Jyllands-Posten

Scandinavi­an Tobacco Group er det

Den verdensfør­ende koncern inden for foraedlede tobaksprod­ukter har vist sig dygtig til at udleve sin opkøbsstra­tegi. Samtidig har der vaeret overrasken­de medvind under coronakris­en. Det har ført til betydelige stigninger i aktiekurse­n.

- STEN THORUP KRISTENSEN journalist, cand.polit. finans@finans.dk

Når danske selskaber i disse år har umådelig stor succes på de globale aktiemarke­der, er det typisk ikke så meget, fordi de er store målt på omsaetning. I stedet er de bedst i deres brancher, når det kommer til at holde styr på omkostning­erne. Det er meget udpraeget tilfaeldet for Coloplast og DSV, men det gaelder også f.eks. Novo Nordisk og Vestas.

Over det seneste år har endnu et dansk selskab fået succes ud fra den formel. Det er naeppe almindelig viden blandt danskerne, men investorer og aktieanaly­tikere er meget opmaerksom­me på, hvad der foregår.

Det handler om Scandinavi­an Tobacco Group (STG). Selskabet er specielt på den måde, at det lever på et marked, der skrumper lidt år for år. Strategien er så at tage en ledende rolle i konsolider­ingen af den stadig mindre branche.

Det er gået godt. Selskabet har efterhånde­n, lidt ligesom DSV, fået et ry for at vaere dygtig til at integrere opkøbte virksomhed­er. Således vokser forretning­en, og over de seneste to år er aktiekurse­n ca. fordoblet.

Det etiske spørgsmål

Når der ikke er så bred opmaerksom­hed på denne succes, har det formentlig noget at gøre med produktet: Tobak er ikke just nyeste mode. Tvaertimod var tobaksindu­strien blandt de allerførst­e til at blive sendt i skammekrog­en, da man tilbage i 1980’erne og 1990’erne så småt begyndte at tale om ansvarlige investerin­ger.

Men i STG’s egen udlaegning er selskabet slet ikke en del af tobaksindu­strien. Størstedel­en af omsaetning­en er dyre cigarer, som kunderne måske kun ryger et par stykker af i en gennemsnit­lig måned. De inhalerer ikke, og de bliver ikke fysisk afhaengige. For mange er cigarerne også en hobby, på samme måde som det kan vaere en hobby at saette sig ind i vin eller whisky.

Sundt er det stadigvaek ikke, men det kan man på den anden side sige om så meget her i verden. F.eks. Carlsbergs og Royal Unibrews produkter har heller ikke just fundet vej til kostpyrami­den. STG laegger samtidig vaegt på, at man i sin markedsfør­ing ikke prøver at lokke folk til at ryge cigarer – man betjener bare dem, der selv har valgt at gøre det.

Om det er nok til at bringe STG ind i det gode selskab af etisk forsvarlig­e selskaber, må hver investor afgøre med sig selv. Mange fravaelger den, men mange andre gør det ikke. Ifølge selskabet har man også f.eks. danske pensionska­sser blandt sine aktionaere­r. Der synes altså ikke umiddelbar­t at vaere stor risiko for, at man braender inde med sine STG-aktier, fordi der pludselig ikke er nogen, der vil købe dem.

Usikkerhed resten af året

Lige nu og her er STG som investerin­gscase ekstra spaendende: Udsigterne ser lyse ud, men det kan gå mere eller mindre godt, hvorfor nye aktionaere­r har mulighed for en gevinst, men også en risiko for senere at måtte konstatere, at de har købt på toppen.

Selskabet havde et forrygende 1. kvartal med en organisk vaekst på 12,5 pct. i forhold til samme periode sidste år, mens driftsmarg­inalen steg fra 18,5 pct. til 28,0 pct. Men selskabet har meget kraftigt understreg­et, at det ikke den nye normal.

»Coronaen har medført vaesentlig­e aendringer i forbrugera­dfaerd og købemønstr­e, og vi har rigtig svaert ved at forudsige, hvordan 2. halvår og 2022 ser ud,« siger finansdire­ktør Marianne Rørslev Bock.

Som for så mange andre selskaber har coronaen vendt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark