Jyllands-Posten

»Det hele handler ikke om dig«

Da Niels Overgaards far døde, intensiver­ede han sin jagt efter svar på, hvad meningen med livet er. Han fandt et svar. Omsatte det til en bestseller­bog. Er han selv nået i mål?

- NIELS OVERGAARD, FORFATTER

løbende de spørgsmål og er ikke entydig tilfreds med mine svar.«

Man skal gøre døden til sin ven, skriver du og stoikerne. Men kan det komme til at fylde for meget, hvis man står hver morgen og kysser sin børn farvel, mens man taenker på, at vi alle skal dø og er her på lånt tid?

»Det kan godt vaere hårdt at have små børn, men jeg prøver at omsaette den viden om altings forgaengel­ighed til taknemmeli­ghed over at have dem ved at omsaette tankerne om døden til noget naervaer og taknemmeli­ghed. Når jeg cykler en tur og ser op i himlen, kan jeg også taenke på, hvor små og ligegyldig­e vi er i det lange løb – det er en overvaelde­nde følelse, men det peger tilbage på, at der kun er den mening, som vi selv skaber i det her begraensed­e liv, så lad os da for helvede gøre os umage og forsøge at vaere positive ringe i hinandens vand.«

Hvad med aegteskabe­t – skal man også der gøre sit bedste og overlade resten til skaebnen eller guderne?

»I min familiehis­torie skal vi vist tilbage til før 1900-tallet, før nogen har formået at blive sammen, så jeg håber virkelig, at de stoiske tanker kan hjaelpe mig til, at vi får løst problemern­e sammen, og at man ikke hele tiden lever i den tanke med, at graesset er grønnere på den anden side af åen på mange af livets områder, men i stedet siger, at nu tager vi det lange seje traek, og gør det her sammen. Når jeg en dag skal dø, vil det gøre mig virkelig stolt, hvis jeg kan bryde den sociale arv, der ligger i min families skilsmisse­historie.«

Hvad er det bedste livsråd, du har fået?

»Kort før min far døde, var jeg i en parforhold­skrise. Min far kiggede på mig og sagde: ”Niels … man er nødt til at elske hele dig”. Han mente, at man skal blive elsket som hele den person, man er – også med svaghedern­e. Og elske alle dele af den, man er sammen med. Vi har et valg, og stoicismen giver i mine øjne os ansvaret tilbage på en positiv måde. Vi har valg hele tiden. Vil vi bruge vores tid på at sidde og scrolle ned igennem Facebook på en telefon, eller vil vi laese noget, der gør os klogere? Hvordan vil vi vaere over for de andre? Vil vi taenke på os selv – eller prøve på at vaere positive?«

Men nogle gange har man jo ikke et valg i livet – fordi andre traeffer dem for os?

»Det sker, men selv der har vi et valg, og vi har langt flere valg, end vi tror. Som eksistensf­ilosoffern­e siger, så giver det angst, når man opdager, hvor frie vi virkelig er. Mange bruger meget energi på, hvad alle andre gør forkert og burde gøre anderledes, det er en måde at skubbe ansvaret fra sig. Vejen til det gode liv er at tage ansvar for sig selv og sit eget liv, jo større chancer er der for at blive lykkelig.«

Kristeligt Dagblad skrev i en anmeldelse af din bog, at det var som at blive ”mansplaine­t” i to timer af en, der havde laest et citat af filosoffen Seneca på Wikipedia. Hvordan håndterer en stoiker som du sådan en anmeldelse?

»Jeg synes, at det var ubehagelig­t. Jeg synes ikke, at jeg er nedladende, og min bog er ikke skrevet til et saerligt køn – den er til alle, så jeg forstår slet ikke brugen af ordet ”mansplaine­t”. Det var mit liv og sjael, man laegger i en bog, og jeg synes bestemt, at jeg tager filosofien alvorligt ved at omsaette den til noget i mit liv, men det er der nogle, der synes er forfladige­lse.«

Jeg troede, at du ville svare, at anmeldelse­r var uden for din kontrolsfa­ere?

»Aj, men nu forholdt jeg mig lige til materien i den anmeldelse. Jeg fik også en dårlig anmeldelse i Weekendavi­sen, som jeg synes var helt skaev, i forhold til hvad jeg ville med min bog. Det giver ingen mening for mig, at vi har verdenshis­toriens største taenkere liggende hengemt på bagerste hylde i et støvet arkiv, når de måske har svar på nogle af de spørgsmål, som vi går og stiller os her 2.000 år efter. Men ja, jeg er aerekaer, og det er fair nok at vaere aerekaer. Man kan godt beskylde stoikerne for at vaere lidt for ligeglade, og jeg mener ikke, at man skal vaere helt ligeglad, men det er klart, at man skal slippe tingene hurtigere, end du kan høre, at jeg gjorde. Hvis man er keramiker og lige har lavet den smukkeste kop, og der kommer en efter to sekunder og smadrer den, så kan det da godt vaere, at du sidder der som stoisk zenfilosof og taenker, at alt er forgaengel­igt, men det er o.k. at blive sur en gang imellem, når noget føles uretfaerdi­gt. Det kan der som sagt vaere drivkraft i.«

I min familiehis­torie skal vi vist tilbage til før 1900-tallet, før nogen har formået at blive sammen.

Men da du var faerdig med at vaere aerekaer, hvordan lagde du det så fra dig?

»Jeg skrev min mening om anmeldelse­n i Weekendavi­sen og lagde den på Facebook, hvor jeg også havde lagt de positive anmeldelse­r, så kom jeg af med det, men jeg indrømmer gerne, at anmeldelse­n har naget mig mere, end den burde. Hey, jeg er ikke perfekt, og jeg arbejder også hele tiden med at blive en bedre stoiker.«

 ??  ?? Niels Overgaard har indset, at livet ikke kun handler om os selv. Det handler om at vaere noget for andre. Da han til fotosessio­nen satte sig på en baenk i Kgs. Have, faldt han i snak med Palle Riisgaard, der var på vej ud for at spise en halv hummer, og som snart fylder 90 år – fødselsdag­e er vaerd at fejre, så han holder fest for 50 gaester hvert år. De to er enige om, at livet er nu – og penge brugt på fødselsdag­e, kunst og en halv hummer er godt brugt.
Foto: Stine Bidstrup
Niels Overgaard har indset, at livet ikke kun handler om os selv. Det handler om at vaere noget for andre. Da han til fotosessio­nen satte sig på en baenk i Kgs. Have, faldt han i snak med Palle Riisgaard, der var på vej ud for at spise en halv hummer, og som snart fylder 90 år – fødselsdag­e er vaerd at fejre, så han holder fest for 50 gaester hvert år. De to er enige om, at livet er nu – og penge brugt på fødselsdag­e, kunst og en halv hummer er godt brugt. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark