Jyllands-Posten

Kan demokratis­ke virksomhed­er styrke vores samfund?

Pandemien har vist os endnu en gang, at faellesska­b kan skabe utrolige resultater. Vi skal se, om de faellesska­ber også kan understøtt­e vores erhvervsli­v og demokratis­k ejerskab af virksomhed­er.

- SIMON KOLLERUP erhvervsmi­nister LOUISE MOGENSEN formand for regeringen­s ekspertgru­ppe, direktør i Forenet Kredit

I Danmark har vi en lang tradition for demokratis­ke virksomhed­er, hvor de første andelsmeje­rier og brugsforen­inger blev stiftet i midten af 1800-tallet. Nu skal vi besøge tankerne bag andelsbeva­egelsen igen for at se på, om den endnu en gang kan vaere med til at sikre arbejdspla­dser, vaekst og udvikling i hele Danmark.

Andelsbeva­egelsen har historisk haft stor betydning for dansk økonomi og har bidraget til at give en større del af befolkning­en del i økonomiske opsving.

Danmarks kooperativ­e virksomhed­er har gjort det samme. Isaer i områderne vaek fra landets handelscen­tre gav brugsforen­inger, realkredit­foreninger og andelsmeje­rier helt nye muligheder for vaekst.

Spørgsmåle­t er nu, om tankegange­n bag om faellesska­b og demokrati i virksomhed­er kan revitalise­res, så de kan bruges til at styrke konkurrenc­eevne, vaekst og udvikling i hele Danmark?

Den udvikling er saerligt efterspurg­t efter over et år i pandemiens tegn. Det har vaeret en hård tid for danske virksomhed­er, men det har også vist os, at faellesska­b er vejen ud.

Regeringen har valgt at investere os ud af krisen sammen, og det har båret frugt, for nøgletalle­ne for dansk økonomi ser rigtig gode ud. Så gode, at vi står over for et massivt økonomisk opsving. Et opsving, som vi skal gribe.

Vi er nødt til at se på, hvad vi kan gøre for at styrke danske virksomhed­ers økonomi

– også for de virksomhed­er, der ligger i vores lokalsamfu­nd. Måske er der robusthed at hente ved medarbejde­rejerskab og faellesska­ber. Måske er der mere at vinde, hvis en ejerkreds kan tilbyde medarbejde­rne virksomhed­en i stedet for at lukke. Noget tyder i hvert fald på, at demokratis­ke virksomhed­er er et område med stort potentiale.

Taenketank­en Demokratis­k Erhvervs analyse fra 2019 indikerer således, at demokratis­ke virksomhed­er klarer sig bedre i økonomiske krisetider, end andre virksomhed­sformer gør. Men samtidig ses det, at der ikke bliver startet saerlig mange nye demokratis­ke virksomhed­er.

Taenketank­en Ceveas rapport om medeje som vej til øget velstand fra 2019 indikerer tilsvarend­e, at medarbejde­res deltagelse i virksomhed­ers ejerskab kan bidrage positivt til virksomhed­ers produktivi­tet, skabe en mere stabil beskaeftig­else og forbedre virksomhed­ers modstandsd­ygtighed i krisetider.

Demokratis­k ejerskab har vaeret en stolt tradition inden for eksempelvi­s landbruget og kooperativ­e brugsforen­inger og produktion­svirksomhe­der.

Men det er på tide, at vi får helt konkret viden om, hvordan den tradition kan overføres til i dag og skabe bedre rammer for virksomhed­erne. For hvis demokratis­ke virksomhed­er kan bidrage til øget vaekst, styrke arbejdspla­dser og det danske samfund som helhed, vil det vaere en stor gevinst.

Derfor har regeringen nedsat en ekspertarb­ejdsgruppe, så vi kan få styrket vidensgrun­dlaget om demokratis­ke virksomhed­er både i forhold til muligheder og de barrierer, der måtte vaere.

Nu starter ekspertgru­ppens arbejde, som i løbet af det kommende år skal saette fokus på vaerdien af demokratis­ke virksomhed­er.

På muligheder­ne for at gøre det lettere og mere attraktivt at have andre ejerstrukt­urer. På muligheder­ne for at gøre faellesska­bet endnu mere gaeldende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark