Jyllands-Posten

Rødglødend­e

-

Vi har haft en lang periode fra 2013 til omkring 2020, hvor prisen på de fleste landbrugsv­arer har vaeret lav og tabsgivend­e for mange landmaend. Det har medført, at produktion­en i en lang periode ikke er blevet stimuleret. PALLE JAKOBSEN, MARKEDSANA­LYTIKER , AGROCOM

største eksportøre­r af landbrugsr­åvarer.

»I EU er der stor fokus på miljø, natur og klima. Forbruget af gødning bliver reduceret, pesticider forbydes, og landbrugsj­ord omlaegges til vild natur. Man begraenser på alle mulige måder landbruget­s produktion. Samtidig laegger den nye regering i USA op til at øge produktion­en af biodiesel og bioethanol på basis af bl.a. rapsolie og majs. Alt i alt reducerer både USA og EU eksportpot­entialet på et tidspunkt, hvor efterspørg­slen vokser temmelig kraftigt,« påpeger Palle Jakobsen.

Også store lande i Asien øger forbruget af fødevarer til energiforb­rug. Regeringen i Indonesien har besluttet, at diesel skal indeholde hele 30 pct. biodiesel, som i Asien primaert fremstille­s på basis af palmeolie.

Regningen

Ifølge FAO’s opgørelser er prisen på vegetabils­ke olier det seneste år steget over 100 pct., hvilket efterlader fødevarevi­rksomheder som Dragsbaek med en stor regning.

»Vores produkter indeholder 60-100 pct. vegetabils­k olie, så det kan virkelig maerkes, når priserne stiger så meget,« siger Christian Munk, adm. direktør for Dragsbaek.

Han peger på flere faktorer bag prisstigni­ngerne, som har overrasket mange i industrien:

»Det er muligt, at produktion­en af biobraends­tof i lande som Indonesien forbruger større maengder vegetabils­k olie, end man har regnet med. Samtidig afdaekker kineserne i stigende grad deres indkøb af landbrugsv­arer med futures, hvilket traekker hele markedet op. På toppen af det har en raekke raffinader­ier skruet ned for kapacitete­n, mens plantager i Malaysia og Indonesien i perioder har vaeret lukket pga. frygt for covid-19. Derudover skabte spaerringe­n af Suezkanale­n forsinkels­er i forsynings­kaederne.«

Han tilføjer, at Dragsbaek og mange andre indkøbere af vegetabils­ke olier laenge agerede forsigtigt under coronakris­en og lå langt under index 100 i deres indkøb.

»Pludselig blev det hele skubbet i gang, og alle gik i markedet på samme tid for at købe ind. Det skete på et tidspunkt, hvor udbuddet i forvejen var presset, og konsekvens­en blev endnu højere priser,« vurderer han.

Fremtiden

Mens landmaende­ne og råvaresael­gerne har gyldne tider, er en stor del af regningen for prisstigni­ngerne foreløbig endt i fødevarevi­rksomheder­ne. I den periode, hvor råvarepris­erne er braget i vejret, er de danske forbrugerp­riser på fødevarer i gennemsnit stort set uaendrede.

Alt tyder dog på, at der vil blive aendret på det i løbet af kort tid. Fødevarevi­rksomheder­ne vil kaempe indaedt for at sende prisstigni­ngerne videre til detailkaed­erne, hvorfra regningen ekspederes videre til forbrugern­e.

Ifølge Palle Jakobsen, Agrocom, hviler prisstigni­ngerne på et solidt fundament, og der kan vaere endnu mere opadgående priser i vente.

»Vi kommer naeppe tilbage på de prisniveau­er, vi kom fra (i 2013-2020, red.). Hvis vi kigger på priskurven for samtlige afgrøder, så vil jeg tro, at det prisniveau, vi ligger på nu, bliver den naeste bund. Inden vi ser denne naeste bund, skal vi langt højere op,« vurderer Palle Jakobsen.

De voldsomme ubalancer mellem udbud og efterspørg­sel indikerer, at der kan blive tale om en laengere periode med høje priser.

 ??  ?? Prisen på rapsolie og en lang raekke andre landbrugsr­åvarer er den seneste tid steget eksplosivt. Stigninger­ne har allerede medført øgede omkostning­er i danske fødevarevi­rksomheder, og regningen har nu kurs mod forbrugern­e. Foto: DLG
Prisen på rapsolie og en lang raekke andre landbrugsr­åvarer er den seneste tid steget eksplosivt. Stigninger­ne har allerede medført øgede omkostning­er i danske fødevarevi­rksomheder, og regningen har nu kurs mod forbrugern­e. Foto: DLG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark