Jyllands-Posten

Kvinderne strømmer på efterløn

Markant stigning i antallet af kvinder, der går på efterløn.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Langt flere kvinder end maend går på efterløn, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng. Det får store økonomiske konsekvens­er for dem, når de går på pension.

I maj var 35.286 kvinder på efterløn. Det er en stigning på 15 pct. i forhold til samme måned 2019. Dengang var 30.593 kvinder på efterløn. Til sammenlign­ing var der 20.884 maend på efterløn i maj 2021. Det er en stigning på 7 pct. i forhold til 2019.

PFA har regnet på konsekvens­erne af at gå tidligt på efterløn. Udgangspun­ktet er en person på 64 med en årsløn på 360.000 kr. Vaelger den pågaeldend­e at tage imod den skattefrie efterlønsp­raemie frem for at gå på efterløn, bliver den årlige indkomst i pensionsal­deren 196.100 kr. Praemien får man på én gang, men her fordeles den ud over 22 år. Den, der går på efterløn, kan se frem til en årlig indkomst på 177.400 kr.

»Det koster altså otte procentpoi­nts nedgang i pensionsin­dkomsten at vaelge efterlønne­n,« siger forbrugerø­konom i PFA Carsten Holdum, der har udført beregninge­rne.

At kvinder i højere grad end maend gør brug af muligheder­ne i overgangso­rdningen for at gå på efterløn, har betydning for pensionen.

»Ikke mindst i lyset af at kvinder generelt lever laengere end maend og samtidig også typisk har en mindre opsparing end maend. Det betyder, at en mindre opsparing skal raekke laengere,« siger forbrugerø­konomen.

Efterlønso­rdningen er under udfasning. Konsekvens­en er, at der har vaeret et generelt fald over årene i antallet af danskere, der går på efterløn. I 2020 og 2021 er der en overgangso­rdning, som indebaerer, at man er efterlønsb­erettiget hele året modsat tidligere år, hvor man ikke var berettiget til efterløn i 1. halvår.

 ??  ?? Et stigende antal kvinder kvitter jobbet og vaelger at gå på efterløn. Arkivfoto: Martin Lehmann
Et stigende antal kvinder kvitter jobbet og vaelger at gå på efterløn. Arkivfoto: Martin Lehmann

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark