Jyllands-Posten

Politisk linedans i gråzoner

-

Det officielle Danmark soler sig gerne i de årlige rapporter fra organisati­onen Transparen­cy Internatio­nal, der placerer Danmark som et af de mindst korrupte lande i verden.

I den seneste rapport indtager Danmark en global førsteplad­s med en score på 88 ud af 100, når det gaelder omverdenen­s syn på landet. Danskerne har et mere nuanceret syn, viser Transparen­cy Internatio­nals 2021-rapport om borgernes syn på og erfaringer med korruption i EU.

Således svarer hver fjerde dansker, at de inden for de seneste 12 mdr. har anvendt personlige forbindels­er, når de har skullet bruge den offentlige sektor. Hver fjerde mener også, at korruption­en i Danmark er stigende.

At et normskred er i gang, er haevet over enhver tvivl. Siden Mette Frederikse­n kom til magten i 2019, er der sket en markant stigning i antallet af embedsmaen­d med partibogen i orden. Bedst kendt er davaerende rådgiver Martin Rossen, der blev gjort til stabschef i Statsminis­teriet og fik plads i regeringen­s koordinati­ons- og økonomiudv­alg. Herudover har flere ministerie­r etableret politiske sekretaria­ter og ansat pressechef­er hentet i Socialdemo­kratiet.

Danske embedsmaen­d skal vaere partipolit­isk neutrale. Den eneste undtagelse er de saerlige rådgivere (spindoktor­er), hvis ansaettels­e følger ministeren, hvilket indebaerer, at de automatisk mister jobbet, når ministeren går af.

Senest har Kulturmini­steriet opslået en stilling som »Strategisk medarbejde­r til politik og kommunikat­ion«, der bl.a. skal rådgive kulturmini­ster Joy Mogensen om hendes »positioner­ing« i konkrete sager. Der er ikke tale om en spindoktor, idet embedsmand­en fortsaette­r i jobbet, selv om der kommer en anden kulturmini­ster. Guderne skal vide, at netop Joy Mogensen har et ekstremt behov for såvel politisk som kommunikat­iv rådgivning, men stillingsb­eskrivelse­n efterlader et klart indtryk af, at den kommende embedsmand skal levere en ren partipolit­isk ministerbe­tjening.

Når først normerne skrider i toppen, er der en latent risiko for, at det forplanter sig ned gennem det politiske system til regioner og kommuner. Der er tale om et moralsk forfald.

Normskrede­t gaelder ikke kun den socialdemo­kratiske regering, men også Folketinge­t, der har tankevaekk­ende svaert ved at manøvrere uden om de gråzoner, hvor indspisthe­d, vennetjene­ster og dermed korruption har det med at trives. Tag partihoppe­ren Britt Bager, der op til folketings­valget i 2015 modtog fem donationer à 20.000 kr. fra den samme donor, en advokat i København, hvilket er klart imod reglerne. Hvorfor det har skullet foregå på denne måde, har hverken Britt Bager eller advokaten villet svare på, men man vil ikke kunne fortaenke borgere uden juridiske forudsaetn­inger, som måtte mene, at der kan vaere tale om et korruption­slignende forhold. I forvejen har partierne i Folketinge­t bevilget sig selv en skatteyder­betalt støtte på 33,50 kr. pr. stemme ved seneste folketings­valg. Herudover udbetales gruppestøt­te, der også løber op i anselige millionbel­øb.

Senest er det kommet frem, at finansmini­ster Nicolai Wammen har fået embedsmaen­d til at forberede et oplaeg, som han har holdt i en socialdemo­kratisk ”pengeklub”, hvor man formedelst et årligt kontingent på 20.000 kr., der havner i partikasse­n, får direkte adgang til regeringen­s ministre.

Det er umuligt at få øje på haederligh­eden i disse konstrukti­oner. Der er tale om et moralsk forfald på Christians­borg i regeringsk­ontorerne, som kun kan naere opfattelse­n af, at danske politikere kan købes for penge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark