Jyllands-Posten

Danica Pension gav kun den halve sandhed til kunder, der ville flytte

Danica Pensions saerlige afdeling for ”redning” af kunder, som vil flytte deres hvilende pension, fortalte ifølge Finanstils­ynet ikke kunderne, hvad de kunne miste ved at lade deres penge blive i Danica.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Finanstils­ynet fortsaette­r bygen af påbud til pensionsse­lskaber, der med ulovlige midler har forsøgt at holde på kunder, der vil flytte en pension, de ikke laengere betaler ind på. Danica Pension får nu to påbud fra tilsynet for at prøve at bremse overførsle­r.

»Hvis kunder har besluttet sig for at flytte deres opsparing, skal det afgivende selskab ikke gå ud og markedsfør­e sig over for kunderne for at få deres accept til at stoppe overførsle­n. Samtidig kan vi se, at Danica ikke har fortalt kunderne, at de risikerer at miste rettighede­r ved at lade pengene blive stående,« siger Ulla Brøns Petersen, chef for Finanstils­ynets forbrugerk­ontor.

Mens Danica Pensions afdeling for redning af kunder har fortalt kunderne om omkostning­sniveauer, afkast og saerlige kundeforde­le i Danske Bank, er der nemlig ikke blevet rådgivet om, at en del kan miste retten til at begynde at haeve deres pension fra 60-årsalderen, hvis de vaelger at lade den hvilende pension blive stående i Danica frem for at samle deres pensioner.

Mangelfuld rådgivning

»Det giver ingen mening at begynde at markedsfør­e historiske afkast til kunder, der vil flytte. Tidligere afkast siger intet om det fremtidige afkast,« pointerer Ulla Brøns Petersen.

Danica Pension har forklaret tilsynet, at selskabet primaert har kontaktet kunder med høje garantered­e pensioner og kunder med store opsparinge­r. Det er Danicas opfattelse, at der i sagerne om høje garantier er tale om mangelfuld rådgivning fra det modtagende selskab, da det sjaeldent kan betale sig.

Da kritikken af, at Danica prøvede at holde på kunder, der havde besluttet sig til at flytte, kom frem i 2018, sagde kommerciel direktør i Danica Pension Søren Lockwood til Finans:

»Pension er komplicere­t stof, og vi vil gerne oplyse vores kunder om de ting, man skal vaere opmaerksom på ved et skifte, så de kan traeffe en beslutning på et oplyst grundlag.«

Pensionsek­spert Søren Andersen, rådgivning­sfirmaet FPension, sagde dengang, at de e-mails, han havde set fra Danica, rummede »aevl og kaevl om investerin­gsafdeling­en, og hvem de har ansat«, som kun var egnet til at gøre kunden usikker.

Tre påbud

Finanstils­ynet gav for nylig PensionDan­mark tre påbud for at prøve at holde på kunderne med ulovlige midler. Tidligere har AP Pension fået påbud for at oplyse et fiktivt flyttegeby­r til kunderne.

Ulla Brøns Petersen konstatere­r, at kampen om pensionsku­nderne herhjemme i høj grad handler om at vinde kunder fra hinanden.

»Det er meget vigtigt for os at slå fast over for hele branchen, at man kan konkurrere om kunderne til hverdag. Men når kunderne vil flytte en hvilende pension, bør man kun kontakte dem, hvis de risikerer at miste en saerlig god forsikring eller en høj garanti. Vi forudsaett­er, at det selskab, der modtager kunden, har givet en sober rådgivning. Og det er ikke i kundens interesse, at der skabes usikkerhed,« siger Ulla Brøns Petersen.

Finanstils­ynet venter nu at se naermere på kvaliteten af det modtagende pensionsse­lskabs rådgivning, når det anbefaler kunder at flytte deres hvilende pension.

Danica har i første omgang taget Finanstils­ynets påbud til efterretni­ng, men har mulighed for at klage over dem til Erhvervsan­kenaevnet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark