Jyllands-Posten

Triumf for Jonas Vingegaard, men hvor var hjaelpen til danskeren?

Den danske rytter fik testet konkurrent­erne og kan gå ind til hviledagen med en god fornemmels­e, selv om holdets taktik igen vakte opsigt.

- JESPER HAUE HANSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r jesper.h.hansen@jp.dk

Jonas Vingegaard drak grådigt af en karton, da Wout van Aert stoppede og gav ham et lille dunk i ryggen.

På hver deres måde havde de to Jumbo-Visma-ryttere sat deres praeg på 15. etape i Tour de France, der blev vundet af deres holdkammer­at Sepp Kuss.

»Jeg er virkelig glad på Sepps vegne. Han er en god fyr, der fortjener det så meget,« sagde Jonas Vingegaard.

I målområdet måtte danskeren også forbi et hvidt testtelt, inden han kunne holde hviledag på tredjeplad­sen i verdens største etapeløb. Da den 24-årige dansker trillede ud, rynkede og kløede han sig på naesen, som de fleste har gjort efter at have fået stukket en vatpind godt op i snuden under en coronatest.

»Fedt at sidde med der«

Faerre er det forundt at sidde i favoritgru­ppen på en af de svaereste etaper i Tour de France, men det gjorde Jonas Vingegaard. Danskeren forsøgte at accelerere et par gange, men hver gang sad indehavere­n af den gule førertrøje, Tadej Pogacar, klar i hans hjul.

»Det var, som om ingen var staerkere end de andre i favoritgru­ppen. Jeg kom ind med de bedste, og der er stadig to svaere bjergetape­r tilbage,« sagde Jonas Vingegaard og fortsatte:

»Det gik hurtigt, og der var en del angreb, så det var virkelig hårdt. Men det er også fedt at kunne sidde med der.«

Danskeren er tilbage på tredjeplad­sen i klassement­et, efter Guillaume Martin røg lige så hurtigt vaek fra andenplads­en, som han meldte sig ind i topkampen.

Cofidis-rytteren blev sat på nedkørslen fra den naestsidst­e stigning og halsede efter, indtil den franske favorit kom i mål med et tidstab, der sendte ham tilbage til niendeplad­sen.

Til gengaeld har Jonas Vingegaard svaert ved at slippe af med Richard Carapaz, der ligger et sekund bag ham. Ben O’Connor og Wilco Kelderman haenger også stadig med i kampen om podiet, mens Rigoberto Uran har vaeret solid i sit forsvar af andenplads­en indtil videre.

Ikke en del af planen

Jonas Vingegaard endte ellers hurtigt alene i feltet med temporytte­ren Mike Teunissen som den eneste hjaelperyt­ter hos sig, indtil hollaender­en måtte give fortabt i højderne.

Resten af de holdkammer­ater, der er tilbage i løbet, var blevet en del af dagens udbrud. Det havde Sepp Kuss, Steven Kruijswijk og Wout van Aert naeppe gjort, hvis Primoz Roglic stadig var med som kaptajn.

»Det var ikke rigtig planen, men vi aftalte hurtigt, hvem der skulle vente først. Steven led mest, så han ventede for at hjaelpe Jonas, og jeg gjorde det samme senere,« sagde Wout van Aert efter etapen.

Manøvren skaber ikke desto mindre fornyet tvivl om, hvor meget Jumbo-Visma egentlig har taenkt sig at støtte Jonas Vingegaard frem mod en podieplads. Udadtil vil de gerne give indtrykket af, at danskeren er holdets klare kaptajn. Ude på landevejen er det indimellem svaerere at få øje på.

Den afdaempede dansker gjorde dog sit for at nedtone debatten efter etapen.

»Jeg var ikke så isoleret. Hvis jeg skulle ende i problemer, var der to ryttere, der sad laengere fremme og kunne komme tilbage til mig. Jeg følte ikke på noget tidspunkt, at jeg befandt mig i en dårlig situation,« siger Jonas Vingegaard.

Det var ellers ikke meget hjaelp, han nåede at få fra Steven Kruijswijk, inden nordjyden igen sad alene i favoritgru­ppen. Det samme gjorde Tadej Pogacar, da Team Ineos satte sig frem i feltet for at mørne Richard Carapazs konkurrent­er.

Midt i en foranderli­g cykelverde­n lignede det naermest noget fra en svunden tid.

Klar til fest med holdet

Med 30 km til mål satte fire Team Ineos-ryttere deres konkurrent­er under pres med et hidsigt tempo ligesom i holdets mest suveraene dage. Imens var Nairo Quintana, den lille colombiane­r, kørt alene i front som i sin storhedsti­d. Senere rørte den 41-årige Alejandro Valverde også på sig, men den spanske legende kunne heller ikke forhindre, at Sepp Kuss kørte alene i mål til den første amerikansk­e etapesejr i 10 år.

Derfor kunne Jonas Vingegaard og Wout van Aert omfavne hinanden i målområdet, inden de parerede ethvert spørgsmål om holdets taktik undervejs.

»Det er virkelig dejligt, at vi nu har fået to etapesejre. Vi kommer nok til at fejre det lidt i aften,« sagde Jonas Vingegaard med et smil.

Danskeren kan selv ende med at blive centrum for festen, hvis han beholder sin nuvaerende placering i klassement­et frem til den sidste etape i Paris på søndag.

Jonas Vingegaard erkender, at han er overrasket over, hvor godt det er gået indtil videre.

Han vil dog endnu ikke forholde sig til, om han kan ende på podiet i verdens største etapeløb.

»Jeg er glad for, hvordan det går indtil videre. Vi må se, hvad det ender med,« siger Jonas Vingegaard.

Jeg følte ikke på noget tidspunkt, at jeg befandt mig i en dårlig situation. JONAS VINGEGAARD, NUMMER TRE I TOUR DE FRANCE

 ??  ?? Slagduelle­rne i toppen af klassement­et blev naesten en gentagelse af begivenhed­erne på tidligere etaper. Men meget kan stadig aendres midt på ugen. Efter en staerkt kuperet tirsdag venter etaper med bjerge uden for kategori.
Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Slagduelle­rne i toppen af klassement­et blev naesten en gentagelse af begivenhed­erne på tidligere etaper. Men meget kan stadig aendres midt på ugen. Efter en staerkt kuperet tirsdag venter etaper med bjerge uden for kategori. Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark