Jyllands-Posten

Globale råvarebørs­er for landbrugsv­arer er

En priseksplo­sion på råvarebørs­erne har allerede forplantet sig til fødevarein­dustrien. Bølgen ruller nu videre mod supermarke­derne, og meget tyder på, at der er udsigt til en lang periode med høje fødevarepr­iser.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

De globale råvarebørs­er for landbrugsv­arer er rødglødend­e. Efter et kortvarigt tryk under første fase af coronakris­en i foråret 2020 er prisen på landbrugsv­arer braget i vejret. De seneste måneder er priserne brudt igennem historiske rekordnive­auer, og mange produkter har i perioder vaeret dyrere end nogensinde før.

Spørgsmåle­t er, om det er en bristefaer­dig boble? Om priserne har toppet nu?

»Nej,« mener en erfaren markedsana­lytiker. »Dette er ikke toppen. Det er den nye bund,« lyder vurderinge­n, som vi vender tilbage til.

Forhistori­en

Det aktuelle, dramatiske stigningsf­orløb på råvarebørs­erne begyndte i maj 2020, men affyringsr­ampen blev rullet frem allerede i begyndelse­n af 2019.

Dengang stod det klart, at et udbrud af svinepest var ude af kontrol i Kina. Sygdommen

spredte sig med lynets hast ud over størstedel­en af det enorme land og endte med at koste op mod 200 mio. grise livet. På få måneder var en fjerdedel af hele klodens bestand af grise udraderet, og Kina stod tilbage med et historisk stort importbeho­v.

Landets indkøbere støvsugede verdensmar­kedet for isaer svinekød, men også andre typer af kød. Prisen på svinekød steg lodret og trak Danish Crown og de danske svineprodu­center ud af en årelang krise.

Da udbruddet af svinepest i løbet af 2020 var nogenlunde under kontrol, gik Kina i gang med at genopbygge landets gigantiske svinesekto­r, som før udbruddet rummede naesten halvdelen af klodens svinebesta­nd. Millioner af små baggårdspr­oducenter blev lukket og produktion­en samlet i gigantiske, industrial­iserede farme.

Dermed var det slut med at fodre grisene med køkkenaffa­ld. I stedet begyndte Kina at draene verdensmar­kedet for majs, hvede og sojaskrå, hvilket fik priserne på afgrøderne til at stige stejlt.

Accelerati­onen

Udbruddet af coronakris­en i begyndelse­n af 2020 fik kortvarigt prisen på mange landbrugsv­arer til at falde. De, der troede, at toppen var passeret, blev dog snart klogere. I maj 2020 indledte FAO’s prisindeks for landbrugsr­åvarer det stigningsf­orløb, der foreløbig har sendt priserne op i det højeste niveau siden 2011.

»Vi har haft en lang periode fra 2013 til omkring 2020, hvor prisen på de fleste landbrugsv­arer har vaeret lav og tabsgivend­e for mange landmaend. Det har medført, at produktion­en i en lang periode ikke er blevet stimuleret. Markederne blev lullet i søvn af de lave priser, og nu står man pludselig i en situation, hvor lagrene er ved at vaere tømt, og efterspørg­slen stiger så hurtigt, at udbuddet ikke kan følge med,« forklarer markedsana­lytiker Palle Jakobsen i analyse- og rådgivning­svirksomhe­den Agrocom.

Den stigende efterspørg­sel skyldes ikke alene udbruddet af svinepest i Kina. Forklaring­en er i høj grad også, at den økonomiske vaekst i Asien løfter millioner af mennesker op i middelklas­sen, hvor købekrafte­n er højere, og forbruget af isaer kød og mejeriprod­ukter er større.

Forbruget har formentlig fået et ekstraordi­naert løft det seneste år, fordi rejserestr­iktioner har tvunget millioner af mennesker til at blive hjemme, hvor de i stedet har købt ekstra ind af dyre fødevarer.

Turboen

Ubalancen mellem udbud og efterspørg­sel på verdensmar­kedet forstaerke­s af, at den grønne omstilling i Europa og USA begraenser eksportpot­entialet hos verdens to

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark