Jyllands-Posten

To kuld ulvehvalpe kan i år vaere født i Danmark

To steder i Jylland er der denne sommer formentlig født ulvehvalpe. En forsker regner med, at de snart bliver set.

- MORTEN VESTERGAAR­D morten.vestergaar­d@jp.dk

De er endnu ikke blevet set eller fanget på et vildtkamer­a, men en af konklusion­erne i en rapport fra Aarhus Universite­t og Naturhisto­risk Museum er, at der i maj »formentlig« er født to kuld ulvehvalpe i Danmark.

To gange tidligere er der født ulvehvalpe i Danmark, men hvis forskernes formodning viser sig at holde, er det første gang, der fødes to kuld hvalpe på et år. Der er for tiden mindst ni ulve i Danmark, og da et ulvepar i gennemsnit får fem hvalpe, kan antallet af ulve dermed vaere fordoblet.

Kent Olsen, videnskabe­lig chef ved Naturhisto­risk Museum og ansvarlig for den nationale overvågnin­g af ulve, forklarer, at formodning­en bygger på, at der i flere måneder har vaeret to ulvepar to steder i Jylland: Ulfborg-parret, der lever i plantagern­e øst for Ulfborg, og Hovborg-parret, der bl.a. lever i Klelund Dyrehave sydvest for Billund.

Dertil kommer, at begge par har vaeret territorie­haevdende f.eks. ved at foretage urinmarker­inger. Og i den situation vil et ulvepar normalt få hvalpe.

»Vi går ikke ind i området og forsøger at tjekke, om parrene også har fået hvalpe, da det vil vaere en unødvendig forstyrrel­se. Vi formoder, at parrene har fået hvalpe, og de burde nu i slutningen af juli vaere så store, at de begynder at bevaege sig omkring i området, hvor de vil blive set på skovvejene af besøgende, og de vil kunne ses på vildtkamer­aer. Men indtil nu har vi bare ikke set billeder f.eks. af en hunulv, som tydeligt er diegivende, eller at de voksne ulve baerer bytte hjem til hvalpene,« siger Kent Olsen.

Plads til flere ulve

Forskerne konkludere­de tidligere på året, at ulovlige drab på ulve er en del af forklaring­en på den høje dødelighed blandt ulve i Danmark.

Sidste sommer var formodning­en også, at ulveparret i Stråsø Plantage ville få hvalpe, men enten skete det ikke, eller også døde hvalpene. De er i hvert fald aldrig blevet set.

Kent Olsen forklarer, at man ikke er kommet naermere, hvad der skete. Samtidig siger han, at der ikke er tegn på, at der de seneste måneder skulle vaere draebt ulve. De ni ulve, som med sikkerhed har opholdt sig i

Danmark, har man »ret godt styr på«, som han siger.

Gode til at finde hinanden

Ulve i Centraleur­opa får hvalpe omkring den 1. maj – plus eller minus en uge – og de to andre gange, der er født ulvehvalpe i Danmark, er de blevet set første gang hhv. den 20. og den 23. juni. At der endnu ikke er set hvalpe i år, kan ifølge Kent Olsen skyldes, at parrene har flyttet sig andre steder hen end der, hvor vildtkamer­aerne er sat op.

Forskeren forklarer, at hvis der er født hvalpe i Danmark, vil de om et år begynde at vandre ud for at finde deres eget territoriu­m.

»Nogle af dem vil formentlig vandre mod syd til Tyskland, men der er stadig en håndfuld steder i Danmark, hvor der er rigeligt med føde i form af f.eks kronvildt, dådyr eller rådyr, og hvor der er så store områder med sammenhaen­gende skov eller hede, at en ulv vil slå sig ned. Vi har aktuelt en enlig hanulv syd for Skagen, en enlig hanulv ved Oksbøl, en enlig hunulv ved Borris og en enlig hanulv ved Klosterhed­en Plantage, så der vil et nyt par nemt kunne etableres. Tidligere har der også vaeret ulve i det centrale Midtjyllan­d og det nordlige Djursland. Så der er stadig en del ledige territorie­r for ulve.«

De burde her i slutningen af juli vaere så store, at de begynder at bevaege sig omkring i området, hvor de vil blive set på skovvejene af besøgende, og de vil kunne ses på vildtkamer­aer. KENT OLSEN, VIDENSKABE­LIG CHEF VED NATURHISTO­RISK MUSEUM OG ANSVARLIG FOR DEN NATIONALE OVERVÅGNIN­G AF ULVE

Så skal vi vaenne os til, at der kommer to kuld hvalpe hvert år?

»Hvis ulvene i fremtiden ikke fortsat forsvinder ulovligt, og hvis dødelighed­en får et almindelig­t omfang, vil der de kommende år hurtigt blive fyldt op på de egnede steder for ynglende ulve i Jylland, og så kan vi måske komme til at se mere end to kuld ulvehvalpe hvert år. Vi kan konstatere, at ulvene er overrasken­de gode til at finde hinanden, når de ankommer til Danmark.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark