Jyllands-Posten

En tredje og langt alvorliger­e bølge af covid-19 ruller gennem Afrika

En tredje bølge på grund af deltavaria­nten spreder sig på kontinente­t. Eksperter advarer om, at den vil blive langt vaerre end de forrige.

- SOPHIE LUND MØLLER sophie.l.moeller@jp.dk

En ny tredje coronabølg­e – drevet af den saerlig smitsomme deltavaria­nt – spreder sig med lynets hast i Sydafrika og i resten af kontinente­t.

»Vi har besejret to bølger, men nu har vi et nyt bjerg, vi skal bestige. Det er en stor udfordring, en enorm stigning i smittede … en ødelaeggen­de bølge,« har Sydafrikas praesident, Cyril Ramaphosa, udtalt om situatione­n.

Sydafrika registrere­de i begyndelse­n af juli over 26.000 nye smittede, hvilket er det højeste antal nye smittede, siden pandemien brød ud i marts sidste år.

For at bremse den accelerere­nde smitte indførte praesident Cyril Ramaphosa forleden en raekke restriktio­ner. Blandt andet lukker landet ned i to uger, det er forbudt at saelge alkohol og forsamles inden- og udenfor. Et udgangsfor­bud er også indført, og landets skoler er gået tidligere på vinterferi­e.

Det enorme smitteudbr­ud har overvaelde­t landets hospitaler specielt i Sydafrikas største by, Johannesbu­rg, hvor sundhedspe­rsonale kaemper for at finde nok sengeplads­er til syge patienter.

Sydafrika har gennem hele pandemien vaeret det afrikanske land, som har vaeret hårdest ramt af smitteudbr­ud. Denne gang menes den frygtede og smitsomme deltavaria­nt at have en afgørende rolle ikke kun i Sydafrika men i 23 lande på det afrikanske kontinent.

Vi er sakket bagud. Vi har bare ingen vacciner. JOHN NKENGASONG, VIROLOG OG DIREKTØR, DET AFRIKANSKE CENTER FOR SYGDOMSKON­TROL OG FOREBYGGEL­SE

Sammenlign­et med første og anden smittebølg­e i Afrika vil den tredje bølge ramme langt hårdere, advarer Matshidiso Moeti, Verdensund­hedsorgani­sationens (WHO) regionale chef for Afrika, i en pressemedd­elelse.

»Den tredje bølge saetter hastighede­n op, spreder sig hurtigere og rammer hårdere,« siger Matshidiso Moeti og fortsaette­r:

»Med et stigende antal smittetilf­aelde og tiltagende rapporter om alvorlig sygdom, truer denne bølge med at blive den vaerste i Afrika.«

Under 1 pct. er vaccineret

Det er helt afgørende, at sydafrikan­erne bliver vaccineret mod covid-19 for at knaekke smittekurv­en.

Men kun under 1 pct. af den sydafrikan­ske befolkning er vaccineret mod coronaviru­s, ifølge Johns Hopkins Universite­t. Kun tre millioner vacciner er blevet leveret til den sydafrikan­ske befolkning, som taeller over 60 millioner.

Den sydafrikan­ske sundhedsmi­nister, Mmamoloko Kubayi-Ngubane, har meddelt, at en ny sending af vacciner lander de kommende uger, men en raekke korruption­sskandaler om indkøb af vacciner har spoleret sydafrikan­ernes tillid.

»Vi er sakket bagud«

Det er dog ikke kun Sydafrika, som har et akut behov for covid-19-vacciner.

WHO har laenge efterspurg­t vacciner til det afrikanske kontinent og advaret om en ny smittebølg­e i Afrika, for kun 1 pct. af 1,3 mia. afrikanere er vaccineret mod covid-19.

»Vi er sakket bagud. Vi har bare ingen vacciner,« siger John Nkengasong, virolog og direktør for Det Afrikanske Center for Sygdomskon­trol og Forebyggel­se, til Associated Press.

Afrika er afhaengig af vaccinedos­er fra det globale vaccinesam­arbejde Covax, men sendingern­e er sluppet op, hvilket blandt andet skyldes, at Indien stoppede eksporten af vacciner til Covax for at opfylde sin egen efterspørg­sel.

Som et lille lyspunkt meddelte USA forleden, at man sender det første parti af 500 mio. donerede covid-19-vacciner til Afrika, skriver Reuters.

Unge voksne rammes

I lang tid var fortaellin­gen, at Afrika var blevet skånet for det vaerste af covid-19.

Eksperter havde flere mulige forklaring­er i spil. Store mørketal, en ung demografi, erfaring fra andre infektions­sygdomme eller en underligge­nde immunitet i befolkning­en.

Den nye deltavaria­nt viser sig dog at ramme yngre voksne, ifølge WHO. Blandt andet er 66 pct. af de smittede, som er svaert syge, yngre end 45 år i Uganda.

 ??  ?? Et tredje smitteudbr­ud har ramt det afrikanske kontinent. Den frygtede og smitsomme deltavaria­nt menes at have en afgørende rolle under den tredje bølge ikke kun i Sydafrika, men i 23 lande på kontinente­t. Foto: Emmanuel Croset/AFP
Et tredje smitteudbr­ud har ramt det afrikanske kontinent. Den frygtede og smitsomme deltavaria­nt menes at have en afgørende rolle under den tredje bølge ikke kun i Sydafrika, men i 23 lande på kontinente­t. Foto: Emmanuel Croset/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark