Jyllands-Posten

»Jeg nyder mit arbejdsliv og vil gerne fortsaette mange år endnu«

Stig Løkke Pedersen har aldrig fortrudt, at han forlod jobbet som koncerndir­ektør og blev profession­elt bestyrelse­smedlem.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Hvis man kan memorere Stig Løkke Pedersens cv, kan man nok det meste. For der er ikke mange erhvervsle­dere, som har haft så mange forskellig­e bestyrelse­sposter over årene. Alligevel er det netop det, der har givet Stig Løkke Pedersen ro.

Det stod ellers ikke skrevet i kortene, at hans cv skulle ende med at indeholde både koncerndir­ektør i medicinals­elskabet Lundbeck og siden bestyrelse­sformand i blandt andet det danske bioteksels­kab Nuevolutio­n, hvor han spillede en nøglerolle i salget til amerikansk­e Amgen for mere end 1 mia. kr.

Han voksede op i det nordjyske med en far, der var brugsuddel­er i Løgstør og Brøndersle­v.

Foraeldren­e havde ikke selv haft nogen lang skolegang, men brugte mange år på om aftenen at uddanne sig ved siden af deres arbejde.

Derfor lagde de vaegt på, at Stig Løkke Pedersen og hans to søskende fik en bedre uddannelse, end de selv gjorde. Det lykkedes med succes, da alle tre gennemført­e en universite­tsuddannel­se. Stig Løkke Pedersen blev økonom.

Det var også i de år, at han fik nogle af de vaerdier, han vaegter højest: at levere en arbejdsind­sats og vaere vedholdend­e.

I første omgang førte det til et job hos oliekaempe­n

Shell, inden tilfaeldig­hederne ville, at han endte i CibaGeigy, der nu er kendt som det schweizisk­e medicinals­elskab Novartis.

Fik frihed og ansvar

Det blev hans adgangsbil­let til life science-industrien, der siden har vaeret hans hjemmebane, og som på det operatione­lle plan kulminered­e med jobbet som koncerndir­ektør i Lundbeck. Et selskab, han med egne ord stadig har »stor veneration for«.

Det blev også dér, han stiftede bekendtska­b med den tidligere og yderst karismatis­ke Lundbeck-topchef Erik Sprunk-Jansen.

Vigtigst i hukommelse­n står, at Stig Løkke Pedersen fik frihed og ansvar, og han spillede eksempelvi­s en nøglerolle i partnerska­bsaftalen med Forest Labs for depression­smidlet Lexapro, som førte til et globalt salg på naesten 4 mia. dollars.

Da han blev 50 år efter lang tid i det samme job, ønskede han at lave noget andet. Stig Løkke Pedersen havde over flere år lagt planer med sin kone, Line. De uendeligt mange timer i en flyvemaski­ne var en vaesentlig del af forklaring­en på skiftet.

»Hvis jeg skulle have mere tid sammen med mine børn, var jeg nødt til at laegge min profession­elle tilvaerels­e om. Og det gjorde jeg,« siger han.

Hurtigt kunne han se, at bestyrelse­sposterne fortsat kom vaeltende, men det vigtigste lykkedes også:

»Jeg fik de dejlige dage, hvor jeg havde tid til at tale verdenssit­uationen igennem med børnene over en kop te eller noget andet. På den måde har det vaeret super for mig.«

Han er blandt andet formand for danske SSI Diagnostic­a og Union Therapeuti­cs, ligesom han arbejder for kapitalfon­den Catacap. Ligeledes er han formand for den sydamerika­nske medicinalk­oncern Moksha 8.

Han håber at se dyret

»For mig er det et privilegiu­m at gå fra den ene spaendende intellektu­elle diskussion til den anden. Med al respekt for et traditione­lt direktørjo­b får man det på en anden måde som aktiv investor og bestyrelse­smedlem, fordi man springer mere rundt mellem forskellig­e ting,« siger han.

Han har i de seneste år også fundet tid til at dyrke pyrschjagt, hvor man lige så stille går igennem skoven. Herfra håber man så på, at man ser dyret, før det ser en selv. Det sidste sker i omkring 99 ud af 100 tilfaelde.

»Det er en jagtform, der kraever dyb koncentrat­ion, og at man slipper de ting, man til daglig går og spekulerer på,« siger Stig Løkke Pedersen, der ikke har taenkt sig at skrue ned for det profession­elle virke foreløbig:

»Jeg nyder mit arbejdsliv og vil gerne fortsaette mange år endnu.«

 ??  ?? Stig Løkke Pedersen dyrker pyrschjagt, hvor han lige så stille går igennem skoven med håbet om at se dyret, før det ser ham. Foto: Stine Bidstrup
Stig Løkke Pedersen dyrker pyrschjagt, hvor han lige så stille går igennem skoven med håbet om at se dyret, før det ser ham. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark