Jyllands-Posten

Fremtidens arbejdspla­ds er hybrid, men hvad rager det dig?

De arbejdsgiv­ere, som løser opgaven med at etablere en hybrid arbejdspla­ds bedst, vil vaere et stort skridt foran konkurrent­erne i kampen om de bedste medarbejde­re.

- CARSTEN VIDECRANTZ adm. direktør, Cisco Danmark finans@finans.dk

Fremtidens arbejdspla­ds er hybrid.

Sådan lyder indledning­en på mange debatindla­eg, artikler og praesentat­ioner i øjeblikket, men hvad betyder det egentlig?

Det seneste år har vaeret en helt ekstrem øvelse i hjemmearbe­jde, og det har fået en masse til at diskutere, om den arbejdssit­uation har givet os en forsmag på fremtiden.

Der kan ikke herske tvivl om, at hjemmearbe­jdet er kommet for at blive, men det må ikke vaere en forlaengel­se af den måde, vi arbejdede på under pandemien. For selv om de fleste opdagede, at det rent faktisk fungerede rigtigt godt at arbejde hjemmefra, og det bl.a. gav en raekke fordele som f.eks. reduktion af spildtid og større effektivit­et, er vi sociale vaesener. Menneskeli­g kontakt er afgørende for vores velbefinde­nde, og konsekvens­erne ved at sidde alene derhjemme og arbejde under coronanedl­ukningen har vaeret hårde.

Det bakkes op af en undersøgel­se foretaget af Cisco og

Dimensiona­l Research, der viser, at størstedel­en af medarbejde­re vil arbejde hjemmefra otte gange eller mere hver måned. Så hvordan skal kontoret, hverdagen og arbejdsliv­et tilrettela­egges fremadrett­et?

Jeg ser den hybride arbejdspla­ds som en fantastisk mulighed, men det kommer ikke til at ske af sig selv. Der er nogle forudsaetn­inger, som skal vaere opfyldt, før den hybride arbejdspla­ds bliver en succes.

Vi skal for det første acceptere, at der findes mange hybride modeller. Det er ikke one size fits all. Virksomhed­sledere skal lade sig inspirere af andre og vaelge det, der virker bedst for lige netop deres virksomhed – og det kan sagtens vaere noget andet, end de måske umiddelbar­t troede. Åbenhed blandt ledere er afgørende.

Den hybride arbejdspla­ds fordrer samtidig, at vi bliver nødt til at designe kontoret med tanke på de kolleger, partnere og kunder, som måske aldrig saetter en fod i kontoret. Det handler både om den fysiske indretning af kontoret, men også om de tekniske løsninger. Når 98 pct. af fremtidens møder vil have mindst én virtuel deltager, kraever det samtidig, at man som arbejdspla­ds har samarbejds­vaerktøjer og videoløsni­nger, der sikrer, at man kan passe sit arbejde sikkert og uden frustratio­ner.

Vi har nok alle sammen prøvet at deltage i et stort møde, hvor halvdelen sidder i samme lokale med hver deres laptop, mens resten ”ringer ind” hjemmefra eller fra bilen. Det fungerer sjaeldent saerligt godt. De løsninger, som virkede under pandemien, hvor alle sad derhjemme, kan ikke blot overføres til den hybride verden.

Til sidst er det afgørende, at ledelsesst­ilen følger med. Heller ikke ledelsesst­ilen kan man blot overføre fra pre-corona til post-corona. Den hybride arbejdspla­ds kraever ledere, som stoler på, at deres medarbejde­re udfører deres arbejde, uden de skal kigge dem over skulderen. Ellers har de ansat de forkerte folk. Det handler ikke om, hvor man er til at udføre sit arbejde, eller hvor mange timer man bruger på det. Det er resultatet af arbejdet, der taeller.

Jeg er derfor heller ikke tilhaenger af ordninger a la to dage hjemme plus tre dage på kontoret. Jeg tror på, at folk selv er de bedste til at planlaegge deres egen hverdag – arbejdsmae­ssigt og privat. Langt bedre, end deres leder nogensinde kunne gøre det.

Når der nu er så mange forudsaetn­inger for, at vi kan lykkes med den hybride arbejdspla­ds, er det så det hele vaerd? Jeg er ikke i tvivl – det er et rungende ”JA”. Vores samfund, produktion­sapparat og servicer har aendret sig mange gange de seneste 100 år, så hvorfor er det, at arbejdsfor­men er forblevet den samme? Min påstand er, at de arbejdsgiv­ere, som løser opgaven med at etablere en hybrid arbejdspla­ds bedst – med plads til alle – vil vaere et stort skridt foran konkurrent­erne i kampen om de bedste medarbejde­re.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark