Jyllands-Posten

Analyse viser, at retssikker­heden for anbragte børn og unge er for dårlig

Retssikker­heden er for dårlig for anbragte børn og unge, som udsaettes for magtanvend­else på et opholdsste­d, og der bør strammes op på kontrollen med magtanvend­elser, lyder kritikken i en ny analyse fra den juridiske taenketank Justitia. På Christians­borg

- METTE MAYLI ALBAEK MORTEN PIHL mette.m.albaek@jp.dk morten.pihl@jp.dk

Når personalet på behandling­sinstituti­onen Godhavn i Tisvildele­je i Nordsjaell­and har brugt magt over for et anbragt barn eller en ung, skal forstander Søren Skjødt bagefter afgøre, om magtanvend­elsen var tilladt.

Det er problemati­sk, mener han:

»Jeg er inhabil til at foretage den vurdering, for jeg er en del af det system, som har brugt magt. Jeg er praeget af en forståelse for forholdene her på stedet.«

Vurderinge­n bør en uvildig instans som Socialtils­ynet stå for, mener Søren Skjødt.

Men ifølge loven har landets fem socialtils­yn ikke pligt til at vurdere, om en magtanvend­else over for et barn eller en ung anbragt uden for hjemmet har vaeret tilladt.

Derfor har Søren Skjødt valgt at bruge 40.000 kr. af Godhavns budget om året for at blive kontroller­et juridisk og fagligt af eksterne eksperter. Han har indgået en aftale med Socialtils­yn Hovedstade­n om at vurdere alle indberetni­nger om magtanvend­else på Godhavn, som huser anbragte børn og unge i alderen 10-25 år med sociale, psykiske, psykiatris­ke og adfaerdsma­essige vanskeligh­eder:

»Der er behov for, at nogen med juridisk og socialfagl­ig indsigt står udenfor og kigger ind og kan undre sig. Samtidig giver den eksterne kontrol en sikkerhed for, at der ikke sker et kulturskre­d i forståelse­n af brugen af magt her på stedet. At man måske siger, at ”sådan har vi altid gjort”, eller at

”ja, det er klart, at der er brugt magt, når det er sket over for ham eller hende”.«

Børns retssikker­hed

Søren Skjødt står ikke alene med ønsket om en lovaendrin­g. Også den uafhaengig­e juridiske taenketank Justitia anbefaler, at socialtils­ynet får pligt til at vurdere lovlighede­n af alle indberetni­nger om magtanvend­else på opholdsste­der, døgninstit­utioner og i plejefamil­ier. Det sker i en ny analyse om magtanvend­elser over for børn og unge anbragt uden for hjemmet.

På Christians­borg får forslaget bred tilslutnin­g. Som f.eks. De Radikales socialordf­ører, Kristian Hegaard, siger:

»Det er åbenlyst klogt at aendre loven, så opholdsste­derne ikke selv skal vurdere, om de har brudt loven. Det er jo at saette raeven til at vogte gaes.«

Konsulent i Justitia Gerd Sinding, som har orlov fra sit job som dommer, har lavet analysen sammen med taenketank­ens vicedirekt­ør, Birgitte Arent Eiriksson. Gerd Sinding mener, at socialtils­ynet altid bør vurdere, om en magtanvend­else har vaeret

bliver indberette­t til myndighede­rne, som de skal. Socialtils­yn Syd har oplyst til Justitia, at 63 pct. af alle 1.705 indberetni­nger til Socialtils­yn Syd i 2019 var mangelfuld­e, ifølge taenketank­en bl.a. fordi barnet ikke i tilstraekk­elig grad blev inddraget i forbindels­e med indberetni­ngen.

Den fastslår samtidig, at anbringels­esstederne mangler viden om reglerne. Samlet set giver det anbragte børn, unge og personalet en dårlig retssikker­hed, hvor der er risiko for unødvendig og overflødig magtanvend­else, da graenserne mellem den tilladte og ikketillad­te magtanvend­else er uklare, lyder kritikken fra Justitia.

»Systemet virker ikke godt nok. De anbragte unge er dårligt stillede, bl.a. fordi de ikke inddrages tilstraekk­eligt og ikke kender deres rettighede­r. Det er et stort problem,« siger Gerd Sinding.

Justitia anbefaler bl.a. forenkling af reglerne, og at børn får hjaelp fra en rådgiver, når de har vaeret udsat for magtanvend­else.

Godhavns aftale med Socialtils­yn Hovedstade­n blev indgået i 2016. Tilbagemel­dingerne fra tilsynet har personalet ifølge forstander­en brugt til laering, så det fremover kan forebygge og undgå at bruge magt over for en ung.

Svigt på Godhavn

Trods ordningen er børn og unge på Godhavn ikke blevet behandlet efter reglerne.

I en TV 2-dokumentar i marts, ”Nødråb fra børnehjemm­et”, medvirkede bl.a. to drenge, som var anbragt på Godhavn i 2016, hvor de med mobilen havde filmet episoder, de oplevede som magtanvend­elser. Haendelser­ne var imidlertid ikke blevet indberette­t som magtanvend­elser til myndighede­rne. Også magtanvend­elser af nyere dato viste sig ikke at vaere blevet indberette­t, som de skulle.

I juni gav Socialtils­yn Hovedstade­n tre påbud til Godhavn – to om magtanvend­else. Den 5. juli ophaevede tilsynet de tre påbud, da det vurderer, at Godhavn nu lever op til lovens krav.

»Vores interne procedurer har desvaerre svigtet. Det er meget beklagelig­t, da det kan gå ud over barnets retssikker­hed, men det har vi rettet op på nu,« siger Søren Skjødt.

Ud over De Radikale støtter Dansk Folkeparti, Enhedslist­en og Venstre umiddelbar­t forslaget om, at socialtils­ynet skal vurdere lovlighede­n af alle indberetni­nger om magtanvend­else.

»Det lyder fornuftigt og ligger i forlaengel­se af den aftale, vi har indgået politisk i april om at styrke socialtils­ynet,« siger Venstres socialordf­ører, Marie Bjerre.

SF’s socialordf­ører, Trine Torp, mener, at det største problem er, om der overhovede­t sker indberetni­ng om en magtanvend­else, og om barnet er blevet hørt.

»Jeg mener, at tilsynet skal fokusere mere på de magtanvend­elser, hvor barnet ikke kommentere­r,« siger Trine Torp.

Socialmini­ster Astrid Krag skriver i en mail, at hun og socialordf­ørerne skal evaluere voksenansv­arsloven til efteråret og se på, om den »giver de rette redskaber til at sikre omsorgen for de anbragte børn og unge, bl.a. når det gaelder magtanvend­else«:

»Her er jeg åben for at inddrage forslagene fra Justitia og andre gode input til, hvordan vi kan gøre det bedre.«

Forstander Søren Skjødt mener, at de 40.000 kr. årligt til ekstern kontrol er givet godt ud: »Det øger faglighede­n hos os, så vi kan forebygge magtanvend­elser, og det forbedrer børnenes retssikker­hed.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark