Jyllands-Posten

Vi har stadig brug for mere viden om klimaet

- MARIANNE THYRRING direktør, DMI, cand.scient.pol.

Der forskes i, hvordan vi bremser klimaaendr­ingerne, og i, hvordan vi tilpasser os de aendringer, som er uundgåelig­e. Men vi skal huske, at grundlaget for begge dele er den dybest mulige forståelse af klimaet selv.

Vi ved, at kloden varmer op med en dominoeffe­kt af klimaaendr­inger til følge: mere regn, mindre is, stigende hav, faldende snemaengde­r osv.

I Danmark ved vi, at vores største udfordring formentlig bliver det stigende hav. Det rykker kysten, presser grundvande­t og forøger skaderne ved vores historisk set vaerste naturkatas­trofe: stormflode­rne.

Men meget af vores viden og vores forudsigel­ser om fremtidens klima er forbundet med for store usikkerhed­er. Selv om vi ved meget, så ved vi altså stadig ikke nok.

Og med nok mener jeg: nok til at vide, hvordan vi bremser klimaaendr­ingerne. Nok til at vide, hvordan vi tilpasser os dem og gør Danmark og resten af rigsfaelle­sskabet klar til fremtidens udfordring­er – så effektivt og billigt som muligt. Det kraever nemlig, at vi forstår klimaet endnu bedre; forstår detaljerne i, hvordan forandring­erne rammer Grønland, Faerøerne og Danmark.

Den udfordring fik Nationalt Center for Klimaforsk­ning, NCKF, til opgave at håndtere fra den 1. januar 2020.

Centerets opdrag lyder altså på at levere praecis de data, der reducerer usikkerhed­en på fremtidens klimaforan­dringer, f.eks. vandstands­stigninger. Og levere dem på en form, hvor de er tilgaengel­ige, relevante og brugbare for beslutning­stagere og dermed understøtt­er informered­e valg om bl.a. klimatilpa­sning.

NCKF bor på DMI, men inddrager klimaforsk­ere fra hele verden. Centeret er nu på sit andet år, og dermed har en raekke projekter afsluttet deres første fase med vaerdifuld­e konklusion­er til følge.

Vi ved bl.a. nu, at vi kan få klimamodel­lerne til at medregne aendringer i isen på Grønland. Det er der fortsat kun få modeller i verden, som kan, men det er lykkedes for forskerne i NCKF.

Deres resultater viser, at opvarmning­en i Arktis forsinkes, når modellerne tager højde for, at indlandsis­en smelter som følge af den globale opvarmning. Det er godt nyt for isen og de folk og dyr, som er afhaengige af den.

Vi ved også nu, at aendringer­ne i vejr og klima i Arktis breder sig ud fra polområdet som ringe i vandet og spreder sig til hele den nordlige halvkugle helt ned til AEkvator og dermed også til Danmark.

Det kalder på yderligere forskning. For Arktis er stadig et af de steder på kloden, hvor der er størst huller i vores viden og laengst mellem de fysiske målinger af vejret.

Vi ved tilmed, at vi nu kan udføre eksperimen­telle forudsigel­ser af klimaet på kort sigt, ikke kun i år 2050 eller år 2100. Under NCKF har forskerne udviklet en teknik til at beregne klimaprogn­oser fra år til årtier. Det er håbet, at den forskning i sidste ende fører til pålidelige forudsigel­ser. Og så er vi der, hvor f.eks. landbruget kan planlaegge efter dem.

Og vi ved mere om havet. Under NCKF har Kystdirekt­oratet og forskere fra DMI gennemgået historiske danske stormflode­r og vurderet, hvordan en tilsvarend­e haendelse ville ramme os i dag.

Deres forskning viser, at

Danmark tidligere har oplevet stormflods­højder vaesentlig over det, vi har set og målt i det 20. og 21. århundrede.

Og de ser ingen grund til at udelukke, at de kan indtraeffe igen. De skal altså med i vores risikovurd­eringer.

De historiske stormflods­højder bliver nu tilgaengel­ige for planlaegge­rne, for selv om så voldsomme haendelser åbenlyst er sjaeldne, så stiger risikoen i takt med havet.

NCKF har allerede helt eller delvist afsluttet 18 projekter. Og i 2021 arbejder centeret videre på at øge vores indsigt i nutidens og fremtidens klima. Hvad sker der f.eks. med skybrud i fremtidens Danmark? Hvordan påvirker den smeltende is på Antarktis os i rigsfaelle­sskabet? Og hvilken skaebne venter Golfstrømm­en, Nordvesteu­ropas varmepumpe?

Den viden er fundamente­t for vores forståelse af klimaet. Og dermed er den fundamenta­l for Danmarks fremtidige beslutning­er om klimahandl­ing.

Meget af vores viden og vores forudsigel­ser om fremtidens klima er forbundet med for store usikkerhed­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark