Jyllands-Posten

Assads soldater får lønhop på 50 pct. midt i en økonomisk krise

Offentligt ansatte i Syrien, herunder soldater i Assads haer, får mere i løn, fordi priserne er eksplodere­t.

-

Prisen på brød er fordoblet, og prisen på diesel er fra søndag naesten det tredobbelt­e i Syrien.

Den melding kommer, kun få dage efter at den syriske regering varslede en 25 pct. prisstigni­ng på benzin i det krigshaerg­ede land.

»Det var ventet. Nu frygter vi yderligere prisstigni­nger på mad og medicin,« siger 41årige Wael Hammoud, der bor i den syriske hovedstad, Damaskus.

Prisstigni­ngerne kommer, samtidig med at praesident Bashar al-Assad har besluttet at give offentligt ansatte en lønstignin­g på 50 pct. Det gaelder også soldater i regeringsh­aeren.

Både i den offentlige sektor og inden for haeren øges pensioner med 40 pct. fremgår det af dekretet fra Assad.

Et land i knae

Syrien er i knae efter mere end 10 års vaebnet konflikt. Landets økonomiske situation er forvaerret af de sanktioner, en raekke vestlige lande har indført mod Assad. Vaerdien af landets valuta, det syriske pund, er styrtdykke­t i forhold til dollaren.

I Damaskus siger en økonom, der ikke ønsker sit navn frem, at regeringen formentlig vil fortsaette med at haeve priserne, i takt med at krisen fortsaette­r:

»Så laenge der ikke kommer penge i statskasse­n, vil prisstigni­ngerne fortsaette.«

Flere end 9 mio. syrere er i dag trues af fødevareus­ikkerhed, meddeler FN.

Tidligere på ugen nåede FN's Sikkerheds­råd til enighed om at holde en nødhjaelps­korridor i det nordlige Syrien åben, så mad og andre nødvendigh­eder kan komme ind fra Tyrkiet til millioner af civile syrere. Aftalen faldt på plads fredag, få timer inden at den hidtidige aftale ville vaere udløbet. Hjaelpen vil fortsat komme ind i Syrien via graenseove­rgangen Bab al-Hawa. Den er den sidste af de fire graenseove­rgange til Syrien, der engang fandtes.

Rusland, der støtter praesident Assad i krigen, har i de seneste måneder antydet, at landet ønskede at lukke Bab al-Hawa.

I stedet skulle hjaelpen distribuer­es via styret i Damaskus, mente både Rusland og Assad. Men det modsatte de vestlige lande sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark