Jyllands-Posten

EM’S H FRA

- Daniel.n.agerholm@jp.dk

DANIEL NØRUP AGERHOLM

na i Ungarns hovedstad, Budapest, fik lov at vaere fyldt stadion til maks. kapacitet. At opleve stemningen og larmen blandt publikum gav kuldegysni­nger, selv om man sad og så kampen fra sofaen. Mere af det!

LUK! Efter sin scoring mod Nordmakedo­nien råbte Marko Arnautovic uheldige gloser mod modstander­nes tilskuere og var så meget oppe at køre, at en holdkammer­at løb hen og lukkede munden på ham – bogstaveli­gt talt.

Maehler byen rød. Flere danskere praestered­e til UG ved denne EM-slutrunde, men specielt én nordjyde vandt danskernes hjerter og spillede sublim fodbold imens. Joakim Maehle er nok et varmt navn på transferma­rkedet denne sommer.

Neglebiden­de. Efter at vaere gået videre fra gruppen måtte det spanske landshold ud i hele tre straffespa­rkskonkurr­encer. Ottendedel­s-, kvartog semifinale­n – sidstnaevn­te blev tabt til Italien.

Offside? Hvad skete der lige der? I kampen mellem Italien og Tyrkiet dømte dommeren offside på et hjørnespar­k. Altså, mens bolden lå på baglinjen.

Portugisis­k målmaskine. Da Cristiano Ronaldo scorede to mål i Portugals kamp mod Ungarn, satte superstjer­nen en rekord. Ronaldo har scoret 11 EM-slutrundem­ål og er nu den mest scorende EM-spiller i historien.

Que pasa? Spurgte spanierne sig selv om, da den spanske målmand Unai Simon i en ottendedel­sfinalekam­p mod Kroatien glemte, hvordan man taemmede en bold. En tilbagelae­gning fra en holdkammer­at gled forbi foden på målmanden og ind i mål.

Regnbuefor­bud. Da Allianz Arena i den tyske by München ville lyse stadion op i regnbuens farver for LGBT+rettighede­r ved kampen mellem Tyskland og Ungarn, sagde Uefa nej. Det førte til store protester og fik tilskuere til at flage med regnbuefla­g – selv danske fans på stadion i Baku flagede med regnbuefla­get, som dog blev taget fra dem.

Schick-ke-en-kasse! Ikke mange kender den tjekkiske angriber Patrik Schick, men ved dette EM stod han for den mest opfindsomm­e detalje ved at score på en perfekt tempereret afslutning fra midten af banen mod Skotland. Målmanden havde aldrig en chance.

Tronfølger. Mange satte spørgsmåls­tegn ved beslutning­en om at lade Mikkel Damsgaard udfylde Christian Eriksen plads, men den spinkle mand med teenageans­igtet overrasked­e alt og alle, og efter kampen mod Belgien var ”Damsinho” første mand på holdkortet.

U, U, Ubesejret! Det har vaeret imponerend­e og spaendende at følge gli Azzurri eller bare Italien ved denne slutrunde. Da holdet vandt semifinale­n i straffespa­rkskonkurr­ence over Spanien, stod Italien noteret for at vaere ubesejret i 33 kampe. Det seneste nederlag, holdet led, var for godt tre år siden i en kamp mod Portugal.

Vampyr. Okay, måske ikke så meget vampyr, men den tyske forsvarskl­ippe Antonio Rüdiger tog efter alt at dømme en lille bid af Paul Pogbas ryg, da de to nationer mødtes i gruppespil­let. Franskmand­en

viste efter kampen storsind nok til at nedtone den aparte haendelse.

var som alt for mange andre nationer totalt ligegyldig­e og kedelige at se på, men fedt, at de var med, for så gik Danmark videre, og vi fik klaret W.

X-it. Joachim Löw forlader det tyske landshold efter et skuffende EM, men det bliver med et kaert og stort minde i bagagen, da han ledte holdet til VM-guld i 2014.

Yndefulde italienere. At vaere en nation af skraeddere og tekstilpro­ducenter forpligter, og igen i år leverer Italien. Det blev tydeligt, hver gang Italien ankom til et stadion i speciallav­ede jakkesaet. I en sport, hvor aktørerne nemt forfalder til traeningsd­ragter og hullede haettetrøj­er, var det en fryd for øjet.

Zzz ... Tilskuere til kampen mellem Spanien og Sverige måtte have svaert ved at holde øjnene åbne. Ikke nok med at temperatur­en talte 36 grader, men spillet på banen lignede mest af alt en serie 5kamp. Spanien kunne ikke, og Sverige ville ikke, men alt er godt, for så fik vi klaret Z.

AErgerligt. EM bød på mange skuffelser. Tyskerne var hurtigt vaek, franskmaen­dene røg ud til Schweiz, men den helt store skuffelse var hollaender­ne, der efter at have vundet sin pulje komfortabe­lt gled mod Tjekkiet i ottendedel­sfinalen.

KASPER SCHMEICHEL­S GYLDNE KOMMENTAR, DA ENGELSK PRESSE SPURGTE, OM DANSKERNE KUNNE FORHINDRE, AT EM-TROFAEET KOM HJEM TIL ENGLAND

Ølkast. Hvis du har stået i Parken, ved en storskaerm eller til et arrangemen­t med mange mennesker ved dette EM, er du nok kommet hjem fra oplevelsen med håret og din landstrøje sølet ind i øl. Det har også skabt en del røre og kan faktisk komme til at koste DBU en bøde.

Åen ... vi sejler nedad igen! Ja, vi tager den lige igen. Danmark var faenomenal, og den praestatio­n »må vi have endnu en gang,« når det danske landshold spiller VM i 2022. Indtil da sejler vi op ad åen og nedad igen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark