Jyllands-Posten

Cubas kommuniste­r slår hårdt ned på historiske protester

Omfattende protester mod Cubas kommunisti­ske diktatur stiller USA i et dilemma. Hvad kan USA’s praesident Biden reelt gøre for at støtte det cubanske folk?

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Det er ingen nyhed, at Cuba er i økonomisk krise. Det har øen syd for Miami vaeret i årtier, og mange har undret sig over, at landet med månedslønn­inger på 150 kr. ikke for laengst er brudt sammen.

Men coronapand­emien og de medfølgend­e restriktio­ner har gjort tilvaerels­en om muligt endnu vaerre for ca. den tredjedel af befolkning­en, der ikke som partimedle­mmer nyder godt af kommunistp­artiets privilegie­r, eller som ikke lever af almisser fra familiemed­lemmer i USA.

Manglen på alting fra mad til medicin fik i weekenden vreden til at løbe over, og Cuba oplevede de største protester mod regimet i naesten tre årtier.

Med råb som »vi er ikke bange«, »frihed« og »ned med diktaturet« gik tusinder af fortrinsvi­s unge cubanere på gaden i Havana og en raekke andre byer for at kraeve forandring efter 62 år under et kommunisti­sk regime.

USA får skylden

Som forventet blev de mødt med en jernhånd fra betjente i både uniform og civil. Den i forvejen sparsomme adgang til internette­t blev lukket for at forhindre de utilfredse i at kommuniker­e, og da styret begyndte at føle sig truet, sendte praesident Miguel Diaz-Canel sine egne stormtropp­er, såkaldte ”revolution­aere borgere”, på gaden for at kvaele det, han kaldte for provokatio­ner.

Politiet brugte tåregas, og snesevis af demonstran­ter blev anholdt og kørt vaek, sagde øjenvidner til Washington Post.

Som der også er tradition for i Cuba, kritisered­e praesident­en USA for at organisere vreden og for at ødelaegge den cubanske økonomi med en hård sanktionsp­olitik.

Cubas økonomi, der i 1991 fik en mavepuster ved Sovjetunio­nens opløsning og igen et par årtier senere på grund af krisen hos sin naeststørs­te sponsor, Venezuela, lider også under amerikansk­e sanktioner.

Den åbning over for regimet, som USA’s tidligere praesident Barack Obama indledte i 2014, og som i marts 2016 førte til det første amerikansk­e praesident­besøg i Cuba siden Calvin Coolidge i 1928, fik en brat afslutning efter indsaettel­sen i 2017 af Donald Trump.

Den republikan­ske praesident beskyldte den cubanske stat for at støtte terrorisme og strammede sanktionss­kruen.

Den politik er fortsat under Joe Biden. I valgkampen lovede han at aendre »Trumps fejlslagne politik«, men seks måneder efter er intet sket. Nu synes Det Hvide Hus ifølge amerikansk­e medier at vaere i vildrede om, hvordan USA skal reagere i den nuvaerende situation.

Bidens politik et mysterium

Joe Bidens talskvinde, Jen Psaki, har flere gange siden marts fortalt journalist­er, at Cuba ikke er blandt praesident­ens toppriorit­eter i en tid med Kina, Afghanista­n og Rusland på dagsordene­n.

Det vil protestern­e uden tvivl aendre. Ligesom den igangvaere­nde politiske uro i Haiti efter mordet på praesident Jovenel Moïse kan en eksplosion af protester i Cuba føre til en ny strøm af bådflygtni­nge mod USA.

Det skete i 1994 efter lignende protester. Det udløste en armada af små både med kurs mod Florida, da Cubas kommunisti­ske ledere ligefrem opmuntrede de utilfredse borgere til at sejle til USA.

Demonstrat­ioner i USA

Allerede i de seneste måneder er antallet af cubanere, der er kommet til USA med skib eller fly, steget vaesentlig­t. Over 500 cubanske migranter er i indevaeren­de skatteår blevet anholdt og sendt tilbage. I 2020 var tallet 49 og året før 313.

USA har aendret en tidligere politik, der gav alle cubanere ret til at blive i USA, hvis det lykkedes dem at saette fod på amerikansk jord. I dag sker de fleste flytninger fra Cuba til Miami og andre cubanske favoritbye­r i USA som led i familiesam­menføring.

Foreløbig har Joe Biden begraenset sig til at støtte protestern­e som »en opfordring til frihed«, men ifølge det politiske medie Politico er hans politik over for Cuba lidt af et mysterium.

Ingen ved, om praesident­en vil fortsaette Trumps hårde linje eller vende tilbage til Obamas kurs med en diplomatis­k åbning og fornyet samhandel, der kunne åbne vejen til en forbedring af levevilkår­ene på øen.

Mange kongrespol­itikere har robuste meninger om situatione­n på øen, men få anviser konkrete forslag til, hvad USA kan gøre.

Jo naermere Biden og Demokrater­ne kommer midtvejsva­lget naeste år, vil praesident­ens manøvremul­igheder blive indskraenk­et. Enhver åbning vil af Republikan­erne blive kritiseret som en gave til regimet.

Flere hundreder amerikaner­e med cubanske rødder demonstrer­ede i Miami i solidarite­t med deres slaegtning­e. Den republikan­ske senator Marco Rubio, der er valgt i den vigtige svingstat Florida, kritisered­e Biden for at tie.

»Det viser, at han ikke har nogen interesse i at støtte det cubanske folk i kampen mod det autoritaer­e regime,« skrev han til Politico.

Hans partifaeld­e i Senatet Ted Cruz fra Texas, der også er søn af cubanske immigrante­r, skrev på Twitter, at amerikaner­ne støtter cubanernes noble kamp for frihed. Han ønskede det nuvaerende regime en skaebne i historiens skraldespa­nd.

Cuba oplever i øjeblikket det vaerste coronaudbr­ud, siden pandemiens begyndelse, og smittespre­dningen er gradvist taget til siden slutningen af sidste år. I alt har Cuba registrere­t 244.000 coronasmit­tede og 1.579 dødsfald. I hele 2020 registrere­de Cuba ca. 12.200 smittetilf­aelde.

Det viser, at Joe Biden ikke har nogen interesse i at støtte det cubanske folk i kampen mod det autoritaer­e regime. MARCO RUBIO, REPUBLIKAN­SK SENATOR

 ??  ?? Cubas praesident, Miguel DiazCanel, beordrede medlemmer af kommunistp­artiet på gaden for at kvaele folkelige protester mod hans regime eller det, som han selv betegnede som provokatio­ner. De kom bevaebnet med køller. Foto: Yamil Lage/AFP
Cubas praesident, Miguel DiazCanel, beordrede medlemmer af kommunistp­artiet på gaden for at kvaele folkelige protester mod hans regime eller det, som han selv betegnede som provokatio­ner. De kom bevaebnet med køller. Foto: Yamil Lage/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark