Jyllands-Posten

Iran praler med at have udviklet droner, der kan saettes ind mod europaeisk­e byer

Mens verden har diskuteret atomtrusle­n fra Iran, er droner blevet en stadig vigtigere del af den islamiske republiks våbenarsen­al. Det øger presset på USA’s praesident, Joe Biden, om at genoplive den internatio­nale atomaftale.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Iran har udviklet en drone med så stor raekkevidd­e, at den kan nå stort set alle byer i Europa, skriver statskontr­ollerede iranske medier. De citerer chefen for den islamiske republiks revolution­sgarde, general Hossein Salami, under et besøg på Baqiyatall­ah-universite­tet i Teheran.

»Vi har ubemandede droner med en raekkevidd­e på 7.000 km. De kan flyve, vende hjem og foretage planlagte landinger,« sagde han.

Praestesty­ret har tidligere overdrevet styrken af sine militaere muskler, og det er uklart, om det også er tilfaeldet her. Men droner er i de seneste år blevet en stadig vigtigere del i praestesty­rets sikkerheds­arsenal. De bruges til at overvåge landets graenser og trafikken i Golfen og Hormuzstra­edet, som er transportv­ej for en femtedel af den globale olieforsyn­ing.

Iran og de regionale militsgrup­per, som regimet støtter i Yemen, Syrien og Irak, har i voksende omfang brugt iranske droner til at bombe deres fjender. I 2019 blev dele af Saudi Arabiens olieproduk­tion lagt ned i flere dage efter et droneangre­b fra de iranskstøt­tede houthi-oprørere i Yemen.

Et spørgsmål om krav

Udtalelsen kommer midt i de indirekte forhandlin­ger mellem USA og Iran på Grand Hotel i den østrigske hovedstad, Wien. Med Storbritan­nien, Kina, Frankrig, Tyskland, Rusland og EU som maeglere forsøger de at genoplive 2015-atomaftale­n, som tidligere praesident Donald Trump for tre år siden skrottede, samtidig med at han indførte sin maksimale-prespoliti­k med økonomiske sanktioner mod Iran. Nyheden om de nye droner vil ikke gøre det lettere, vurderer Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsak­ademiet.

»Det vil øge presset på Biden for at lave en bredere aftale, der også involverer Irans missilprog­ram og landets regionale aktivitete­r. Men hvis amerikaner­ne stiller for store krav, får de ikke nogen aftale,« siger han.

Der er imidlertid risko for, at en ny praesident efter Biden igen vil skrotte aftalen. Irans FN-ambassadør sagde i juni, at det ønsker landet en garanti for ikke sker. Det har amerikansk­e forhandler­e kaldt umuligt. Det vil kraeve opbakning fra to tredjedele af Senatet at gøre aftalen til en traktat, og republikan­ere – der sidder på knap halvdelen af pladserne i kammeret – er staerke modstander­e.

Parterne har nu forhandlet om at genoplive Joint Comprehens­ive Plan of Action (JCPOA) i mere end tre måneder. Den seneste runde sluttede den 20. juni. En syvende runde er ikke blevet aftalt endnu. Både Biden og Iran har sagt, at de er villig til at vende tilbage til de oprindelig­e betingelse­r i aftalen, men retorikken er på begge sider blevet køligere. Og på sit første pressemøde efter sin sejr i det iranske praesident­valg i juni afviste den ultrakonse­rvative Ebrahim Raisi blankt USA’s øvrige krav.

Amerikaner­ne ønsker bl.a. at forhindre, at Iran puster til uroen i Mellemøste­n ved at støtte militsgrup­per, som USA opfatter som terrororga­nisationer, herunder Hizbollah i Libanon og Hamas, der kontroller­er Gazastribe­n.

Bekymringe­n er, at Iran får flere penge til den slags, hvis sanktioner­ne ophaeves. Som minimum har Biden-regeringen talt om, at Iran skal forpligte sig til nye diplomatis­ke samtaler, der adresserer sådanne aktivitete­r.

»Ikke til forhandlin­g,« lød det kort fra Raisi, der bliver indsat fra den 3. august og afløser den mere pragmatisk­e Hassan Rouhani.

Et klart signal

Parallelt har både USA og iransk-støttede militsgrup­per bombet hinanden. Alene onsdag var amerikansk­e diplomater og tropper i Irak og Syrien inden for 24 timer blevet udsat for tre raket- og droneangre­b. To amerikansk­e soldater blev lettere såret på en base i Irak, hvor 57 danskere også opholder sig – bl.a. som del af et dansk helikopter­bidrag. Ugen forinden fløj bomberne den anden vej, da Joe Biden for anden gang siden sin indsaettel­se som praesident gennemført­e gengaeldel­sesangreb mod en raekke vaebnede grupper, allieret med Iran. En Iran-ekspert, Sanam Vakil, fra taenketank­en Chatham House i London kaldte det til tv-stationen CNBC et klart signal om, at USA ikke er villig til at ignorere regionale emner for at få atomaftale­n i hus.

Det komplicere­r ikke sagen mindre, at Iran har beriget uran i strid med graenserne i den oprindelig­e aftale. Det Internatio­nale Atomenergi­agentur advarede tirsdag om, at styret har taget nye skridt til at eskalere sit atomprogra­m. Teheran har fremført, at det er til fredelige formål og kan rulles tilbage. Men arbejdet har givet Iran vigtig, ny viden, som kan hives op af skuffen igen. Et af målene med den oprindelig­e aftale var netop at forsinke Iran i den proces.

Ifølge iagttagere bliver tonen sat af, at begge sider forsøger at positioner­e sig i forhandlin­gerne og over for deres hjemlige publikum. Teheran ønsker at vise, at den er en magtfaktor, som det ikke er muligt at komme udenom. Biden ønsker at demonstrer­e over for sine kritikere i Kongressen og allierede i Mellemøste­n, at han er villig til at bruge magt for at forsvare USA’s interesser, samtidig med at han holder den diplomatis­ke linje til Iran åben.

»Ikke på min vagt«

Det er i det lys, at Biden i forrige uge under et møde med Israels nu aftrådte praesident, Reuven Rivlin, gentog sit løfte om, at Iran »aldrig vil få atomvåben på min vagt«. Det var et signal om, at USA og Israel – en staerk modstander af atomaftale­n – deler samme mål, selv om de er uenige om vejen dertil, skriver New York Times’ sikkerheds­korrespond­ent David E. Sanger i en analyse.

I dag handler striden dog også om, hvorvidt det er nok kun at tale om en atomaftale.

»Seks år efter den oprindelig­e (atomaftale) har Irans kapacitete­r og fremskridt med andre våbensyste­mer udviklet sig voldsomt,« skriver Sanger.

Seks år efter den oprindelig­e (atomaftale) har Irans kapacitete­r og fremskridt med andre våbensyste­mer udviklet sig voldsomt. DAVID E. SANGER, NEW YORK TIMES’ SIKKERHEDS­KORRESPOND­ENT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark