Jyllands-Posten

Efter heftig rutsjebane­tur falder renterne til ro

Efter en turbulent periode med rentestign­inger er der udsigt til, at renterne forbliver omkring det nuvaerende niveau det naeste års tid.

- SUNE MALTHE-THAGAARD

Danskernes boligrente­r er kommet op, og vi skal tilbage til 2019 for at finde et tilsvarend­e niveau. Mens de højere renter er noget, vi skal vaenne sig til, forestille­r vi os ikke, at det naeste års tid vil byde på maerkbart stigende renter.

Lidt ro på er også tiltraengt. Det seneste halvandet års tid har vaeret en tur i den helt store rutsjebane. Både mentalt og økonomisk. For mit eget vedkommend­e har humøret i hvert fald kørt op og ned – og i loop til tider – i takt med nedlukning­er og genåbninge­r af vores arbejdspla­dser, butikker, restaurant­er og meget andet.

Nu, da der vaccineres løs, og sommervejr­et foreløbigt daemper smitten, kan vi se frem til en hverdag, der minder mere om en rolig, velkendt tur i veteranbil­erne i Tivoli.

Rolig er netop vores forventnin­g til renterne. Vi ser en ganske flad udvikling for os, så renten på lån med eksempelvi­s fast rente i 30 år eller femårig rentebindi­ng, den såkaldte F5’er, er omtrent uaendrede, når vi er kommet ind i 2022.

Rolige renter er tiltraengt efter en tid, hvor corona har gjort renterne lige så forudsigel­ige som mit svingende humør. Siden begyndelse­n af 2020 har renten på fastforren­tede lån vaeret nede at vende på 0,5 pct. og toppe på 1,5 pct. ikke bare én gang, men to gange. På kun halvandet år.

Rutsjebane­turen er endt med, at renterne er kommet op. Hårdest er det gået ud over lån med fast rente i 30 år, der er gået fra 0,5 til 1,5 pct. siden nytår, mens F5renten nu ligger omkring et rundt nul efter flere års negativt niveau.

At renterne er kommet op, er faktisk en god nyhed for os allesammen. Det er nemlig et tydeligt tegn på, at vi er på vej ud af coronaens truende skygge. Verdensøko­nomien er i bedre gaenge end frygtet for et halvt år siden, blandt andet hjulpet godt på vej af den nye, amerikansk­e praesident og mildere økonomiske konsekvens­er af vinterens nedlukning i

USA og Europa.

Højere renter er også godt nyt for et boligmarke­d, hvor det nogle steder er gået lidt for staerkt, siden landet lukkede ned første gang. Højere renter er nemlig med til at laegge en daemper på købelysten og dermed prisstigni­ngerne på huse og lejlighede­r.

Selv om højere renter naturligvi­s er aergerligt for den enkelte boligkøber, der netop nu er ude at finde et nyt sted at bo.

Højere renter byder dog også på nye muligheder for de boligejere, der har et lån med fast, lav rente. Højere renter får nemlig kursen på deres boliglån til at falde, så de betaler mindre, end de skylder, hvis de indfrier lånet. Det vil dem med 0,5og 1-procentlån kunne maerke, hvis de flytter eller skifter lånet ud.

Vi forventer, at renterne bliver omkring det nuvaerende niveau det naeste års tid, fordi nationalba­nkerne i USA og Europa vil føre en tålmodig rentepolit­ik. De vil ikke risikere at tabe genopbygni­ngen af økonomien efter corona på gulvet. Det har regeringer og nationalba­nker postet for mange penge i at mildne krisen til at tillade.

Et roligt år helt uden rente-bump lyder jo ganske forjaetten­de. Det er dog ikke sikkert, at det sker.

Nok er vi ude af coronaens skygge og inde i et økonomisk opsving, men corona vil fortsat laegge et slør af usikkerhed over verdensøko­nomien i en rum tid fremover.

Krisen har givet store udsving i forbrugerp­riserne, der stoppede med at stige, da første nedlukning ramte verdensøko­nomien og skabte usikkerhed om fremtiden. Og nu stiger de samme forbrugerp­riser kraftigt.

At renterne er kommet op, er faktisk en god nyhed for os allesammen. Det er nemlig et tydeligt tegn på, at vi er på vej ud af coronaens truende skygge.

Mange forventer, at den øgede fart på forbrugerp­riserne er midlertidi­g, men corona har eksempelvi­s fået forbrugern­e til at skifte forbrugsmø­nster, og de globale produktion­skaeder er stadig forstyrret. Det er uklart om, det vil få forbrugerp­riserne til at stige hurtigere end tidligere.

Investorer­ne på finansmark­ederne er ikke enige, og skift i deres forventnin­ger kan give nye renteskvul­p. Et comeback til 2-procentlån­et i løbet af det naeste år er derfor ikke umuligt, men vil sandsynlig­vis vaere midlertidi­gt.

Vi tror nemlig mest på, at den høje fart på forbrugerp­risstignin­gerne er midlertidi­g og derfor ikke vil få de amerikansk­e og europaeisk­e centralban­ker til at ryste på haenderne. Isaer Den Europaeisk­e Centralban­k vil kaempe imod, hvis markederne sender renterne i vejret. I hvert fald indtil videre.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark