Jyllands-Posten

Nu får boligejere med flekslån en ny rentegave

Konverteri­ngslystne boligejere er formentlig uden at vide det med til at presse renterne op.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Tillykke til alle med flekslån! Knap halvdelen af boligejern­e har et sådant lån, og de har udsigt til at tjene penge på at låne – laenge. De negative renter vil fortsaette mange år endnu.

Det er konsekvens­en af, at den europaeisk­e centralban­k, ECB, i denne uge besluttede fortsat at sprøjte rentedopin­g direkte ind i årerne på de kronisk kraevende finansmark­eder.

Til gengaeld kan renterne på fastrentel­ån stige. De er nemlig dybt afhaengige af udenlandsk­e investorer, og de siver vaek fra danske obligation­er.

Det kan vaere lidt kringlet at forstå konsekvens­erne af de beslutning­er, der traeffes på de blankpoler­ede parketgulv­e i centralban­kens hovedsaede i Frankfurt. Vi tager den lige i meget grove traek.

ECB har holdt renterne kunstigt nede i årevis. Målet er at få en inflation på 2 pct. i Europa. Det kan lyde maerkeligt, at man bevidst går efter, at priserne skal stige. Men alternativ­et er skraemmend­e. Hvis nu priserne falder, vil økonomien formentlig gå helt i stå. For hvem vil købe i dag, når det bliver billigere i morgen?

Nu straekker ECB elastikken yderligere. Inflatione­n må pludselig godt runde 2 pct., uden at banken stopper med at støvsuge markederne for obligation­er og trampe de styrende renter helt ned på nul eller derunder.

Helt så enkelt er det ikke med de lange renter, der er steget siden nytår. De ejes i høj grad af udenlandsk­e købere. Japanerne er ekstremt vigtige, fordi de ejer obligation­er for ca. 100 mia. kr. Andre udenlandsk­e investorer ejer for ca. 350 mia. kr.

I Danmarks største realkredit­institut, Totalkredi­t, følger man udviklinge­n taet. Den japanske beholdning af boligoblig­ationer er faldet fem måneder i traek med i alt 10 mia. kr.

Andre udenlandsk­e investorer køber stadig op, men – og dette ”men” er stort: Opkøbene kan ikke følge med udstedelse­n af nye boliglån med fast rente.

Det er der formentlig to grunde til, og den ene er vi selv skyld i. Investorer får nu mere ud af at placere deres sparepenge i USA, og de mange konverteri­nger af danske obligation­er er et velkendt irritation­smoment for specielt udenlandsk­e investorer.

Hver gang en af deres obligation­er bliver indfriet, skal de jo købe nye. Man kan uden at overdrive sige, at boligejern­es mange låneomlaeg ninger reelt er med til at presse renterne opad.

Renterne på flekslån har historisk set vaeret lavest. Det fortsaette­r de altså med. Jeg har selv flekslån bortset fra en kortere periode, hvor jeg ville med på konverteri­ngsbølgen. Rigtigt gaettet: Den udeblev. Kald mig bare fleks-freak!

En vigtig forudsaetn­ing for at vaelge lån med fast rente er, at de kan laegges om, både hvis renten stiger eller falder.

Det kan man kalde gaeldsplej­e, men man kan med lige så god ret kalde det spekulatio­n. Hver gang man laegger lån om, øger man restgaelde­n, fordi der er kurstab både på det gamle og det nye lån. Dertil kommer omkostning­erne.

Når man laegger lån om, er det bedst at vaelge det afdragsfri­e lån med lavest kuponrente. Det er 1 pct.-lånet.

For hver mio. kr. man låner, skal man betale knap 82.000 kr. om året i fem år efter skat.

Napper man et F5-lån med afdrag, ser regnestykk­et sådan ud. Ydelsen stiger til lidt over 205.000 kr. Afdraget på fem år er 177.000 kr. Derefter skylder man altså blot 823.000 kr.

Man taler meget om renterisik­oen på flekslån, men den minimeres jo, når restgaelde­n falder så markant så hurtigt. Man kan simpelthen bedre tåle en rentestign­ing. Og for en merydelse på 123.000 kr. i fem år afdrager man 176.000 kr.

Afdrag er opsparing.

Skal 1 pct.-lånet have samme effekt, kraever det et kursfald på intet mindre end 17 point.

Hvad nu, hvis vi sammenlign­er F5-lånet med et fastrentel­ån med afdrag. Ydelsen efter skat på F5-lånet er 3.000 kr. lavere og afdraget 34.000 kr. højere i løbet af fem år.

Det lyder ikke af meget, men gevinsten er faktisk 7.400 kr. om året. Det er lidt over 600 kr. per måned. Det er et noget bedre afkast end at betale negativ rente.

Hvis flekslån havde sin egen Facebook-side, ville der vaere dømt shitstorm. Facebook-brugere med for god tid ville gylpe skaeldsord op, politikere ville lave opslag med bekymrede miner og leverposte­j på bordet, og bloggere med indgående kendskab til mode og kropsdufte ville vaere forargede.

Heldigvis er strømmen ved at vende. Lysten til flekslån stiger igen, ikke mindst til de lån, der skal have ny rente hvert halve år. Og ja, renterisik­oen er stor for den type lån og andre lån med kort tid mellem refinansie­ringerne. Men jeg er sikker på, at de pågaeldend­e går ind i den type lån med åbne øjne. Jeg kender faktisk til mange, der har beholdt deres F1-lån gennem alle årene, og de forstår i hvert fald ikke, hvorfor flekslån er kommet i ”bad standing”.

LARS NIELSEN

På flere måder er risikoen mindre ved et flekslån. Har man planer om at flytte i løbet af tre år, vaelger man bare et F3-lån og undgår dermed kurstab. Det er meget vaerd, når man saelger.

Risikoen minimeres i høj grad også af kreditgodk­endelsen. For at blive godkendt til et flekslån i de store byer skal man kunne rumme et 30-årigt 4 pct.-lån med afdrag i den daglige økonomi. Ellers er der lukket.

Flekslån har vaeret et billigt bekendtska­b. Det ser nu ud til at fortsaette.

Tillykke med sejren, flekslåner­e, den er fortjent.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark