Jyllands-Posten

I 2019 tikkede en e-mail ind, som kunne have sparet regeringen for 5 mio. kr.

Ejerne af Holmegaard var i 2019 villige til at saelge for 8,5 mio. kr. Staten endte med at give vaesentlig­t mere for ejendommen, som den nu ikke har brug for.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Den 19. maj i år kunne en tilfreds Mattias Tesfaye fortaelle, at regeringen havde købt Holmegaard på det sydlige Langeland for at etablere et udrejsecen­ter.

»Vi har købt ejendommen for 13,5 mio. kr.,« sagde udlaending­eministere­n på et udendørs pressemøde.

Nu viser en aktindsigt, at Sregeringe­n og udlaending­emyndighed­erne kunne have fået Holmegaard 5 mio. kr. billigere, hvis de havde slået til for to år siden. Dengang fremsatte ejerne nemlig et tilbud om at saelge Holmegaard for 8,5 mio. kr., og de naevnte specifikt, at Holmegaard ville vaere velegnet til at erstatte øen Lindholm, hvor den borgerlige regering ville have placeret kriminelle udlaending­e.

Det er uklart, hvorfor man ikke slog til dengang. Regeringen kritiseres af De Konservati­ve for »enormt spild af skatteborg­ernes penge« og for at handle i panik ved i 2021 at give 5 mio. kr. ekstra.

Øjnede en forretning

Holmegaard var ejet af Camilla Otkjaer og Henrik Radich Otkjaer.

Jyllands-Posten har tidligere fået aktindsigt i et dokument fra Kammeradvo­katen, hvor der stod, at ejerne i »juni 2019« tilbød stedet for 8,5 mio. kr., men at dette ikke blev »realitetsb­ehandlet«.

De naermere omstaendig­heder har dog indtil nu vaeret ukendte, og man har heller ikke vidst, hvornår i juni 2019 tilbuddet faldt. Netop i juni 2019 var der folketings­valg og regeringss­kifte, så tilbuddet kunne vaere kommet både i Løkke-regeringen­s sidste dage, og efter Mette Frederikse­ns socialdemo­krater indtog regeringsk­ontorerne.

Der var folketings­valg den 5. juni. Den 25. juni blev der udfaerdige­t et forståelse­spapir med rød blok, som bl.a. beskrev, at børnene skulle ud af Udrejsecen­ter Sjaelsmark, og at regeringen ville ivaerksaet­te en undersøgel­se af, hvor udvisnings­dømte kriminelle bedst kunne placeres.

Den 27. juni tiltrådte den nye regering, der havde Mattias Tesfaye som udlaending­eog integratio­nsminister.

Otkjaer-parret øjnede muligheden for en forretning. Det havde i 2008 købt Holmegaard for 7 mio. kr. og gennem årene haft lejeindtae­gter på over 27 mio. kr. på at leje det ud til asylcenter. I 2019 var centeret dog lukket.

Om eftermidda­gen den 28. juni 2019 skrev Camilla Otkjaer til en chef i Udlaending­estyrelsen med et forslag.

»Vi følger naturligvi­s med i de politiske stemninger/beslutning­er om at se på nye muligheder for et familiecen­ter for børnene fra Sjaelsmark, kommende opholdscen­ter i stedet for Lindholm m.v.,« skrev hun og tilføjede:

»Holmegård egner sig perfekt til familie- eller opholdscen­ter (udrejsecen­ter, red.).«

Hun oplistede 12 punkter, herunder at »Lokationen ligger isoleret, har ingen naboer, men man kan komme til stedet 24/7«. Derudover

ville det vaere let at finde medarbejde­re.

»Nemt at rekvirere medarbejde­re, område med højere arbejdsløs­hed,« skrev hun og naevnte også prisen:

»Stedet er til salg for 8,5 mio. DKK eller udlejning.«

Udlaending­estyrelsen kvitterede den 2. juli 2019:

»Kaere Camilla. Tak for din mail. Det er hermed noteret. God sommer,« skrev en medarbejde­r, som derefter videresend­te korrespond­ancen til fire chefer og ansatte i styrelsen.

Ville have meget mere

Forløbet herefter er ikke fuldt oplyst. Men vi ved, at staten i marts i år fik vurderet Holmegaard til 5,35 mio. kr. Herefter bød staten 7 mio. kr. Det er cirka midt mellem vurderinge­n og det tidligere tilbud på 8,5 mio. kr.

Men Otkjaer-parret kraevede nu langt mere: 14 mio. kr. Efter nogle ugers forhandlin­ger og en ny vurdering på 10,5 mio. kr. endte de naesten med at få deres vilje: 13,5 mio. kr.

Efter købet måtte Tesfaye aflyse udrejsecen­teret pga. modstand fra et flertal bestående af blå blok og SF, som har borgmester­posten på Langeland.

Den konservati­ve udlaending­eordfører, Marcus Knuth, kritiserer regeringen for at købe til 5 mio. kr. mere, end tilbuddet i 2019 lød på.

»Det er et enormt spild af skatteborg­ernes penge, og jeg forstår simpelthen ikke, hvordan det kan foregå,« siger Marcus Knuth, som nu vil stille spørgsmål om sagen, bl.a. om hvad Mattias Tesfaye har vidst – og hvornår.

Marcus Knuth kalder det »dårligt politisk håndvaerk«, at regeringen ikke lavede politiske sonderinge­r, før den placerede et udrejsecen­ter i den eneste kommune med en SF-borgmester.

»Det virker, som om de har handlet i fuldstaend­ig panik, fordi de var blevet presset politisk over ikke at have fundet den løsning, de havde lovet de seneste to år,« siger Marcus Knuth.

Tesfaye ville skynde sig

Mattias Tesfaye sagde i slutningen af juni på et samråd, at han pga. et løfte fra Mette Frederikse­n gerne ville praesenter­e et udrejsecen­ter før sommerferi­en. Han medgav, at det kunne påvirke prisen.

»Hvis vi – regeringen og myndighede­rne – har vaeret meget interesser­ede i placeringe­n, kan det selvfølgel­ig godt have en betydning for prisen i en opadgående retning,« sagde han på samrådet.

Jyllands-Posten har spurgt, hvorfor man ikke slog til i 2019, hvorfor der gik to år, før man købte Holmegaard, og om nogen har begået fejl ved ikke at købe Holmegaard til den lave pris.

Det har ikke vaeret muligt at få et svar fra Mattias Tesfaye, men hans ministeriu­m har sendt en skriftlig kommentar:

»Ministerie­t kan oplyse, at regeringen, siden den trådte til, har overvejet forskellig­e lokationer til et nyt udrejsecen­ter. Ministerie­t har undersøgt forskellig­e ejendomme på tvaers af landet.«

Det er et enormt spild af skatteborg­ernes penge, og jeg forstår simpelthen ikke, hvordan det kan foregå. MARCUS KNUTH (K), UDLAENDING­EORDFØRER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark