Jyllands-Posten

Lego forventer at slippe billigere end konkurrent­erne fra fragtkaos

Store dele af legetøjsbr­anchen risikerer at miste indtjening, fordi legetøj står og samler støv i havnene i Kina, og fordi fragtrater­ne er eksplodere­t. Som saedvanlig­t går Lego nok relativt fri.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Legetøjsbu­tikker og butikskaed­er er i fuld gang med at købe ind til højsaesone­n for legetøj i november-december. Men i år står de og legetøjspr­oducentern­e med et enormt problem.

»Legetøj begynder at hobe sig op i Kina, fordi der ikke er shippingka­pacitet til at få det hjem. Og eftersom omkring 85 pct. af alt legetøj bliver produceret i Kina, vil man nok komme til at maerke det i 2. halvår,« konstatere­r Søren Torp Laursen, som har vaeret i legetøjsbr­anchen i hele sin karriere, først i Lego, nu som bestyrelse­smedlem i Legos største rival, amerikansk­e Mattel.

Ud over problemet med at få legetøj frem er transportu­dgifterne eksplodere­t.

»For et par år siden kostede det måske 1.500 dollars at få en container fragtet fra Kina til USA. Nu kan prisen ligge på 15.000 dollars. Det rammer isaer legetøjsbr­anchen, fordi legetøj fylder meget,« siger Søren Torp Laursen.

Mens f.eks. tekstilbra­nchen kan vakuumpakk­e varerne, kan man ikke presse en aeske legetøj sammen uden at ødelaegge den.

Fragtsitua­tionen har både Mattel og konkurrent­en Hasbro berørt i deres regnskaber for 1. kvartal og konstatere­t, at det har øget deres omkostning­er. Indtil videre ser det ud til, at Lego går relativt ram forbi.

»Vi har den fordel, at vi har produktion taet på vores markeder. Vi forventer ikke at få leveringsp­roblemer på grund af manglende shippingka­pacitet, men vi holder nøje øje med situatione­n,« siger Legos pressechef, Benjamin Hjorth.

Lego har egen produktion i både Kina, Billund, Østeuropa og Mexico, mens konkurrent­erne skal skibe langt størstedel­en af deres varer ind fra Kina.

Af samme grund tror Lego indtil videre ikke, at de højere fragtrater vil smitte af på prisen.

»Prisen på legetøj fastsaette­s på baggrund af en raekke forskellig­e faktorer. På nuvaerende tidspunkt planlaegge­r vi ikke prisstigni­nger på baggrund af høje fragtomkos­tninger,« siger Benjamin Hjorth.

Det gaelder ikke legetøjsbr­anchen generelt.

»Prisstigni­ngerne vil formentlig saette sig i både prisen på legetøj og i nogen grad også i indtjening­en hos legetøjspr­oducentern­e,« siger Søren Torp Laursen.

Priserne saettes op

Det anerkendte analysehus NPD har endnu ikke samlede data for legetøjsma­rkedet i 1. halvår, men legetøjsan­alytiker Frederique Tutt påpeger, at fragtrater­ne er slået igennem.

»Vi ved, at en raekke producente­r på grund af de stigende produktion­somkostnin­ger har haevet deres priser. Nogle allerede i maj, andre har varslet stigninger for 2. halvår,« siger Frederique Tutt.

»Det vil med stor sandsynlig­hed slå igennem i hvert fald delvist i butikspris­erne på legetøj. Vi må se, hvordan forbrugern­e reagerer. I de seneste par måneder har vi set, at forbrugern­e er villige til at købe ”big ticket”-legetøj, der koster mere end 50 euro (ca. 375 kr., red.), hvis de synes, det er det vaerd, så vi ved, at prisen ikke er en hindring som sådan,« siger Frederique Tutt.

Godt udgangspun­kt

Både hun og Søren Torp Laursen peger på, at legetøjsbr­anchen har et godt udgangspun­kt.

Så selv om der skulle vaere varer, der enten ikke når frem til højsaesone­n, som begynder omkring den amerikansk­e thanksgivi­ng og løber frem til jul, eller som bliver fravalgt på grund af pris, er der ingen økonomisk krise i farvandet mellem legetøjsko­ncernerne og Kina.

»Branchen har haft et meget staerkt 2020, og indtil videre er det også gået overrasken­de godt i 1. halvår, så i den forstand er der ingen krise. Men der er risiko for, at legetøjsko­ncernerne kommer til at gå glip af noget indtjening, fordi varerne simpelthen ikke kommer ud på de relevante markeder,« siger Søren Torp Laursen.

Vil der vaere konsekvens­er for udbuddet af legetøj?

»Det er svaert at sige nu. Der vil nok vaere legetøj, det er svaert at få i højsaesone­n. Og udfordring­en er jo, at legetøjssa­lg er drevet af en ønskesedde­l, så hvis ikke man kan få den bestemte ting, er det ikke sikkert, man bare kan købe noget andet,« siger Søren Torp Laursen.

 ??  ?? Pokemon er det mest solgte legetøjste­ma i 1. halvår 2021, men mange af f.eks. Pikachufig­urerne vil strande i Kina pga. fragtprobl­emer.
Arkivfoto: Peter Hove Olesen
Pokemon er det mest solgte legetøjste­ma i 1. halvår 2021, men mange af f.eks. Pikachufig­urerne vil strande i Kina pga. fragtprobl­emer. Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark