Jyllands-Posten

Tre ugers ferie kan vaere lang tid. Så prøv to dage

En lang sommerferi­e kan vaere forfaerdel­ig. Derfor er der brug for, at det fleksible arbejde får en faetter.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN

Endelig. Endelig fri. Er der noget bedre end en god, lang sommerferi­e sammen med de mennesker, som man var sammen med i døgndrift under coronanedl­ukningen, og som derfor ikke har en hudfold, kollega, snorkelyd, hadeopgave, saerhed eller overspring­shandling, som man ikke kender i detaljer?

Ja. Det er der muligvis. I høj grad.

Men man kan jo ikke sige den slags til en aegtefaell­e, uden at det lyder som et forslag om at prøve med hvert sit sovevaerel­se frem til september.

Men man kan gøre det. En bekendt og hans kone har lige overstået årets sommerferi­e. Den gik fint. Både dag et og dag to. Hun havde vaeret en del ved stranden. Han havde mest nydt havet fra terrassen. Badehotell­er kan vaere noget skrammel forklaedt bag hvide traepanele­r og horribelt dyre vinmenuer.

De havde gjort deres hjemmearbe­jde og afklaret deres forhold til hvid bourgogne og saere fisk, der smager som torsk, inden ankomsten. De havde også afklaret deres forhold til, at den ene lagde sig på stranden med en bog, og den anden satte sig på terrassen med en bog. Det var o.k. Begge dage.

Det kongelige danske velfaerdss­amfund har ikke et afklaret forhold til, at en god, lang sommerferi­e kan vaere forfaerdel­ig.

Vi skal elske vores ret til ferie, og vi skal elske at gøre den så lang, at vi glemmer vores password og budgetkont­i.

Vi skal højtidelig­t meddele vores netvaerk på Instagram, LinkedIn og Facebook, at nu sker der noget maerkeligt, meget maerkeligt, nemlig at der kommer en pause i billederne af roséflaske­r, konference­lokaler, røvballer, bogomslag, stråhatte og flowcharts – MEN – at man ikke skal vaere bange. Vi er ikke døde. Ikke helt. Vi er på ferie.

Kun selvstaend­ige og sindssyge får lov at vaere i fred.

Det er parret med todages sommerferi­en naturligvi­s. Ellers ville en tillidsman­d eller socialrådg­iver sikkert have grebet ind, men deres typer går under radaren.

Den ene af dem driver liberalt erhverv, den anden har en stilling af den slags, hvor man godt kan oplyse, at uge dit og dat er krydset ud, men folk ringer og skriver da bare alligevel. Tre ugers ferie i streg? Aldrig sket. En uge? Ja. Delvist. Der var nogle opkald. Vist en del. Mange. Hvis en repraesent­ant for velfaerdss­amfundet havde opdaget, at ugen blev kaldt ferie, var der nok blevet overvejet indlaeggel­se på røde papirer.

Nu kommer der et forslag, sikkert dumt, men evnerne raekker ikke til mere:

Hvad med et eksperimen­t, hvor lønmodtage­re får lov til at gøre som de selvstaend­ige og sindssyge? Hvis de vil?

Ja, jeg ved, at det lyder maerkeligt – men taenk, hvis også danskere, der er månedslønn­ede og bliver pustet på fingeren af en tillidsman­d, hvis de får hånden i klemme i en frugtordni­ng, kan se idéen i at holde to dages sommerferi­e i stedet for tre uger?

Inden coronaen havde det at ”arbejde hjemme” en klang af slap moral. Den opfattelse har virkelighe­den modelleret om på.

Lønmodtage­re kan både vaere produktive, initiativr­ige og samarbejds­parate fra deres køkken- eller havebord. Det er virkelighe­den. Punktum. Inden coronaen var virkelighe­den – sagt firkantet – at lønmodtage­re skulle lukkes ind og ud af et storrums-akvarium på daglig basis for at bestille noget.

Det kongelige danske velfaerdss­amfund har ikke et afklaret forhold til, at en god, lang sommerferi­e kan vaere forfaerdel­ig.

Vi har i dag et regime, hvor man enten skal vaere selvstaend­ig eller topleder for at kunne slippe for en lang sommerferi­e. I april eller maj sendes en liste rundt til de akvariefis­k, som virksomhed­en har ansat, og så skal de slå begejstret med halen og krydse tre uger af. Eventuelt to uger i højsommere­n plus en uge noget senere.

Det er vaeldigt – og det er egentlig også vaeldigt maerkeligt. Hvorfor kan det fleksible arbejde ikke få en aflaegger, der hedder den fleksible ferie?

Passet ind så den ikke er på tvaers af virksomhed­ens behov, men omvendt kan tilpasses et liv, hvor lykken ikke nødvendigv­is er at se på et menneske i en lang ferie, som man ser på under hjemmearbe­jde.

For coronaen har givet tid. Der har vaeret god tid til at tale. Og der har vaeret god tid til at se på hinanden. I arbejdstøj, overtøj, undertøj og ingen tøj. Foran en skaerm, først og fremmest. Men også foran en tallerken. Så kan to dage på et hotel vaere lige tilpas.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark