbestem­melsesret, som ikke

 ??  ?? »Når vi ikke er her mere, er det dem, der har kendt os, der kan huske os,« siger Jesper Villadsen om, hvorfor han mener, det er vigtigt at bringe familiens vidnesbyrd videre til kommende generation­er.
Foto: Brian Karmark
»Når vi ikke er her mere, er det dem, der har kendt os, der kan huske os,« siger Jesper Villadsen om, hvorfor han mener, det er vigtigt at bringe familiens vidnesbyrd videre til kommende generation­er. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark