Jyllands-Posten

Brødre kunne saelge Trackman for et milliardbe­løb, men de siger nej

Trackman er en af dansk erhvervsli­vs større succeser. Brødrene bag fortaeller her, hvorfor de ikke kunne finde på at saelge virksomhed­en.

- MICK KRISTENSEN mick.kristensen@jp.dk

Brødrene Klaus og Morten Eldrup-Jørgensen er hovedaktio­naerer bag danske Trackman, som år efter år offentligg­ør en stabil vaekstkurv­e, som få i dansk erhvervsli­v kan matche.

Senest blev det i 2020 til et overskud på 256 mio. kr. før skat ud af en omsaetning på 741 mio. kr. for Trackman. Virksomhed­en har med sin radartekno­logi revolution­eret måden at traene på i flere sportsgren­e.

Indtjening­en er vokset ni år i traek for Trackman og løber samlet op i over 1,1 mia. kr. siden 2011. Derfor er Trackman en ombejlet juvel, som kapitalfon­de og investerin­gsbanker flokkes om. For at få en bid eller købe hele virksomhed­en.

Problemet for bejlerne er bare, at Trackman ikke er til salg og ikke kommer det. Heller ikke, selv om brødrene Eldrup-Jørgensen formentlig kunne tjene et milliardbe­løb af de større for at saelge Trackman, som de var med til at grundlaegg­e i 2003.

Skal bevares i Danmark

»Vi er utroligt glade for at bygge en virksomhed op, som forhåbentl­igt kan vaere vedvarende. Vi har absolut ingen ambitioner om at saelge virksomhed­en og vil gerne få den til at vokse til en stor dansk virksomhed, som vi og alle andre kan vaere stolte af. Ud over at vi har det sjovt og kan lide det, vi laver, er én af årsagerne til, at vi ikke vil saelge, at vi er ret sikre på, at hvis vi solgte til en kapitalfon­d, ville teknologie­n, rettighede­rne og medarbejde­rne over tid ende op i et andet land. Det ville vaere synd,« siger Klaus Eldrup-Jørgensen, der ud over at vaere medejer også er adm. direktør i Trackman.

Selv om Trackman har kontorer og ansatte rundtom i verden, er det vigtigt for ejerne, at virksomhed­en forbliver dansk og har hovedkonto­r i Danmark.

Det er modsat en raekke af de største danske virksomhed­er, der er bygget op de senere år. 8 af de 10 største danske startups siden årtusindes­kiftet er flyttet til udlandet, viste en opgørelse fra Erhvervsmi­nisteriet tidligere på året.

En udvikling, som har fået Venstre til at fremlaegge en stribe forslag med et mål om at fastholde flere store selskaber herhjemme.

Mange henvendels­er

»Danmark er et vidunderli­gt land, og vi spiller danskerkor­tet, når vi kan komme til det rundtom i verden. Man har en stor fordel i at vaere dansk i udlandet, for vi bliver set som ordentlige, aerlige, kreative og dygtige,« siger Klaus Eldrup-Jørgensen, som understreg­er, at han ikke vil vaere efter de danske virksomhed­er, som flytter til udlandet, da der ifølge ham kan vaere gode grunde til det.

Trackman-direktøren bliver suppleret af sin bror, Morten Eldrup-Jørgensen. Han er

Trackmans bestyrelse­sformand og har som advokat gennem mange år rådgivet både danske og udenlandsk­e virksomhed­er – både familieeje­de og kapitalfon­de.

»Nogle siger, at det kan vaere lige meget, om ejerskabet af en virksomhed er dansk, så laenge at arbejdspla­dserne forbliver i Danmark. Men det er mere reglen end undtagelse­n, at en virksomhed­s vaesentlig­e rettighede­r flytter med til udlandet. Det samme med de mest vigtige ledelsespo­ster, og i nogle tilfaelde flytter hele eller dele af skatten også ud af landet,« siger han.

Brødrene Eldrup-Jørgensen har ifølge eget udsagn aldrig vaeret i naerheden af at teste et salg af deres virksomhed.

»Vi har modtaget mange henvendels­er gennem årene. Nogle har henvendt sig flere gange, men er nu holdt op, fordi de har fået det samme svar hver gang. Vi har aldrig taget en samtale eller et møde med nogle, som gerne har villet købe os, for det skaber bare en masse flimmer. Faktisk er vi nu begyndt at spørge den anden vej, om der er noget, vi kan købe rundtomkri­ng,« siger Klaus EldrupJørg­ensen.

I stedet for et salg af Trackman er det håbet, at virksomhed­en kan føres videre af naeste generation.

»Vi føler, at det er rigtig sundt, at vi ikke bygger virksomhed­en op til at blive solgt. Så bliver man mere langsigtet i sin tankegang, frem for hvis man var ejet af en kapitalfon­d, som inden for en horisont på ofte otte år skal levere et afkast til investorer­ne. Som børsnotere­t skal du hvert kvartal stå til regnskab. Fordelen som familieeje­t er, at vi ikke behøver at gå op i, hvad aktionaere­r taenker om os,« siger Morten Eldrup-Jørgensen.

Penge i brintfirma

De to brødre føler sig ikke fristede til at tage gevinsten ved et milliardsa­lg af Trackman.

»Vi har gennem årene taget udbytte og brugt pengene til at investere i andre virksomhed­er. Så der får vi vores lyst styret, og generelt føler vi os privileger­ede,« siger Klaus Eldrup-Jørgensen, som sammen med sin bror for nylig har skudt 25 mio. kr. ind i brintfirma­et Green Hydrogen i forbindels­e med dets børsnoteri­ng.

Nyt hovedkvart­er på vej

Brødrene Eldrup-Jørgensen skal snart til at opføre et bevis på, at de mener det, når de siger, at de vil beholde Trackman i Danmark. Nemlig byggeriet af et nyt hovedkvart­er til »flere 100« mio. kr. ved forskerpar­ken i Hørsholm.

Det nuvaerende hovedkonto­r er beliggende i Vedbaek. Antallet af ansatte i Trackman voksede netto med 66 personer i 2020, og selskabet beskaeftig­er nu mere end 400 ansatte globalt.

Trackman indtog først golf og senere baseball. I de to sportsgren­e er det svaert at finde profession­elle, som ikke gør brug af Trackmans teknologi, der på et splitsekun­d måler tal for hastighed, boldtraef, rotation og andre detaljer.

Virksomhed­en forventer i 2021 at få hul igennem og lave de første kommerciel­le salg til topklubber inden for fodbold og amerikansk fodbold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark