Jyllands-Posten

Det er nemmere at hade kvinder end selv at tage ansvar som mand

- AHMAD MAHMOUD maskinmest­er og forfatter

”Maend” har aldrig skullet kaempe for deres plads i samfundet på samme måde som kvinder og andre minoritete­r. De forstår ikke, hvor vigtig en rolle og et kaempe ansvar, de selv har i forhold til ligestilli­ngskampen. Forvirret står de tilbage på perronen, mens samfundsto­get buldrer afsted med en ny dagsorden, der efterlader dem alene, vrede og frustrered­e. Følelserne bliver til had, der rettes mod alle andre – som en granat, der eksplodere­r.

Maend har altid siddet på magten. Det er dem, der bliver udnaevnt som profeter og praesident­er. Dem, der i årtusinder har styret og defineret samfundet. Dem, der har forsørget familien og haft det sidste ord. Dem, der har vedtaget love, der gav kvinder mulighed for at stemme og arbejde – så laenge maendene selv fortsat kunne vaere den afgørende definition­smagt.

Alt dette har aendret sig. Kvinder og minoritete­r har i flere årtier kaempet og ofret sig i ligestilli­ngskampens navn og for deres ret til at leve, blive accepteret og anerkendt som ligevaerdi­ge i forhold til maendene. Det har efterladt et vakuum. For hvem er manden, hvis han ikke alene kan vaere den styrende, dømmende og lovgivende magt?

I disse dage flyder medierne endnu en gang over med sager om maend med magt, der begår overgreb mod kvinder. Mange har travlt med at kritisere kvinderne for ikke at have sagt klart nok fra. Maend har også travlt med at tage afstand fra overgreben­e. Men hvordan sørger vi for, at maend ikke laengere føler, at det er deres ret at rage til sig fra fadene med kvindelige delikatess­er, når lysten kalder? Her har vi maend et kaempe ansvar. Selv om vi ikke tør stå ved det, er vores manglende deltagelse i ligestilli­ngskampen ved at reducere os til brutale kvindehade­nde rovdyr. Vi har ikke fulgt med udviklinge­n. Det er på tide, at vi tager et opgør med den praedefine­rede rolle, vi får tildelt ved fødslen som det staerke køn. Vi skal blande os i debatten og deltage aktivt i kampen om endnu mere ligestilli­ng på tvaers af både køn og seksualite­t. Det kan vi gøre som maend ved at stoppe andre maend i deres rovdyrsadf­aerd.

Dernaest skal vi se os selv i spejlet, reflektere og redefinere vores rolle både i samfundet og familien. Selv om vi føler, at magten er taget fra os, har den aldrig vaeret vores ret. Vi tog den til os som urmenneske­r i en tid, hvor den staerkeste bestemte, og har siden naegtet at give slip.

Tiderne har aendret sig. Dem med de største muskler er ikke laengere de staerkeste. Familien, følelserne og de bløde vaerdier er det, vi prioritere­r nu. Mange maend er ikke så gode til at håndtere de bløde vaerdier, omsorg og alt det, der ikke kan måles og vejes. Her er det os maend, der skal kaempe for vores ret til at leve, blive accepteret og anerkendt som ligevaerdi­ge. Nu er rollerne byttet om, men vores fjende er ikke kvinderne. Det er os selv.

Det er frygten for at miste status som ”rigtige” maend, der holder os tilbage. Mit postulat er, at en rigtig mand er en, der kan finde ud af at omfavne de bløde vaerdier. Det er nemlig dem, der giver os mulighed for at passe på os selv og andre. Der giver os ret til at vaere en ligevaerdi­g del af familien uden at vaere eneansvarl­ig.

Men det er os selv, der skal tage ansvar og skabe forandring­en. Vi skal turde tage det første skridt og aktivt definere vores egen rolle som den, vi ønsker at vaere.

Hvordan sørger vi for, at maend ikke laengere føler, at det er deres ret at rage til sig fra fadene med kvindelige delikatess­er?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark