Jyllands-Posten

Ja til mere – hvis lønnen følger med

- LOUISE BIRKBALLE KNUDSEN sygeplejer­ske på AUH, Skødstrup CHRISTINA ELKJAER sygeplejer­ske på AUH, Viborg CAROLINE KRUUSE MADSEN sygeplejer­ske på AUH, Risskov CHRISTINA ROSENGREEN DAHL sygeplejer­ske på AUH, Aarhus C

I 2021 er der fortsat nogle, som tror, at en sygeplejer­ske hovedsagel­igt bruger sin arbejdsdag på at sengebade patienter, holde i hånd, skifte plaster, gøre baekkener rent, tale med og generelt udøve omsorg for den syge.

Men den moderne sygeplejer­ske har fået mange nye og meget mere komplekse opgaver – hverdagen er ikke laengere, som den bliver skildret i TV 2-serien ”Sygeplejes­kolen”. Faktisk fylder ovennaevnt­e arbejdsopg­aver kun en brøkdel af arbejdsdag­en for de fleste sygeplejer­sker.

Vi er gennem årene blevet oplaert til at overtage arbejdsopg­aver fra laegerne. Det betyder, at sygeplejer­sker i dag står med et større ansvar, mere komplekse patientfor­løb, højt specialise­rede arbejdsopg­aver og et arbejdspre­s, som konstant vokser.

For snart mange år siden overgik opgaver som anlaeggels­e af drop, blaeretømn­ing af maend og administra­tion af intravenøs medicin til sygeplejer­skerne. Flere steder er opgaver som koloskopie­r, lumbalpunk­turer og vurdering af lav-maligne tumorer gledet over i vores haender. For ikke at naevne de mange selvstaend­ige sygeplejea­mbulatorie­r og medicin-rammeordin­ationer, som vi dagligt varetager.

Dermed er det ikke kun opgaverne, der glider vores vej, men også ansvaret. Vi anser det som en spaendende udvikling i sygeplejen, og ansvaret og kompetence­rne påtager vi os gerne.

Vi er også interesser­ede i at effektivis­ere sundhedsva­esenet og går ind for princippet om at opgaver løses på lavest mulige omkostning­sniveau.

Men hvor glider pengene hen? De går i alle fald ikke til sygeplejer­skernes løn, for den er ikke fulgt med de mange nye opgaver, ansvar og kompetence­r.

Vi er de moderne sygeplejer­sker. Vi finder os ikke i den lave løn, dårlige normeringe­r og årtiers lave lønindplac­ering efter tjenestema­ndsreforme­n fra 1969. Vi har fået nok, og vores strejke er udtryk for, at vi ikke laengere accepterer, at lønnen ikke følger fagets udvikling. Der er brug for et lønløft, hvis man skal kunne rekruttere og fastholde fremtidens sygeplejer­sker.

For Iige nu søger rekordmang­e sygeplejer­sker nyt arbejde, videreudda­nner sig, og mange finder en helt anden levevej. Denne masseflugt er skyld i, at der allerede nu mangler sygeplejer­sker over hele landet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark